10 beste paleizen en kastelen in Parijs en zijn buitenwijken
Stel je voor: Parijs is meer dan 2300 jaar oud! Gedurende het grootste deel van die tijd was het de hoofdstad van een welvarende staat. In Parijs en omgeving kun je paleizen, kastelen en zelfs middeleeuwse forten zien. We vertellen je in dit artikel over de meest bijzondere daarvan.
» MEER ZIEN – 10 KAARTJES IN PARIJS, DIE JE EERDER OP VOORHAND ZOU MOETEN KOPEN
Versailles
Het beroemde paleis van de koningen van Frankrijk! Versailles is niet alleen het paleis zelf, maar ook de tuinen, de boerderij van de koningin, het Grand Trianon en de stallen. Bijzonder bezienswaardig zijn de Appartementen van de Koning en de Koningin, de Spiegelgalerij en het Paleistheater. In de zomer is er in de tuinen van Versailles een licht- en muziekshow met de fonteinen.
» MEER ZIEN – HOE PLANT U UW REIS NAAR VERSAILLES HET BESTE?
Om Versailles te bezoeken, moet je de RER C nemen in de richting van Versailles naar het station Rive Gauche. Tickets voor Versailles koop je best op voorhand.
Vincennes
Vincennes is een echt middeleeuws kasteel, een van de oudste kastelen van heel Frankrijk! Het diende als residentie van de koning in de 14e eeuw, en vervolgens als gevangenis. Beroemde gevangenen in Vincennes waren onder anderen Markies de Sade, Hendrik IV toen hij nog geen koning was, en de filosoof Diderot.
Vincennes is een prachtige plek voor alle avonturiers: het is een middeleeuws kasteel met schietgaten, een slotgracht en een hangbrug. Er zijn zelfs echte cellen met bewaarde inscripties van gevangenen op de muren. Voor wie bijzonder geïnteresseerd is, is ook de cel van de Markies de Sade bewaard gebleven.
Het is gemakkelijk om het kasteel van Vincennes te bereiken: neem de 1e metrolijn en ga naar het station Chateau de Vincennes. Boek hier je kaartjes. Na een bezoek aan het kasteel, kan je een wandeling maken in het Parc de Vincennes.
Kasteel in het Louvre
Het Louvre zelf is een paleis van Franse koningen! Het hoofdgebouw werd meer dan 200 jaar geleden gebouwd, en het was nodig het middeleeuwse kasteel en de donjon af te breken om het Square Court te bouwen. Hun overblijfselen werden ontdekt tijdens de bouw van de piramide. Ze werden gerestaureerd en maakten deel uit van de tentoonstellingsstukken van het museum.
Nu is het heel gemakkelijk om je het middeleeuwse Louvre voor te stellen! Het is ook de moeite waard aandacht te besteden aan de Koninklijke Zaal uit de tijd van Lodewijk XI.
Metrostation: Palais Royal – Musée du Louvre. Tickets voor het Louvre moeten vooraf worden gekocht.
» Meer zien – Louvre in 2 uur: de belangrijkste schilderijen en meesterwerken van het museum
Conciergerie
Dit is het oudste en beroemdste kasteel en paleis van de Franse koningen. Het bevindt zich op het eiland Cité, waar heel Parijs is ontstaan. In feite is de Conciergerie het overblijfsel van het Paleis van de Cité, de koninklijke residentie van de 10de tot de 14de eeuw.
De autoriteiten hebben de Cité nooit verlaten. Nu zijn het Ministerie van Justitie en de Prefectuur er gevestigd. Het kasteel van de Conciergerie diende als gevangenis tijdens de Franse Revolutie. Hier kwijnden koningin Marie Antoinette, de Girondijnen en Maximillian Robespierre weg in afwachting van de guillotine.
Bij je bezoek kun je een grote zaal bezichtigen die je een beeld geeft van de grandeur van het Cité-paleis, en de gerestaureerde gevangeniscellen die de verschrikkingen van het Franse Terreurbewind illustreren.
De Conciergerie ligt in het hart van Parijs, dus het is gemakkelijk te bereiken. Ga naar metrostation Cité (4 lijnen), te voet vanaf de Notre Dame of vanaf het stadhuis van Parijs. Je kunt een ticket voor de Conciergerie boeken of een combipass voor kasteel en Sainte Chapelle.
» MEER ZIEN – Conciergerie: Een paleis en gevangenis in Parijs
Fontainebleau
Dit koninklijke kasteel is interessant omdat het de favoriete residentie was van Napoleon I. Fontainebleau is nog steeds de residentie van de Franse president en wordt daarom goed onderhouden.
Bekijk zeker de wenteltrap, de troon van Napoleon, zijn slaapkamer en badkamer, en de prachtige tuinen.
Om Fontainebleau te bereiken neem je de trein naar Gare de Fontainebleau-Avon op het station Lyon in Parijs. De reis van Gare de Fontainebleau-Avon naar het paleis is ongeveer 30 minuten te voet, of je kunt de lokale AB bus nemen.
Het is veel gemakkelijker en comfortabeler om met een busreis naar Fontainebleau te gaan. Hier kun je een aanbieding vinden.
Vaux-le-Vicomte
Dit paleis werd in de 17e eeuw gebouwd door hoofdopzichter Nicolas Fouquet. Er wordt gezegd dat de ongelooflijke schoonheid van Vaux-le-Vicomte de jonge Lodewijk XIV zo schokte dat hij Fouquet arresteerde, hem gevangen zette in de Bastille en al zijn bezittingen met het paleis meenam.
Om het landgoed van Vaux-le-Vicomte te bereiken, moet je op het station van Lyon de trein nemen naar de stad Melun. Vanaf het station kun je de ChateauBus nemen, die rechtstreeks naar het kasteel gaat. Of je kunt kiezen voor een 1-daagse bustour die zowel Fontainebleau als Vaux-le-Vicomte omvat: boek die hier.
Pierrefonds
Dit is een middeleeuws kasteel met een donjon en alle klassieke middeleeuwse verdedigingsarchitectuur. Pierrefonds is ook bekend als het kasteel van de Gelaarsde Kat. Natuurlijk is de Gelaarsde Kat er nooit echt geweest. Aan de andere kant worden er in het kasteel scènes opgenomen voor de serie Merlin als stand-in voor Camelot.
Om vanuit Parijs naar het kasteel van Pierrefonds te gaan, moet je twee dingen doen. Eerst neem je de trein van het Noordstation naar de stad Compiegne. Van daaruit stap je over op buslijn 27.
Chantilly of Сonde Palace
Het huidige kasteel van Chantilly werd in de 19e eeuw gebouwd. Bij de wederopbouw werden tekeningen van architecten uit de 16e eeuw gebruikt, maar de buitenversiering van het paleis kan gerust worden toegeschreven aan de stijl van de beaux-arts. Ook binnenin is het paleis zeer interessant, zowel voor zijn interieurs als voor de werken van Rafaël die er zijn ondergebracht.
Ondanks zijn modernere uiterlijk is de geschiedenis van het kasteel geworteld in de oudheid. Let vooral op het kleine kasteel, waarvan de originele 16de-eeuwse stijl bewaard is gebleven, aangezien het de Franse Revolutie, die het centrale gebouw verwoestte, overleefde.
Je kunt het Chateau de Chantilly bereiken vanaf het Noordstation in Parijs. Neem de trein naar de stad met dezelfde naam. Vanaf het station kan je wandelen (het duurt ongeveer 30 minuten) of een lokale bus nemen.
Malmaison
Dit paleis behoorde toe aan Josephine Bogarne, de vrouw van Napoleon. Het paleis zelf werd gebouwd in de 17e eeuw, en het is gerestaureerd in de sfeer van het Consulaat en het Eerste Keizerrijk, de periode waarin Napoleon Frankrijk regeerde.
Om bij het landgoed te komen, neem je bus 258, die vertrekt vanaf La Defence. Je moet de halte La Jonchere hebben.
Saint-Germain Palace
De “Zonnekoning” Lodewijk XIV werd geboren in dit prachtige kasteel in de buitenwijk Saint-Germain-en-Laye. Hij hield echter niet van het paleis van zijn vader en bouwde zelf Versailles. Sindsdien was het kasteel ronduit ongelukkig. De verbannen koning van Engeland woonde erin, en een onsuccesvolle graaf-eigenaar vernielde en verkocht het landgoed. Napoleon heeft er zelfs een cavalerie school in ondergebracht.
Uiteindelijk heeft Napoleon III het paleis laten restaureren en er het Nationaal Archeologisch Museum in ondergebracht.
Het is gemakkelijk om van Parijs naar St. Germain-en-Laye te komen. Neem de RER A, en in 40 minuten ben je op het station Gare Saint-Germain-en-Laye. Te voet ben je in een paar minuten bij het kasteel.
Maak een fascinerende reis door de kastelen!
» MEER ZIEN – 10 prachtige steden in Frankrijk op slechts een uur van Parijs
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!