Wat heeft Ierland wereldberoemd gemaakt? Roodharige jongens en meisjes, kabouters met potten goud, smaragdgroene grasvelden, steile kliffen en natuurlijk donker bier en Ierse whisky! Deze dranken trekken massa’s toeristen naar Dublin. De belangstelling van buitenlanders is zo groot dat er in de hoofdstad musea voor Guinness bier en Jameson whiskey zijn geopend.

We vertellen je waarom deze musea op je lijstje van bezienswaardigheden in Dublin moeten staan.

Guinness pakhuis

St James’s Gate, Ushers, Dublin 8

Officiële website: guinness-storehouse.com

Bussen 51B en 78A (vanaf halte Aston Quay), 123 (vanaf halte O‘Connell Street).

Prijs van het ticket: vanaf € 22.

Om de wachtrij over te slaan, kan je hier online je tickets boeken.

Precies hier, bij de poort van St. James begon de productie van de beroemde stout. Bekijk de Brouwerij aan de Sint-Jacobspoort. De fabriek werkt nog steeds, maar er is ook een groot museum en er zijn verschillende restaurants gevestigd.

Het tentoonstellingscentrum werd aanvankelijk in 1902 gebouwd als brouwerij. Maar de plannen van de eigenaren veranderden en ze besloten een bezoekerscentrum te openen. De tentoonstellingszalen van het museum beslaan zeven verdiepingen van een glazen atrium, gebouwd in de vorm van een reusachtig bierglas. Tijdens de rondleiding luisteren toeristen naar de geschiedenis van de fabriek en het bierproductieproces, van de aankoop van grondstoffen tot de reclame en de distributie en het transport. Het hoogtepunt van een bezoek aan het museum is een proeverij van een fabrieksdrankje op het dak, in een bar met een panoramisch uitzicht over Dublin.

Daarna worden de bezoekers meegenomen naar een souvenirwinkel waar ze mokken, kleding, magneten en andere aandenkens met de symbolen van Guinness kunnen kopen. Een verscheidenheid aan lekkernijen met biersmaak, zoals chocolade, toffee en snoep, zal een uitstekend souvenir zijn van de hoofdstad van Ierland. Er zijn twee bars en drie restaurants op het terrein, waar je traditionele Ierse gerechten kan proeven.

Het is veel boeiender om niet alleen door de expositie te lopen, maar te luisteren naar de verhalen van een professionele gids. Je kan vooraf online een ticket kopen voor een rondleiding in het Guinness pakhuis door op deze link te klikken.

» MEER ZIENTop 10 bezienswaardigheden in Dublin

Jameson distilleerderij

Bow St, Smithfield Village, Dublin 7

Officiële website:  jamesonwhiskey.com

Dublin Bus Tour (Hop On Hop Off) stop 20, Luas Smithfield stop.

Prijs van het ticket: € 25, boek hier online tickets.

Twee eeuwen lang, tot 1971, was dat de plaats waar de beroemde Jameson Ierse whiskey werd geproduceerd. Toen veranderde het bestuur, de fabriek werd verlaten en pas in de jaren negentig gerestaureerd als museum. Het werd in maart 2017 heropend na een grote renovatie. De eigenaren probeerden het oorspronkelijke productieproces van de drank na te bootsen, maar op kleinere schaal.

» MEER ZIENIerse whiskey: waar kan je het proberen in Dublin?

Tijdens de rondleiding leer je over het ontstaan van Jameson en de geschiedenis van Ierse whiskey. Je krijgt zelfs de afstammeling te zien van een kat die generaties lang gerst heeft bewaakt tegen muizen. Het museum heeft een interessant interieur, bijvoorbeeld kroonluchters zijn gemaakt van flessen. Aan het eind van de rondleiding krijg je een proeverij van drie soorten whisky: Ierse, Schotse en Amerikaanse. Daarna kan je in de bar whisky bestellen of een cocktail op basis daarvan, die bij de prijs van de rondleiding is inbegrepen. De winkel in het museum verkoopt verschillende soorten whisky, waaronder enkele zeer zeldzame.

Geniet van je uitstap!