Connemara in Ierland: hoe kom je er en wat is er te zien?

,

Connemara is niet alleen whiskey maar ook de meest onderschatte regio van Ierland. Steile kliffen, eindeloze groene weiden, het gelijknamige nationale park met schilderachtige meren, dat is waar Connemara om draait. Als je houdt van stilte, wandelen en hiken, fietsen en vissen, dan is Ierland de perfecte plek voor je vakantie! En al zeker Connemara.

Waar is Connemara beroemd om?

Connemara is een plaats die niet populair is, het is het land van groene weiden, azuurblauwe meren en heidevelden. Zijn schoonheden zijn legendarisch, maar blijven buiten het bereik van de massatoerist. En iedereen die de moeite heeft genomen om naar Connemara te komen, wordt verenigd door een liefde voor de natuur. Dat maakt het nationale park zo rustig en schoon.

Ze zeggen dat er geesten leven in de plaatselijke heuvels. Maar dat zeggen ze over heel Ierland. Wat we wel zeker weten is dat de echte Ieren in Connemara geen Engels, maar Gaelic spreken. Als je ervan droomde het traditionele Ierland te bezoeken, welkom in Connemara!

Waar ligt Connemara?

De stad of het dorp Connemara ligt niet op de kaart. Het is de naam van de historische regio van het graafschap Galway in het westen van Ierland. Het is ook de naam van het plaatselijke nationale park. De hoofdstad van het graafschap is Clifden.

Hoe bereik je Connemara?

Je kunt vanuit Dublin naar Clifden gaan met of zonder een overstap. In het eerste geval gaat de route door de havenstad Galway. Daar worden het hele jaar door muziekfestivals gehouden en het is er over het algemeen erg mooi. Galway is bereikbaar per trein (zie tickets hier) of per bus. Van Galway naar Connemara Park kun je een busreis van een hele dag boeken. Hier zijn een paar opties:

  • Als je rechtstreeks van Dublin naar Connemara gaat, is de lengte van de route 280 km. Je kunt kiezen voor een rechtstreekse bus met een halte, maar zonder overstap in Galway. De reis van Dublin naar Clifden met het openbaar vervoer duurt ongeveer 5 uur.
  • Als je specifiek geïnteresseerd bent in Connemara National Park, dan is het handiger om een bustour van Dublin naar Connemara te boeken (zie hier een eendaagse tour, en hier een tweedaagse tour). Dan hoef je niet te beslissen hoe je van Clifden naar het park zelf gaat.
  • Het is veel handiger en spannender om met de auto naar Connemara te reizen. Het is de moeite waard om deze vooraf te reserveren want in het toeristenseizoen zal de prijs onvermijdelijk stijgen. Via deze link kan je een auto van de gewenste klasse kiezen. Wij raden je aan compacte modellen te nemen, omdat de wegen in Ierland smal zijn. Met de auto reis je in 3,5–4 uur van Dublin naar Clifden. En daar kun je beslissen of je naar het Nationaal Park gaat of verder naar het westen naar de rotskust van de Atlantische Oceaan.

» MEER ZIENReizen in Ierland per auto: reisroute

Hoe bereik je Connemara Park?

Je moet het nationale park binnengaan vanaf de kant van de stad Letterfrack. Daar bevindt zich het Visitor Center. In dit centrum kom je alles te weten over het park, de unieke natuur (er is een kleine expositie) en de toegangsregels. Er is ook een café in het centrum. Je kunt er kaarten meenemen van de wandelroutes, waarop ook parkeerplaatsen en toiletten staan aangegeven. Er zijn zowel gemakkelijke routes voor een korte wandeling voor onvoorbereide mensen, als moeilijke routes voor ervaren wandelaars.

Openingstijden van het Visitor Center: dagelijks van 9.00 tot 17.30 uur.

Het bezoek aan het Visitor Center en het Nationaal Park is gratis.

Officiële website van het centrum

Bezienswaardigheden in het Connemara National Park

Connemara in Ierland: hoe kom je er en wat is er te zien?

De belangrijkste rijkdommen van Connemara zijn de meren, weiden, heuvels en moerassen. Je kunt ze de klok rond bewonderen! Toeristen bezoeken het nationale park om de volgende redenen:

  • Om drie Ierse bergen te beklimmen. De Ieren hebben er maar twaalf, dus elke berg is van grote waarde.
  • Om rond te dwalen op Diamond Hill. Mystici noemen het een plaats van kracht en geloven dat hier elfen wonen. Maar zelfs zonder enige spiritualiteit is het uitzicht adembenemend.
  • Om je te laten verbazen dat moerassen mooi kunnen zijn! Ja, het grootste deel van het Connemara National Park is veengebied. Dit is een zeer zeldzaam landschap, waardoor het gebied de beschermde status van Nationaal Park kreeg.
  • Om wilde Connemara pony’s te zien — de grootste dieren van dit gebied, die nergens anders ter wereld voorkomen.
  • Om Kilmore Abbey te bewonderen. Het heilige klooster ligt aan de oever van een schilderachtig meer. Er vinden vaak orgelconcerten plaats.
  • Om exotische vruchten te kopen in de kassen van de Victoriaanse tuin van de abdij. Er is een verzameling van verschillende soorten bomen, planten en struiken te vinden die niet alleen in Connemara groeien, maar ook ver daarbuiten.

De omringende natuur is zo fabelachtig dat zelfs sceptici beginnen te geloven in het bestaan van feeën, elfen en andere fantasievolle wezens.

» MEER ZIENDe beroemde parken en tuinen van Ierland

Wanneer ga je naar Connemara?

Connemara National Park is het hele jaar geopend. Zelfs in de winter heeft het iets speciaals om zo’n enorme uitgestrektheid te aanschouwen. Vanaf juli wordt het weer beter om te wandelen. De keuze van de tijd is dus aan jezelf. Het park kan gesloten zijn vanwege zeer slecht weer, als de voorspellingen storm, harde wind en zware regenval aankondigen.

» MEER ZIENCliffs of Moher in Ierland: hoe te bereiken en wat te zien

Waar overnachten in Connemara?

Als je niet geïnteresseerd bent om in een tent op een camping te overnachten, dan kun je in Clifden overnachten. In de stad wonen slechts ongeveer 1500 mensen. Zelfs het treinstation werd hier in de vorige eeuw gesloten vanwege het geringe passagiersverkeer: toen verwachtte men nog geen toeristen. Het dorp is zeer schoon en aangenaam om in te verblijven. Alle bewoners kennen elkaar zeer goed. Ze zijn erg vriendelijk voor gasten en staan klaar om lokale bezienswaardigheden te laten zien, je naar het nationale park te brengen en te helpen bij het kiezen van een huis, hotel of hostel voor onderdak. Een leuke bonus: de prijzen voor een onderdak in Clifden zijn heel betaalbaar, bekijk de aanbiedingen in deze link.

In andere stadjes die je onderweg tegenkomt, kunnen ook zeer charmante verblijfplaatsen te vinden zijn. Bekijk hier alle aanbiedingen van hotels in Connemara.

Boek een hotel in Connemara

Wat is er te zien in Clifden?

Connemara in Ierland: Clifden Castle

Natuurlijk staat er in de oude Ierse stad een kasteel met dezelfde naam — Clifden Castle. Men zegt dat er geesten wonen in de ruïnes en dat ze zeer onvriendelijk zijn. De plaatselijke bewoners proberen de overblijfselen van het fort zelfs overdag niet te bezoeken. Tegelijkertijd zijn de ruïnes erg populair bij toeristen die naar de stad komen. De Ieren hebben een manier gevonden om dit probleem op te lossen en geen toeristen te verliezen. Ze nodigen buitenlanders uit om als gids te werken bij de ruïnes. Vreemd genoeg zijn de geesten hen wel gunstig gezind.

Je kunt Clifden Castle op jezelf bezoeken op elk moment en het is gratis.

Ook kan je terecht bij het toeristenbureau in het centrum van de stad. Daar bieden ze je informatiebrochures aan, vertellen ze je over actuele uitgaansmogelijkheden (er zijn zelfs stranden in Clifden) en beantwoorden ze al je vragen.

» MEER ZIEN20 mooiste kastelen in Ierland

Wat breng je mee uit Connemara?

Het recept voor de whiskey uit Connemara is helemaal niet oud. Het is ongeveer 40 jaar geleden uitgevonden, maar in die tijd is het populair geworden in verschillende landen van de wereld. Fijnproevers kopen graag originele Connemara Irish whiskey in en rond Clifden en beweren dat het hier de lekkerste is. Een ander eetbaar souvenir dat populair is bij reizigers is gedroogde vis.

Er zijn niet zoveel souvenirwinkels in de straten van de stad, maar in de paar winkels die er zijn kan je exclusieve voorwerpen kopen van wol, zilver, originele schilderijen, schalen van natuurlijke materialen, versierd met klaverblaadjes. De prijzen voor dergelijke voorwerpen zijn vrij bescheiden en de plaatselijke bevolking geeft graag korting aan toeristen.

» MEER ZIENTop 10 gerechten die je moet proberen in Ierland

De legenden van Connemara

Heel lang geleden leefde hier de Keltische stam Conmhaícne Mara, zij worden «afstammelingen van de zee» genoemd. Het gebied kreeg zijn naam ter ere van deze stam. Druïden beschouwden Connemara als heilig, zij bezochten dit land om de oude goden te vereren.

Moderne Ieren geloven dat de kinderen van de moedergodin Danu in Connemara wonen. De plaatselijke bewoners geloven dat er nog steeds halfgoden onder de mensen leven, die iedereen die ze willen geluk, gezondheid en rijkdom kunnen schenken.

De Ieren geloven dat de gevaarlijkste tijd hier de dagen van de lente- en herfstequinoxen en de winter- en zomerzonnewende zijn. Precies dan openen de heuvels en komen feeën en ondergrondse geesten naar buiten. Ze dansen in de weiden en ontvoeren mooie jongeren.

Schrijvers, dichters, muzikanten en filmmakers komen naar Connemara voor inspiratie. Het eenvoudige leven van de plaatselijke bewoners, de stilte en het ongehaaste levensritme zijn een ware verlossing, een remedie tegen het lawaai en de drukte van megasteden en de vele stress. De lucht is hier schoon en geurig. Fietsen en lopen in de heuvels en weiden brengen mentale rust en kalmte. Als dit de vakantie is die je zoekt, welkom in Connemara!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.