Franse lekkernijen: zo eet je in de beste restaurants

, ,

De Franse keuken zit vol delicatessen: foie gras, oesters, truffels, slakken… dit zijn enkel de bekendste. In het verleden werd bijvoorbeeld de Franse duif zeer op prijs gesteld. Alle lekkernijen in restaurants in Parijs zijn duur. We vertellen je hoe de Fransen dit aanpakken en hoe je een chique diner kan organiseren zonder al je geld kwijt te raken.

» MEER ZIEN10 Franse gerechten die het proberen waard zijn in Parijs

Franse kaas

Franse kazen koop je het best op de markt of in speciale winkels die fromageries genoemd worden.Franse lekkernijen: kaasZe verkopen er boerderijkaas, vers of heel oud (afhankelijk van de soort kaas, natuurlijk) en die is waanzinnig lekker. Soms loopt de prijs voor een kilo kaas op de markt op tot 50–60 euro. Het gemiddelde varieert echter tussen 30 en 40 euro. Je hoeft natuurlijk niet een hele kilo te kopen. 200 gram is meer dan genoeg om te proberen. Maar goedkoop is het nog steeds niet.Je kunt ook fatsoenlijke kaas kopen in supermarkten. Misschien is het niet erg vaderlandslievend tegenover de producenten, maar wat doe je eraan? Ons doel is geld te besparen. Zoek naar kaas met deze etiketten: Appellation d’origine protégée en Indication géographique protégée. Hier staan ze op de foto’s:Appellation d'origine protégée en Indication géographique protégéeDeze etiketten zeggen dat de kaas (en andere landbouwproducten) in hun geografisch gebied geproduceerd werden (bijvoorbeeld, Camembert in Camembert, niet in een ander gebied of zelfs land) en in alle stadia van de productie aan de kwaliteitseisen voldeden.Deze kaassoort wordt over het algemeen vooral door grote boerderijen geproduceerd en in grote hoeveelheden aan supermarkten verkocht. De kwaliteit van deze kaas is hoog, maar de prijs is lager vanwege het grote aanbod. Ga dus naar Carrefour, Monoprix, Auchan en andere supermarkten op zoek naar kaas met deze etiketten.

Een buitenkansje: Le Chalet Savoyard biedt onbeperkt amusement. Er is een winters Zwitsers gerecht dat raclette heet – aardappelen en ham ondergedompeld in gesmolten kaas. En dit restaurant is gespecialiseerd in juist dit gerecht en biedt bezoekers aan zoveel te eten als ze maar kunnen!

» MEER ZIEN10 kazen die je in Frankrijk moet proberen

Slakken

Franse lekkernijen: SlakkenO, die heerlijke slakken in knoflooksaus! Het is eng om ze voor de eerste keer te proberen, maar je zal ze opnieuw willen eten. Ze grazen een maand lang in basilicumvelden voor ze op je bord komen. Een dozijn slakken kost dus 15–20 euro in een goed restaurant.Maar er is een geweldige plaats in Parijs die slakken serveert voor de helft van de gebruikelijke prijs. De plaats is Bouillon Chartier. We hebben er over geschreven in ons artikel over 10 plaatsen om goedkoop te eten in Parijs. Het is een grote bijna eetzaal met historische chic, rumoer, geroezemoes, en goedkoop maar authentiek Frans eten. Een leuke tip!

» MEER ZIEN10 plekken waar je goedkoop kan eten in Parijs

Wijn

WijnWe hebben geschreven over hoe je goede wijn moet kiezen. Lees het artikel hier: Hoe vind je een goede en goedkope Franse wijn?Samengevat, degelijke wijn begint bij 4–5 euro per fles. Dit is wijn die de Fransen bij de lunch drinken. Je kan goede wijn kopen voor 10–12 Euro. En voor 20 euro heb je een geweldige fles die bij uitstekend zal passen bij een lekker etentje.Er zijn natuurlijk veel duurdere wijnen. Maar voor een eerste kennismaking moet je niet te hard je best doen. Maar je moet ook niet iets kopen dat goedkoper is dan 4 euro. Deze flessen zijn geen azijn, maar we adviseren ze niet aan.Er zijn ook veel vinotheken in Parijs. De grootste bevinden zich aan de Porte de Versaille. De populairste salon onder Parijzenaars is Salon de vigneron independant. Die vindt meestal plaats in november. Maar er zijn bijna elke maand wel wijnsalons in Parijs. De toegangsprijs is 5–8 euro, iedereen krijgt een glas en mag alles proberen! Je kan kopen wat je lekker vindt.

» MEER ZIENBeaujolais Nouveau: het feest van de jonge wijn

Champagne

ChampagneChampagne kan ook geproefd worden op wijnbeurzen. Champagne is ook wijn. Of je kan naar Reims gaan, de kelders van de grote Champagnehuizen bezoeken en daar een proeverij houden. En als je met Kerstmis naar Reims komt, vind je op de plaatselijke markt zo veel van deze bruisende drank dat je zelf moet zien dat je niet veel drinkt, anders word je duizelig!

Foie gras

Foie grasJe kunt foie gras in bijna elke supermarkt kopen. Zoek gewoon het potje met het etiket Foie Gras tussen de pâtés. Onthoud dat foie gras gegeten moet worden met uienjam en dat het plakje niet uitgesmeerd wordt, maar op pain perdu, een speciaal zoet brood, gelegd wordt..

Oesters

Druppel er wat citroensap over! Zo weet je of ze vers zijn. Als ze bewegen, zijn ze vers. In fatsoenlijke restaurants in Parijs kost een dozijn oesters van de eerste categorie minstens 30 euro. Of 50. Misschien zelfs meer.Franse oestersDe eerste mogelijkheid om oesters te proberen is dus naar een Parijse markt te gaan. Parijzenaars eten oesters met Kerstmis en Nieuwjaar. In november en december heeft dus elke markt een oesterkraam en vaak ook op andere momenten van het jaar.Je kan er meteen eten, want de oesterverkopers hebben meestal tafels. Ze schenken je wat wijn in, openen de oesters, en daar heb je het — een Parijse lekkernij — voor 10–12 euro per dozijn.De tweede optie is een avontuur.Huur een auto en ga naar Normandië of Bretagne. Neem niet van die dure excursies waar ze je rondrijden op toeristische plaatsen en je voeren in slechte cafés. Hier is het plan in één artikel. Neem zelf in en rijd zelf!

» MEER ZIENEen week met de auto naar Normandië. Reisroute

Bezoek Cancal. Daar liggen de oesters. Een dozijn kost 5 euro op de plaatselijke markt. De besparing op oesters rechtvaardigt je reis misschien niet helemaal, maar je krijgt er wel een prachtige ervaring bij! 

Truffels

Franse truffelsTruffels hoef je niet te proeven. Je zal ze meteen waarderen. Denk niet dat ze als paddestoelen zijn. Truffels zijn een smaakmaker — een specerij. En een heel sterke. Het aroma wordt meestal aan een gerecht toegevoegd in de vorm van boter, pasta of in zeldzame gevallen als een dun plakje. Niemand zal je een hele truffel aanbieden.Truffelgerechten zijn altijd duur. Eenvoudig omdat de prijs van een enkele truffel kan oplopen tot tweeduizend euro. Als je in een restaurant twee identieke gerechten vergelijkt, kost het gerecht met truffels 2–3 keer meer dan het gerecht zonder truffels.De gemakkelijkste manier om geld te besparen is om in de supermarkt heerlijke pasta met truffelpasta (Pesto à la truffe blanche) te kopen en het zelf te maken. Het recept is verbluffend eenvoudig: kook de pasta, voeg de pasta toe, en de truffelschotel is klaar. Vijftien minuten en je hebt een echte delicatesse op het bord. Het is snel, gemakkelijk en je kan je gasten ermee verrassen. Deel je ervaringen in de comments en eet smakelijk!

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.