» Frankrijk » Provence-Côte d'Azur » 10 heerlijke gerechten om te proberen in de Provence

10 heerlijke gerechten om te proberen in de Provence

Het eten in de Provence heeft een natuurlijke en rijke smaak. Kenners zullen onmiddellijk merken dat de Provençaalse gerechten meer gemeen hebben met de Italiaanse dan met de typisch Franse keuken. Hun unieke kwaliteit komt voort uit het gebruik van veel groenten en verschillende kruiden, die de gerechten licht en smakelijk maken. Mis de kans niet om de gastronomische tour in Nice te doen.

Le Tian Provencal

Le Tian Provencal is een soort ratatouille, maar is veel gemakkelijker te bereiden. De groenten worden in plakken gesneden en vervolgens in de oven gebakken. Tian wordt gemaakt van tomaten, uien, aubergine, pompoen en paprika’s, met Provençaalse kruiden. De naam is verbonden met een speciaal gerecht, een grote, ronde pot van klei die traditioneel in de Provence wordt gebruikt bij het bereiden van groenten.

Tian wordt vaak geserveerd als bijgerecht bij andere Provençaalse gerechten, maar kan ook als hoofdgerecht worden gegeten. Het is een geweldige optie voor een lichte lunch of diner.

Tapenade

Tapenade is een puree gemaakt van groene of zwarte olijven. De olijven worden vermalen met een vijzel en stamper, samen met kappertjes, ansjovis en knoflook. Soortgelijke gerechten vind je in verschillende mediterrane culturen, maar tapenade is een Provençaalse creatie. De dikke olijvenpuree is bedacht door de chef-kok Meynier uit Marseille en zijn recept verspreidde zich nadat het was gepubliceerd in «Provençaalse keuken» van Jean-Baptiste Reboul in het begin van de 20ste eeuw. Dit gerecht heeft een uiterst volle smaak, zodat je het kan eten door het gewoon op een stuk toast te smeren. Tapenade wordt ook vaak geserveerd bij vlees, vis of een salade.

Aioli

Aioli is een smakelijke knoflooksaus. Het is heel eenvoudig klaar te maken. Je hoeft alleen maar een grote hoeveelheid knoflook te vermalen met een vijzel en stamper, en dan geleidelijk olijfolie toe te voegen aan de knoflook. De aioli saus op zichzelf is niet erg indrukwekkend, totdat je het bij gerechten met de naam Aioli Provençal compleet of aioli garni probeert. Het is een assortiment van groenten, vis en eieren met de aioli saus in het midden. Alle ingrediënten worden in de saus gedrenkt en vervolgens opgegeten. Het is een populaire optie voor een lunch op vrijdag in de Provence, vooral met een lekkere rosé wijn.

Montelimar Nougat

Normale nougat verscheen in de Middeleeuwen in de Provence, en men zegt dat het recept door Grieken naar Marseille werd gebracht. In de 17de eeuw verscheen een nieuw uniek nougat recept waarbij amandelen werden gebruikt in plaats van Griekse noten. Dit echte Provençaalse dessert heet Montelimar Nougat, ter ere van de stad die bekend staat om zijn amandelbomen. Om Montelimar Nougat te maken heb je amandelen, suiker, lavendelhoning, eiwit, vanille en pistachenoten nodig.

Omelet met truffels

Veel lekkerbekken zeggen dat het beste herfstgerecht in de Provence de omelet met truffels is. Het is moeilijk om dat tegen te spreken. De herfst is truffelseizoen, dus als je dan in de Provence bent, probeer dan zeker deze lekkernij. Er zijn vele manieren om truffels te serveren: met olijfolie, in een salade of bij een voorgerecht, maar de beste optie is met eieren. Er zijn wat trucjes om een omelet met truffels te maken. De truffels worden schoongemaakt en de dag ervoor samen met de eieren in water geweekt, zodat de eieren het aroma van de paddenstoelen absorberen. De volgende dag worden de truffels in plakjes gesneden en door de eieren gemengd, en wordt de omelet gebakken in olijfolie.

Bouillabaisse

Bouillabaisse is misschien wel het bekendste Provençaalse gerecht dankzij de verspreiding ervan buiten Zuid-Frankrijk. De traditie van het maken van Bouillabaisse, een dikke vissoep, begon in Marseille, een vissersstad. De beste soep wordt daar nog steeds gemaakt. Volgens het klassieke recept heb je voor dit gerecht minstens drie verschillende vissen nodig. De kruiden zijn ook belangrijk. Bouillabaisse is niet denkbaar zonder Provençaalse kruiden, knoflook, ui en tomaten die de soep die echte «Provençaalse» smaak geven. Een ander belangrijk ingrediënt is de rouille die op brood wordt gesmeerd en bij de soep wordt geserveerd. Rouille wordt gemaakt van olie, paneermeel, knoflook en chilipepers.

» MEER ZIENEen dag in Marseille

Daube

Oorspronkelijk was daube een gerecht dat door de armen werd gegeten, maar nu is deze stoofpot een populair gerecht in Zuid-Frankrijk, vooral in de winter. Daube is geen gemakkelijk gerecht en er is een speciale manier om het te maken. Ten eerste, een echte stoofpot kan alleen gemaakt worden in een daubière. Het is een speciale Provençaalse pot van rode klei met twee handvatten en een smalle mond waar je nauwelijks je hand in kan steken. De ingrediënten worden in lagen in deze pot gelegd: goed vlees (meestal rundvlees, soms lamsvlees), dan groenten en tenslotte Provençaalse kruiden. Je kan alle groenten gebruiken, maar uien, wortels en tomaten zijn gebruikelijk en populaire kruiden en specerijen zijn kruidnagel, venkel, knoflook en een beetje kaneel.

Het belangrijkste verschil tussen daube en een gewone stoofpot is dat alle ingrediënten worden geweekt in wijn (rood voor rundvlees en wit voor lam of kalfsvlees) en enkele uren worden gemarineerd.

De stoofpot moet minstens 3–4 uur in een oven of op open vuur staan. Dan wordt het geserveerd met zelfgemaakte polenta of gnocchi.

» MEER ZIENProvence van Van Gogh

Les pieds-paquets

Les pieds paquets of lamspoten wordt vaak gemaakt voor grote evenementen of familievakanties. De naam betekent «voeten en pakjes», wat een duidelijke beschrijving is van het gerecht. Het is gemaakt van lamspoten en penszakken met spek, peterselie en knoflook. De poten en penszakken worden gestoofd in een dikke saus van olijfolie, groenten en kruiden, samen met rode wijn en water. Het gerecht moet minstens 8 uur stoven op laag vuur. Voor het opdienen wordt het vlees van de poten gehaald en samen met de pens op een grote schaal gelegd, waarna de saus erover wordt gegoten. Les pieds paquets worden meestal geserveerd met gekookte aardappelen.

La soupe au pistou

La soupe au pistou is bedacht door inventieve Provençaalse koks om de natuurlijke Provençaalse groenten optimaal te benutten. Voor deze soep worden verschillende groenten, bonen, erwten, olijfolie en een beetje pasta gebruikt. Je kan deze soep maken met bouillon of water. Het oorspronkelijke recept gebruikt water om de smaak van de groenten zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. Het geheim van deze soep is de toevoeging van pistous saus, het Franse neefje van de beroemde Italiaanse pestosaus. Pistou wordt gemaakt van basilicum, olijfolie, tomaten, knoflook en parmezaan.

Petit farcis

Petit farcis, of gemalen groenten, is een typisch Provençaals gerecht dat wordt geserveerd als voorgerecht of als voorgerecht. Voor dit gerecht uit de Provence worden tomaten, pompoen, paprika’s, uien en aubergine gebruikt. De groenten worden gemengd met gemalen vlees, rijst of paneermeel en een groentepuree met Provençaalse kruiden. Het geheel wordt dan gebakken in een oven. Mozzarella of geitenkaas kan bij het serveren worden toegevoegd.

Geniet van een heerlijke vakantie in de Provence!