De openbare toiletten in Parijs

, ,

Er zijn veel openbare toiletten in Parijs. En een groot deel daarvan is daarvan is gratis te gebruiken. Je moet echter wel weten hoe je ze kan vinden. De grijze toiletten zijn namelijk onzichtbaar weggewerkt. In dit artikel leggen we precies uit op welke wijze je de openbare wc’s van Parijs kan gebruiken.

Hoe vind ik een openbaar toilet in Parijs?

De openbare toiletten zien er uit als een grijze cabine. Je vindt ze in de buurt van de meeste toeristische attracties en in de omgeving van parken, boulevards en de belangrijkste straten. De meeste toiletten zijn open voor het publiek tussen 06:00 uur en 22:00 uur. Er zijn er veel, kijk maar op de plattegrond van de stad.

Je kunt dit type toilet ook vinden op de grotere metro- en RER-stations. Je herkent het aan het bord «Toilettes». Hier is de entree ook gratis. Mits je in bezit bent van een geldig metro ticket.

Hoe werken automatische toiletten?

De openbare toiletten zijn over het algemeen vrij ruim. Ze zijn goed ingericht op gehandicapten en je kan ook eenvoudig samen met je kind in een toiletruimte. De wc’s worden automatisch gereinigd en gedesinfecteerd.

Over het algemeen zijn de openbare toiletten in Parijs relatief schoon. Het kan soms wel wat lang duren voordat het automatische reinigingsproces gereed is, waardoor soms wachtrijen ontstaan.

Je kan het toilet openen middels een paneel met knoppen. Let goed op de kleur van het lichtje op het paneel.

 • Als dit groen is, dan is de wc leeg.
 • Bij rood is het bezet.
 • Een geel lampje betekent dat het toilet gereinigd wordt.
 • Als het toilet niet reageert als je op de knop drukt, dan is het waarschijnlijk buiten dienst of kapot.

De openbare toiletten in Parijs

Hoe gebruik ik het toilet?

 1. Als het groene licht brandt, druk op de knop en ga naar binnen. Sluit vervolgens de deur door het indrukken van een speciale knop. Nu kan de deur van buiten af niet meer open!
 2. In de ruimte zie je een wc en een wastafel om je handen te wassen, of je op te frissen. Sla alle milieu herinneringen ook niet in de wind.
 3. Gebruik dezelfde knop die je gebruikt hebt om de deur te sluiten om de deur ook weer te openen. Op hetzelfde paneel bevindt zich ook de alarmknop, gebruik deze alleen in geval van nood.
 4. Nadat je het toilet verlaten hebt, wordt de ruimte automatisch gereinigd. Er zal dan een geel licht branden.

Waarschuwing! Betreed nooit het toilet direct nadat iemand naar buiten komt. De deur moet eerst dicht geweest zijn.

Het automatische reinigingsprogramma start namelijk direct nadat iemand de wc-ruimte verlaat. De lichten zullen gedimd worden en de ruimte wordt met veel water schoon gemaakt. Dus als je geen nat pak wilt oplopen, wacht dan tot de deur gesloten is en het LED lampje weer groen wordt.

Waar vind je anders een toilet?

Parijs

Als je geen gebruik wilt maken van de openbare toiletten die de stad Parijs aanbiedt, lees dan onze andere tips over het toiletgebruik in de Franse hoofdstad:

 1. Ga naar een café, bestel voor 1 euro een espresso aan de bar en maak van de gelegenheid gebruik om het toilet te bezoeken.
 2. Maak gebruik van de toiletmogelijkheden van de goedkope fastfood restaurants zoals McDonald’s en Burger King. Hier mag je vaak gebruik maken van het toilet, zonder dat je er wat eet of drinkt.
 3. Gratis openbare toiletten. Je vind ze in het park bij de Notre Dame en de Champs Elysees.
 4. In alle musea zijn gratis toegankelijke toiletten.
 5. Op de stations bevinden zich ook toiletten die tegen betaling te bezoeken zijn.
 6. In de meeste winkelcentra bevinden zich zogenaamde “Elite pay toiletten”. Dit is mooi sanitair met luxe verlichting enz. Je betaald hier gemiddeld dan ook 2 euro voor. Deze toiletten zijn bijvoorbeeld te vinden in het Carrousel du Louvre en op de Champs Elysées.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.