Wat te doen tijdens een enkele dag in Palermo? Onze tips

, ,

Palermo is de grootste stad van Sicilië. Helaas negeren veel toeristen die Sicilië bezoeken veelal Palermo, met voorkeur voor de dorpen en stranden van het eiland.

Palermo is niet alleen interessant als een van de grootste steden in Italië, maar ook als een unieke kruising van de Westerse en Arabische cultuur. Je kan hier een paar dagen verblijven (je kunt hier de beste hotelaanbiedingen zien) en genieten van deze prachtige plek op onze route.

Bekijk alle hotels in Palermo

Benedictijner klooster

Benedictijner klooster

Onze tour door Palermo begint met het benedictijner klooster van San Giovanni degli Eremiti, gelegen aan de Via dei Benedettini. Dit gebouw staat bekend om het feit dat Arabische bouwers eraan hebben gewerkt, en de koepels van het klooster, typerend voor de islamitische architectuur, herinneren er nog steeds aan.

Het Normandische paleis

Het Normandische paleis

Vanaf hier gaan we richting Piazza del Pinta om het Normandische paleis (Palazzo dei Normanni) te bekijken, dat ooit diende als residentie van de Siciliaanse koningen.

De geschiedenis van het Normandische paleis weerspiegelt de geschiedenis van Palermo en en zelfs een beetje van heel Sicilië. Oorspronkelijk stond hier het Paleis van Emirs, gebouwd door de Arabieren in de 9e eeuw. Destijds maakte Palermo deel uit van de Arabische veroveringen.

In de 11e eeuw vervingen de Noormannen de Arabische veroveraars, waardoor het Paleis van Emirs het Normandische paleis werd.

Openbaar park Villa Bonanno

Openbaar park Villa Bonanno

Als we naar de centrale straat Via Vittorio Emanuele gaan, kunnen we Villa Bonanno bereiken. Dat is een openbaar park vol met geuren van citrus en jasmijn.

Als het een hete dag is wat niet ongebruikelijk is op Sicilië, dan is er in Palermo geen betere plek om uit te rusten in de koele schaduw van de bomen.

Kathedraal van Palermo

Kathedraal van Palermo

Onze volgende stop is het paleis van de Aartsbisschop, dat zich in de buurt van Villa Bonanno op de Via Bonello bevindt. Hier sta je ook dichtbij belangrijkste architectonische gebouw van een Italiaanse stad — de kathedraal (Cattedrale di Palermo), gelegen aan het Kathedraalplein (Piazza della Cattedrale).

Ook hier kunnen we een mix van Arabische en Normandische invloeden waarnemen. Het oostelijke deel van de kathedraal weerspiegelt de karakteristieke kenmerken van de Normandische stijl — halfronde contouren, transversale cirkelvormige bogen, gebogen balustrades.

Een van de kolommen aan de zuidkant  herinnert aan het Arabische verleden, omdat het deel uitmaakt van de moskee die op deze plek staat. De kathedraal wordt gekroond door een barokke koepel, gebouwd in de 18e eeuw.

Reserveer hier een rondleiding door het Palermo.

Museum van Hedendaagse Kunst

Via Vittorio Emanuele

Als we de kathedraal hebben bekeken, kunnen we ons terugkeren naar de hoofdstraat Via Vittorio Emanuele om naar het Museum van Hedendaagse Kunst Palazzo Riso (Via Vittorio Emanuele nr. 365) te lopen. Het museum exposeert een van de beste collecties in Italië.

Het koffiehuis Palazzo Riso en het restaurant I Cucci

Het koffiehuis Palazzo Riso en het restaurant I Cucci

Als je moe bent, neem dan een pauze in het koffiehuis Palazzo Riso, dat overigens gratis internet biedt. Op zoek naar een meer uitgebreide maaltijd, kan je kijken naar het restaurant I Cucci (Piazza Bologni 3).

Het menu heeft zowel eenvoudige snacks — sandwiches en panini’s, als warme gerechten van vlees, vis en groenten. De gemiddelde lunch kost 17 euro.

Het Vier Hoekenplein

Het Vier Hoekenplein

We zijn terug naar Via Vittorio Emanuele. Voor ons ligt Quattro Canti — het Vier Hoeken plein, dat een zeer interessante structuur heeft. De indeling van het plein is bedacht door architect Giulio Lasso, die tijdens dit project grote fantasie en inventiviteit toonde.

Lasso heeft het gebied zodanig ontworpen dat er in elk van de vier hoeken een gebogen binnengevel met vier lagen is. In elke hoek, op het eerste niveau, installeerde Lasso een fontein versierd met Griekse zuilen en sculpturen.

Als je naar de sculpturen kijkt, zul je begrijpen dat alle vier hoeken verenigd zijn door een gemeenschappelijk concept. Elk van de hoeken symboliseert het seizoen.

Het Pretoriaplein

Het Pretoriaplein

Slechts een paar stappen scheiden Quatro Canti van het beroemdste plein van Palermo — Pretoria (Piazza Pretoria). Hier is de beruchte Fontein van schaamte (Fontana della Vergogna), versierd met naaktbeelden en mythologische monsters. Niet ver van de fontein zijn twee kerken: San Giuseppe de Teatini en de kerk van St. Catherine.

Een paar meter van het Pretoriaplein staat de populaire Bellini-pizzeria (Piazza Bellini 6). Dit is een geweldige optie voor niet al tedure, maar lekkere en volledige lunch of diner. Een portie pasta kost bijvoorbeeld gemiddeld 14 euro.

Het Paleis van Mirto

Het Paleis van Mirto

Als je  nog niet moe bent van kerken, laten we dan wat verder gaan langs Via Vittorio Emanuele naar Via del Parlamento, waar de magnifieke kerk van St. Franciscus van Assisi staat.

Vanaf hier kunnen we gemakkelijk het paleis van Mirto bereiken — Palazzo Mirto (Via Merlo, 2), waar je kan zien hoe de Siciliaanse adel leefde. Dit is een van de weinige open te bezoeken paleizen op Sicilië, waar het mogelijk was om de hele binneninterieur in zijn oorspronkelijke vorm te behouden.

Piazza Marina

Piazza Marina

Laatste punt van onze wandeling is Piazza Marina, het grootste plein van Palermo. In het midden van het plein ligt het Garibaldi Park. Dat is een heel mooi en levendig plek waar je kunt ontspannen na het dagje in Palermo.

We hopen dat je van een wandeling door Palermo zal genieten en alleen aangename en onvergetelijke indrukken zal krijgen!

» MEER ZIENHoe-kom-je-van-de-luchthaven-van-Palermo-naar-het-stadscentrum

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.