«Ze zeggen dat shoppen je beter doet voelen, dus koop ik in de winkel altijd een fles whisky.»

Whiskey is een elegante statusdrank voor echte kenners van sterke alcohol. En hoewel hij in verschillende landen wordt geproduceerd, geven velen de voorkeur aan whiskey uit Ierland. De nationale Ierse cultuur is niet denkbaar zonder whiskey.

Boek via deze link een rondleiding met proeverij.

Geschiedenis van de whiskey

De eerste schriftelijke vermelding van whiskey is te vinden in historische documenten uit de 16de eeuw. In de 17de eeuw werd een officieel patent voor de productie ervan afgegeven. Er bestaan verschillende legendes over het ontstaan van whisky. De mystieke versie zegt dat de drank zijn geboorte dankt aan St. Patrick. De tweede zegt dat whiskey oorspronkelijk een medicijn was en verkocht werd in apotheken.

De productie van whiskey ontwikkelde zich snel, omdat de drank een geweldige smaak heeft. Aan het eind van de 18de eeuw telde Ierland meer dan 1200 distilleerderijen. Maar toen de Britse regering de populariteit van Ierse whiskey zag, besloot ze de belasting op de productie ervan te verhogen. Als gevolg daarvan is het aantal distilleerderijen in vier decennia met een factor 13 afgenomen.

Periodes van industriële ontwikkeling werden vervangen door ernstige recessies, dit werd in de hand gewerkt door gecompliceerde internationale betrekkingen, vijandelijkheden tussen Ierland en Engeland, alsmede de economische crisis en de invoering van de Drooglegging in de Verenigde Staten.

Boek een hotel in Dublin

Ierse of Schotse whisky?

Welke whisky is beter: Iers of Schots? Dit is een eeuwenoud dispuut onder alle kenners en fijnproevers. Omdat smaken verschillen, zullen we je gewoon vertellen hoe deze dranken verschillen.

 • Drievoudige distillatie wordt alleen in Ierland toegepast. In Schotland wordt whisky anders gemaakt.
 • In Schotland wordt mout gedroogd met turf. Daardoor wordt de smaak ervan rijk, met aroma’s van dampen en roken. De Ieren drogen de mout in gesloten ovens, zodat de smaak van de drank zachter en subtieler is.
 • De rijpingsperiode van Schotse whisky is minstens drie jaar. In Ierland wordt whisky 9 tot 12 jaar gerijpt.
 • De letter «e» in de naam van de drank op het etiket vertelt je meteen waar het vandaan komt. Schotse producenten schrijven altijd «whisky», in Ierland alleen «Irish whiskey». Dit onderscheid is officieel vastgelegd, maar beide opties zijn toegestaan in de media.

» MEER ZIENIerland: een gids voor het land van de leprechauns

Waar en welke whiskey moet je proberen in Ierland?

Het meest voorkomende type heet Single Malt, dat gemaakt wordt van gerstemout in een klassieke ketel. Deze whiskey heeft de status van een elite drank.

Een kenmerk van Single Grain whiskey is het niet gekiemde graan dat bij de productie wordt gebruikt. Het wordt gebruikt om verschillende blends te maken.

Pure Pot Still is een unieke soort die alleen in Ierland voorkomt. Voor de productie is een speciaal mengsel van gekiemde en ongekiemde gerst nodig.

Whiskeystokerijen in Ierland

Er zijn 3 grootste whiskey producerende bedrijven in het land. En daarnaast zijn er ook kleinere producties. In bijna elk kasteel in Ierland wordt je aangeboden de plaatselijke whiskey te proeven.

 • Tullamore Dew. Deze fabriek is genoemd naar de stad waar ze in het begin van de 19de eeuw werd gebouwd. In de fabriek, in een kleine bar, kan je tegen betaling niet alleen de originele whiskey van dit merk proeven, maar ook de experimentele varianten ervan.
 • Bushmills. De voornaamste reden voor de geweldige smaak van deze drank is dat bij het proces zowel mout als hele gerst wordt gebruikt. De plaats van productie is County Antrim (een paar uur rijden van de hoofdstad), waar de oudste distilleerderij van Ierland is gevestigd. Hier kan je goedkoop de geproduceerde dranken ook proeven. Kaartjes voor de rondleiding vind je hier!
 • Jameson. De drankjes van dit beroemde merk hebben de hoogste waardering. De productie ontstond aan het eind van de 18de eeuw in de hoofdstad van Ierland, Dublin. Drievoudige distillatie, het drogen van mout met behulp van gesloten ovens, lange rijping, deze principes van de whiskeyproductie worden hier nooit geweld aangedaan. Je kan de fabriek bezoeken als onderdeel van een georganiseerde rondleiding met een professionele gids. Hier bezoek je de oude en gerenoveerde delen van de distilleerderij, kom je te weten hoe en wie whiskey maakt, maar ook cocktails met deze drank. Je kan de lokaal geproduceerde whiskey zowel direct uit het vat waar hij gerijpt wordt, als in een gezellige bar proeven. De duur van de rondleiding is iets minder dan een uur, dus we raden je aan vooraf kaartjes te reserveren.
 • Teeling maakt al 230 jaar whiskey. Dit bedrijf is eigenaar van een nieuwe whiskeystokerij die de afgelopen 125 jaar in Dublin is geopend. Ook al is de whiskey jong, onder de single malts in 2019 is Teeling Whiskey uitgeroepen tot de beste. Boek hier een productierondleiding met proeverij.
 • Pearse Lyons is een kleine particuliere productie gevestigd in het gebouw van de voormalige kerk, dat al erg Iers is. De eigenaren nodigen iedereen die geïnteresseerd is uit voor een rondleiding en beloven een voorproefje van vier unieke drankjes tegelijk. Reserveer hier vooraf je plaatsen.
 • Powerscourt is vooral bekend om zijn oude landhuis en luxe tuin. We schreven er hier over. Maar Powerscourt heeft ook een eigen distilleerderij. Boek hier een rondleiding door de productie om op te warmen na het verkennen van de tuin en de waterval.

» MEER ZIENPowerscourt tuinen: hoe kom je er en wat is er te zien op het landgoed

Interessante feiten over whisky

 • Elke minuut worden er wereldwijd iets meer dan 1.500 flessen whisky verkocht.
 • De prijs van de duurste fles whisky is 100 duizend pond, gemaakt in 1800 in een fabriek die aan het begin van de 20ste eeuw werd gesloten. De naam is Pure Pot Still Whiskey, de rijpingstijd is een kwart eeuw.
 • Whisky behoudt zijn smaak en aroma 100 jaar en een geopende fles kan tot 5 jaar bewaard worden.
 • Whisky vereist een bepaalde serveerkwaliteit, meer precies, het handhaven van de temperatuur van de drank. Die moet 20 graden zijn, een afwijking van 1-2 graden is toegestaan.
 • Meer dan drie eeuwen lang is whisky uitsluitend gemaakt van gerstemout. Nu worden naast gerst ook rogge, maïs, haver en tarwe gebruikt.
  In de zomer van 1875 vatte een pakhuis in Dublin vlam, waar vaten whisky lagen opgeslagen. De straten van de hoofdstad veranderden in brandende rivieren. Het vuur vernietigde meer dan 250 duizend liter van de drank.
 • Irish coffee is per ongeluk ontstaan. Passagiers uit Amerika wachtten lang op het vliegveld op het vertrek van hun vliegtuig, hun humeur was bovendien verziekt door het slechte weer. De barman besloot wat whisky aan de koffie toe te voegen om hem wat pittiger te maken. De mensen waren verrast door de smaak en vroegen wat voor koffie het was. De barman antwoordde dat het Irish coffee was. Er was een schrijver in de groep die hun dialoog opnam en het voorval in zijn aantekeningen vertelde.

We willen hier afsluiten met een Ierse grap:

— Wat is het verschil tussen alcohol en whisky?
— Men kan alcohol drinken.
— En whisky?
— Dat moet men drinken.

Probeer zeker de traditionele Ierse whiskey, maar doe het rustig aan!

Probeer zeker de traditionele Ierse whiskey, maar doe het rustig aan!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.