» Frankrijk » Provence-Côte d'Azur » Marseille » 10 activiteiten om te doen in Marseille

10 activiteiten om te doen in Marseille

Marseille is te groot om gewoon een badplaats te zijn, en het is te prachtig om gewoon een andere Franse stad te zijn. De hoofdstad van de Franse Rivièra is indrukwekkend en mooi, en is een geweldige bestemming voor een relaxte strandvakantie en leuke avonturen. Er is veel te doen in de mediterrane kuststad Marseille. Hier zijn tien van onze favoriete activiteiten.

Bezoek musea

Begin je rondleiding door de stad met het historisch museum van Marseille. Veel voorwerpen, waaronder oude scheepsrompen, brengen je terug naar het verleden. Het is een geweldige manier om wat tijd door te brengen.

Als je van geschiedenis houdt, is een ander museum dat je zeker wil bezoeken, het Museum van Europese en Mediterrane Beschavingen (MuCEM). Het is makkelijk te vinden: Zoek naar de grote zwarte kubus bij de oude haven. Maar houd er rekening mee dat je de smalle brug naar het dak alleen bij goed weer kan nemen, want sterke wind kan je je evenwicht doen verliezen.

Het Museum voor Schone Kunsten is geweldig als je van schilderijen en beeldhouwwerken houdt. In het Palais Longchamp vind je werken van beroemde Franse, Spaanse en Italiaanse kunstenaars en beeldhouwers.

Als je met kinderen op vakantie bent, ga dan naar het Natuurhistorisch Museum in hetzelfde paleis als het Museum voor Schone Kunsten. Je vindt er opgezette dieren, kruiden, mineralen en zelfs edelstenen.

» MEER ZIENEen dag in Marseille

Ga naar de Notre-Dame-de-la-Garde

De belangrijkste toeristische bestemming van de stad is de kathedraal Notre-Dame-de-la-Garde. Het is indrukwekkend in zijn kracht en onberispelijke stijl, hoewel het geen typisch Franse stijl is. Als je van architectuur en kunst houdt, moet je de kathedraal en het bijbehorende museum bezoeken.

Als je Marseille en zijn bezienswaardigheden van bovenaf wilt bewonderen, ga dan naar het dak. Het uitzicht is prachtig en je foto’s zullen geweldig zijn.

Geniet van de zeevruchten uit de oude haven

De oude haven is het visitekaartje van Marseille en één van de grootste in de Middellandse Zee. Mensen komen hier om de oude gebouwen te waarderen en de lekkernijen in de plaatselijke cafés te proeven. Als je niet naar een restaurant wilt, bezoek dan de nabijgelegen markt. Je vindt er mosselen, zee-egels en andere zeevruchten die de vissers dagelijks vangen.

Bezoek het Chateau d’If

Eén van de meest mysterieuze en ruige plaatsen in Europa is het Chateau d’If. Het is een gevangenis die beroemd werd dankzij de roman De graaf van Monte Cristo van Alexandre Dumas.

Het Chateau d’If werd gebouwd op het eiland If in de archipel van Frioul, op 4 km van Marseille, en is toegankelijk voor bezoekers. Toeristen kunnen door het doolhof van de legendarische gevangenis dwalen en de zogenaamde «kerker» (de laagste verdieping) bezoeken en naar de cel van Edmond Dantes gaan. Je kan het museum bereiken via de zee. Er gaan regelmatig boten naar het eiland If vanuit de oude haven van Marseille.

U kunt vooraf kaarten kopen via deze link of gewoon de gewenste datum selecteren op de kalender:

Ga naar een nachtclub of bar

Als je van het nachtleven houdt, kan je in Marseille tal van nachtclubs en bars ontdekken. Wij raden je aan vooraf een tafel te reserveren. Plaatsen zijn gereserveerd in de zomer.

Dit zijn de populairste clubs van Marseille:

 • Cafe de la Plage
 • Le Cubana Cafe
 • Lar Maronaise
 • Le New Orleans
 • Le Trolleybus

Dit zijn de populairste bars van Marseille:

 • Il Caffe
 • La Maison Hantee
 • L’OM Cafe
 • La Samaritaine
 • Le Bar de la Marine

Probeer anijs wodka

De alcoholische drank van de Provence is pastis. Het wordt toegevoegd aan cocktails en verkocht als aperitief of als puur drankje. Pastis wordt verkocht in de meeste etablissementen van Marseille, waaronder bars, restaurants en cafés.

We raden niet aan pastis te drinken op een lege maag, dus neem wat hapjes. Je kan pastis het beste combineren met de lokale keuken.

» MEER ZIENProvence van Van Gogh

Een festival of feestdag viering bijwonen

In Marseille vinden regelmatig muziek- en kunstfestivals plaats. De grootste zijn de volgende:

 • Holy music in april,
 • Muziek en cultuur van de diaspora in augustus,
 • Dance M in september,
 • Southern fiesta in oktober,
 • Een moderne kunst bazaar in november.

In juni en augustus zijn er waterwedstrijden die al eeuwenlang in de stad worden gehouden. Wij raden aan om naar een moderne jacht- of speedbootrace te gaan. Koop indien mogelijk 2 maanden van tevoren kaartjes voor festivals of andere festiviteiten.

Dwalen door de centrale wijken

Als je alles van de stad wilt ervaren, kan je de centrale wijken van Marseille bezoeken. Het is geen veilige plek voor toeristen alleen, dus ga met een groep of een gids, en neem geen waardevolle spullen mee. De ergste plaatsen zijn het 13e, 14e en 15e district. De politie komt daar niet eens. Afrikaanse immigranten leven in armoede in de centrale wijken, een herinnering aan het systematische racisme dat aan de andere kant van veel mooie plaatsen bestaat. Marseille is helaas geen uitzondering.

Souvenirs en geschenken kopen

Op de stadsmarkten zijn zeker veel souvenirs te vinden:

 • Een keramische krekel, het symbool van Marseille.
 • Handgemaakte santons (kerstfiguren).
 • Olijf en lavendel zeep.
 • Alcohol (pastis, likeur, zoete wijn, muntlikeur).
 • Keramische schalen.
 • Etherische oliën.
 • Navette de Marseille cookies.
 • Olijfolie.
 • Kaas.

Voor slechts € 1 kan je een mosselschelp krijgen om in je portemonnee te stoppen — ze zeggen dat die je geluk en rijkdom brengt.

Maak een ritje!

Een ritje maken met de wind in je gezicht en genieten van de omgeving is een geweldige manier om een warme zomermiddag in Marseille door te brengen. En je hebt veel opties.

Cruise van Marseille naar de calanques

Als je naar de haven van Marseille kijkt, is het moeilijk voor te stellen dat er rondom de stad prachtige baaien met turquoise water zijn. Je bereikt ze via de kust, maar een boottocht is gemakkelijker en aangenamer, en stelt je in staat de schilderachtige kliffen vanaf de zee te bekijken. En natuurlijk kan je vanaf de boot zwemmen. Je kan een mini cruise boeken via deze link.

De kleine trein van Marseille

Er is een kleine tour trein die vertrekt vanaf de oevers van de Oude Haven en je rond de stad brengt. Het ziet eruit als een kinderattractie, maar het is immens populair bij toeristen van alle leeftijden.

De trein heeft drie routes: naar Notre-Dame-de-la-Garde, rond de oude stad en naar de eilanden van Frioul. In het drukke seizoen vertrekken de treinen om de 10 minuten. Het is een observatie tour, wat betekent dat er maar één halte in het midden is, waarna de trein je langs een andere route terugbrengt.

Kaartjes kosten respectievelijk € 9 en € 5 voor volwassenen en kinderen (tour naar de eilanden van Frioul — € 5 en € 3).

Stadsfietsen

Een fiets huren bespaart je tijd en laat je snel de toeristische bezienswaardigheden zien. Een uur huur kost € 1 en de eerste 30 minuten zijn gratis. Als je van plan bent elke dag een fiets te gebruiken, is het efficiënter om een weekkaart te kopen.

Een auto huren

Je kan een auto nodig hebben in twee situaties: als je ver van het centrum verblijft of als je in de omgeving wilt rondrijden, bijvoorbeeld langs de prachtige kustlijn tussen Marseille en Cassis, of om Aix-en-Provence te bezoeken. Je kan het beste van tevoren een auto reserveren. Het is goedkoper en betrouwbaarder. Gebruik deze link, en je auto wacht op jou aan de luchthaven of het station.

Houd er rekening mee dat autorijden in Marseille niet eenvoudig is. Er zijn roekeloze chauffeurs, files en een ingewikkeld stratenstelsel. Dus, als je gaat rijden, wees dan 100% zeker van je capaciteiten.

Fijne reis naar de Franse Rivièra!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.