10 prachtige steden in Frankrijk op slechts een uur van Parijs

Als je graag ontdekt hoe de Fransen echt leven, is het de moeite waard om ook andere mooie Franse steden te bezoeken en niet alleen Parijs. Ook al verblijf je in Parijs en heb je voor de hele reis voor een hotel betaald, je kan gemakkelijk in minder dan een paar uur de trein nemen naar andere mooie steden en er een dag doorbrengen om ze te verkennen. Welke Franse steden zijn vanuit Parijs in één dag bereikbaar?

Rouen

10 prachtige steden in Frankrijk op slechts een uur van ParijsRouen ligt op 135 km van Parijs: een treinrit van 80 minuten of een autorit van twee uur. Het is de moeite waard naar Rouen te gaan om de architectuur van de oude stad te bekijken, enkele van de vele toeristische bezienswaardigheden te bezoeken en het heerlijke Normandische eten uit te proberen. Op één dag kan je de reusachtige kathedraal van Rouen bewonderen, over de oude markt wandelen waar Jeanne d’Arc in de 15de eeuw geëxecuteerd werd, genieten van het mooi ontworpen Justitiepaleis, impressionistische schilderijen bekijken in het kunstmuseum en lunchen in één van de restaurants van de stad. Als je hier langer wilt blijven, kan je hier hotels vinden.De trein vertrekt uit Parijs in het station Saint Lazare.Treinkaartjes voor Parijs-Rouen-Parijs kosten ongeveer 20 euro en koop je best op voorhand. 

» MEER ZIENMet de auto naar Parijs: parkeren, verkeer, tips

Reims

10 prachtige steden in Frankrijk op slechts een uur van ParijsJe kan de TGV van Parijs naar Reims nemen in slechts 45 minuten. Het is de belangrijkste stad in de Champagne provincie en veel producenten van champagne hebben hun hoofdkwartier in Reims. Dus als je altijd al eens in de kelder van de Widow Cliquot hebt willen rondlopen, moet je deze stad bezoeken. Reims wordt, naast de sprankelende drank, geprezen om zijn toeristische bezienswaardigheden zoals de kathedraal waar de Franse koningen gekroond werden, het oude paleis van Tau en de basiliek en het museum van Sint Remigius. De stad heeft ook veel bars en restaurants en de plaatselijke chocoladewinkels verkopen speciale roze koekjes die bij de plaatselijke roze champagne passen, maar ook verse croquignoles, marsepein en gebak waarvan de recepten sinds de middeleeuwen niet meer veranderd zijn. Als je je geen zorgen wilt maken over te veel drinken en niet weten waar je moet logeren, huur dan vooraf een appartement. Je vindt er hier een aantal.Treinen vertrekken uit Parijs in het station Paris Gare de l’Est.Kaartjes voor Parijs-Reims-Parijs kosten van 35 tot 80 euro, waarbij de goedkope kaartjes pas 90 dagen voor de reis verkocht worden. 

Provins

10 prachtige steden in Frankrijk op slechts een uur van ParijsProvins is een oude stad in de Champagne die maar 80 km van Parijs ligt. Het is een echte feeërieke stad die op een heuvel ligt met grote, dikke muren. Elk jaar in juni is er een middeleeuwse jaarmarkt. Het duurt meestal twee dagen, dus als je hier ten volle van wilt genieten, moet je een goedkoop hotel in de buurt boeken.Je bereikt het stadje met toeristenbussen die rijden van begin april tot eind oktober (de rondrit duurt een hele dag van 9 tot 6). Je kan ook gewone bussen nemen en er gaat een trein vanuit Parijs Gare de l’Est. Een kaartje voor volwassenen kost 12 euro. 

Amiens

10 prachtige steden in Frankrijk op slechts een uur van ParijsAmiens ligt in het noorden van Frankrijk aan de rivier de Somme. Het is de hoofdstad van het historische Picardië. Je reist er met de trein in 65 minuten heen. Amiens heeft tijdens beide wereldoorlogen zwaar geleden, maar veel bezienswaardigheden zijn gerestaureerd. De stad heeft een sierlijke kathedraal, een mooie 17de-eeuwse kapel en een Saint-Germain kerk uit de 15de eeuw. De plaatselijke bevolking wandelt op warme zomerdagen graag langs de oevers. In de restaurants vind je streekgerechten zoals foie gras, Picardische worst, verse zeevruchten uit de Baai van de Somme, aromatische kazen en pasteitjes met room. Jules Verne woonde in Amiens en de stad heeft een museum gewijd aan hem. Deze stad is zeer geschikt voor een kort uitstapje als je het echte, eenvoudige noorden van Frankrijk wilt ontdekken. Als één dag in Amiens niet genoeg is, zoek je hier naar overnachtingsmogelijkheden.De trein vertrekt in Paris Gare du Nord.Kaartjes voor Parijs-Amiens-Parijs kosten 20 euro als je ze tijdig koopt. 

Lille

10 prachtige steden in Frankrijk op slechts een uur van ParijsEen andere Noord-Franse stad is Lille, niet ver van de Belgische grens. Gent en Brugge liggen op een steenworp afstand en je rijdt er met de TGV vanuit Parijs in ongeveer 69 minuten naartoe. Lille is een heel jonge, dynamisch groeiende stad en er zijn veel toeristische bezienswaardigheden in de stad. Als je van plan bent naar Lille te gaan, moet je over het plein voor Generaal de Gaulle lopen, een vintage poster of stripboek kopen van de markt op de binnenplaats van de Old Exchange, koffie drinken of ijs eten terwijl je op de trappen van het operatheater zit, de rijke collectie werken van beroemde Franse en Italiaanse schilders bekijken in het paleis-museum voor schone kunsten, en tenslotte moet je absoluut naar een van de restaurants met streekgerechten aan de Rue de Gand gaan en iets met de beroemde, stinkende, Lille kaas proberen. En als je van mosselen houdt en van plan bent begin september naar Parijs te gaan, mis dan niet je kans om de Braderie markt in Lille te bezoeken. Blijf je overnachten, zoek dan hier een plek om te overnachten en via deze link vind je interessante rondleidingen door de stad.De trein vertrekt in Parijs Gare du Nord.Kaartjes voor Parijs-Lille-Parijs kosten van 45 tot 100 euro, waarbij de goedkope kaartjes slechts 90 dagen voor de reis verkocht worden. 

» MEER ZIEN10 beste paleizen en kastelen in Parijs en zijn buitenwijken

Orleans

10 prachtige steden in Frankrijk op slechts een uur van ParijsOrleans bevindt zich in het midden van Frankrijk en is de ideale plaats om van start te gaan als je de Loire kastelen wilt bewonderen, maar ook de stad zelf is de moeite waard. De treinreis duurt ongeveer 70-90 minuten, afhankelijk van het soort trein. Orleans is een mooie middeleeuwse stad met een rijke geschiedenis. Hier begon de militaire carrière van Jeanne d’Arc en veel van de bezienswaardigheden van de stad zijn met haar verbonden. De Saint-Crois kathedraal die in de 14de eeuw gebouwd werd, het huis van Jeanne d’Arc waar het jonge meisje een paar dagen doorbracht na de bevrijding van de stad, en de brug van George V die een prachtig uitzicht over de stad en de rivier de Loire biedt, zijn allemaal de moeite waard. Maar de grootste toeristische attractie in Orléans is het plaatselijke eten! Hier kan je zwijn of konijn eten, een taart met varkenslever bestellen, een enorm assortiment plaatselijke kazen proeven en vele soorten witte wijn proeven. Eén dag in Orléans is nooit genoeg, dus denk erover een hotel te boeken om er een paar dagen door te brengen.De trein vertrekt in Parijs van het station Paris Austerlitz.Kaartjes kosten 20-25 euro. 

Blois

10 prachtige steden in Frankrijk op slechts een uur van ParijsBlois is een mooi stadje in de vallei van de Loire, niet ver van talrijke kastelen. Als je je wilt onderdompelen in de middeleeuwse sfeer, met smalle, kronkelige straatjes, hoef je alleen maar een uitstapje te maken op ongeveer uur en 40 minuten afstand van Parijs. Blois heeft een gelijknamig kasteel dat een echt luxueus koninklijk paleis was en het hele jaar door voor bezoekers toegankelijk is. De stad organiseert regelmatig muziekevenementen en van april tot september zijn er licht- en geluidshows in het kasteel. Als je naar een voorstelling wilt, zorg dan ruim van tevoren voor een verblijfplaats, want het is erg moeilijk om tijdens de evenementen een goedkope plaats te vinden.De trein vertrekt uit Parijs in het station Paris Austerlitz.De kaartjes voor Parijs-Blois-Parijs kosten 20 euro als je ze tijdig koopt. 

» MEER ZIENhttp://parijs10.nl/naar-de-kastelen-van-de-loire-per-trein-een-tweedaags-avontuur/

Chartres

10 prachtige steden in Frankrijk op slechts een uur van ParijsChartres ligt op 96 km van Parijs, een treinrit van slechts 60-75 minuten. Deze oude stad aan de rivier de Eure is vermaard om haar kathedraal, die een monument is van gotische architectuur en op de UNESCO lijst van werelderfgoederen staat. Deze kerk is interessant omdat ze tijdens de wereldoorlogen niet geleden heeft en haar oude unieke glas-in-lood ramen, die de glazen Bijbel genoemd worden, behouden heeft. Je vindt hier een plaats om in Chartres te overnachten.De trein vertrekt uit Parijs in het station Paris Montparnasse.Kaartjes voor Parijs-Chartres-Parijs kosten 32 euro op weekdagen en 16 euro in het weekend. 

Versailles

10 prachtige steden in Frankrijk op slechts een uur van ParijsHet park en kasteel van Versailles is het beroemdste paleizenpark in Frankrijk en werd aangelegd voor de Zonnekoning Lodewijk XIV. Ook als je niet van paleizen houdt, is het aan te raden een bezoek aan het park van Versailles te brengen. Het park heeft muzikale fonteinen van april tot eind oktober en ’s avonds op zaterdag van half juni tot half september is er een muzikale nachtshow met unieke verlichting en vuurwerk. Kaartjes voor Versailles koop je het best vooraf hier en als je het paleis en park met een ervaren gids wilt leren ontdekken, bestel je hier een rondleidingVersailles ligt op ongeveer 20 km van Parijs en je bereikt het met toeristische bus-shuttles of met de trein die 40 minuten rijdt met de RER C. Als je geen ticket hebt, kost het voor een volwassene 4 euro en voor kinderen 2 euro. 

» MEER ZIENHoe plant u uw reis naar Versailles het beste?

Chantilly

10 prachtige steden in Frankrijk op slechts een uur van ParijsChantilly ligt 40 km ten noorden van Parijs en op slechts 30 minuten met de trein. De stad ligt aan de rivier de Oise en is het meest bekend om zijn gelijknamige kasteel, met een prachtig paleizencomplex dat helemaal door water omgeven is. Het paleis heeft een rijke kunstgalerij, museum Conde, met schilderijen van Botticelli en Rafaël. Elk jaar in juni zijn er paardenraces in de stad en er dwalen altijd veel paarden in de velden en de plaatselijke bossen. En natuurlijk is Chantilly beroemd om zijn slagroom, waarvan gezegd wordt dat het de lekkerste slagroom van Frankrijk is. Je moet een dessert met plaatselijke aardbeien en “crème Chantilly” proberen. Als je een paar dagen in de stad wilt blijven, zijn hier goede hotels te vinden.De trein vertrekt in Paris Gare du Nord.Kaartjes voor Parijs-Chantilly-Parijs kosten 18 euro op weekdagen en 9 euro in het weekend.  Leer meer over het prachtige en veelzijdige Frankrijk! Ook kan je in Parijs rondwandelen met onze audiogidsen die je bezoek nog aangenamer maken!

» MEER ZIENWat valt er nog meer te zien behalve Parijs? 10 hoofdsteden van Frankrijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.