19 dorpen en steden in Toscane die een bezoekje waard zijn

,

De charme van Toscane ligt in de kleine pittoreske stadjes en dorpjes verspreid over de valleien en heuvels. Ze worden in Italië “borgo” genoemd en zijn net zo leuk om te bezoeken als de grote culturele centra.

Ze doen er alles aan om niet ineens een einde aan hun leven te maken. Elk jaar kiezen ze de mooiste borgo van de regio’s uit, maken ze reisgidsen, en trekken ze toeristen met plaatselijke feesten en festivals.

Wij hebben onze eigen lijst gemaakt van steden en dorpen in Toscane die een bezoek waard zijn. Gebruik een huurauto om gemakkelijk en snel rond te reizen en nog veel meer plaatsen te zien.

Vinci

Vinci Toscane

Je vergist je niet: deze stad in de buurt van Florence is de geboorteplaats van Leonardo da Vinci. De belangrijkste toeristische trekpleisters in Vinci zijn het museum en het geboortehuis van de kunstenaar. Het museum in het kasteel Guidi is versierd met creaties van Leonardo, en reizigers kunnen de toren beklimmen en uitkijken over de omgeving.

Vlakbij, in de voorstad Anchiano, is er een reconstructie van een bescheiden gebouw met één verdieping uit de 15e eeuw. Het wereldberoemde genie werd op een vergelijkbare plaats geboren.

Boek een hotel in Vinci

Certaldo

Certaldo Toscane

De beroemde naam Boccaccio kom je overal tegen in Certaldo, een stadje in de buurt van Florence. Je ziet zijn huis, zijn monument, zijn trattoria en nog veel meer.

Het hoger gelegen Certaldo, waar de kabelbaan naartoe gaat, is ouder en veel interessanter dan het lager gelegen Certaldo. Alle muren zijn gemaakt van rode bakstenen, en het hoogste punt van de stad heeft een museum, het Palazzo Pretorio.

Certaldo is beroemd om zijn exotische uiengerechten. Het schijnt dat het prototype Cipollino ui hier oorspronkelijk vandaan komt. De plaatselijke uien worden in ongelooflijke hoeveelheden overal in verwerkt, er wordt jam van gemaakt, en ze worden verkocht aan toeristen.

Kies een leuk hotel in Certaldo

Greve in Chianti

Greve in Chianti Toscane

Zoals je misschien wel kunt raden, is deze stad beroemd om de Toscaanse rode wijn, de chianti. Maar zoals zoveel plaatsen in Italië is ook de architectuur opmerkelijk.

Het driehoekige Piazza Matteotti is erg mooi. Verder tref je er arcades, de Duomo, een stadhuis, en zwarte hanen, die het symbool van de Chianti-vallei zijn.

Probeer je bezoek aan Greve in Chianti op een zaterdagochtend te plannen, want op het centrale plein is dan een levensmiddelenmarkt. Je vindt er verschillende wijncollecties en proeflokalen en de kans is groot dat je een wijn vindt die je lekker vindt.

Je kunt de beroemde rode wijn proeven in twee proeflokalen en genieten van de pittoreske heuvels tijdens een interessante rondleiding. Meer informatie kan je hier vinden.

Bekijk alle hotels in Greve in Chianti

San Gimignano

San Gimignano Toscane

San Gimignano wordt vaak middeleeuws Manhattan genoemd. Het is een zeer sfeervol stadje in Toscane. Heb je gehoord van de torens die hier door elke beroemde familie werden gebouwd om hun rijkdom aan hun buren te tonen? Nu zijn er nog maar 13 torens over en ze staan allemaal op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Breng een nacht door in het 3-sterren Hotel Bel Soggiorno voor 90 euro en geniet van het uitzicht op de Toscaanse vallei, ga naar de plaatselijke Duomo en het driehoekige Piazza della Cisterna.

Bekijk de prijzen van hotels in San Gimignano

Monteriggioni

Monteriggioni, Toscane

Deze stad is verbazingwekkend omdat ze volledig omringd is door vestingmuren die uit de Middeleeuwen zijn overgebleven. Zelfs Dante heeft het over de 14 torens van Monteriggioni omdat ze zo indrukwekkend waren.

Toeristen maken graag een wandeling langs de vestingmuren. Je kunt ook naar een van de trattoria’s op het plein gaan om de legendarische Toscaanse steak, Florentina, te proberen.

Het belangrijkste plein van de stad, Piazza Roma, heeft een typisch middeleeuws uiterlijk. In juli zijn er ambachtelijke beurzen waar je kunt zien hoe vaatwerk, wapens, doeken en schoenen worden gemaakt.

Bekijk alle hotels in Monteriggioni

Volterra

Volterra 

Volterra is waarschijnlijk de somberste van alle steden in Toscane. Het is duidelijk dat de makers van de Twilight films dit aanvoelden, aangezien ze hier een paar scènes hebben opgenomen.

Deze stad heeft veel meegemaakt. Er zijn ruïnes uit de Etruskische tijd in een archeologisch park, overblijfselen van het Teatro Romano, het Palazzo del Priori uit de tijd van de Florentijnse overheersing, en het Medici fort dat een gevangenis herbergt.

Volterra is ook een centrum van albastbewerking, zodat veel toeristen iets van albast kopen als souvenir.

Boek een hotel in Volterra

Montecarlo

Montecarlo 

Montecarlo is een ander wijnproducerend centrum in Toscane. De lokale assemblagewijnen Montecarlo Bianco en Montecarlo Rosso worden beschermd door een geografisch symbool. Ze worden gekocht en geproefd op wijnproeverijen of in wijnmusea.

In de jaren na de militaire conflicten is de stad omringd door een fort met drie torens en poorten waar de plaatselijke bevolking erg trots op is. Een andere reden waarom de inwoners trots zijn op hun stad is het miniatuurtheater dat 180 zitplaatsen telt en volledig gerestaureerd is en ontworpen voor moderne producties.

Bekijk alle hotels in Montecarlo

Borgo a Mozzano

Borgo a Mozzano, Toscane

Het pittoreske stadje Borgo a Mozzano is bekend om zijn ongewone gebochelde brug. Hij heet officieel Maria Magdalena, maar wordt vaker onder een kwaadaardiger naam genoemd: de Duivelsbrug.

Op het hoogste punt van de brug maakt hij een bocht, maar dat punt ligt niet in het midden. In plaats daarvan ligt het dicht bij de rand, waardoor de brug op de rug van een ezel lijkt. Toch ziet hij er prachtig uit, vooral als de rivier rustig is. De stenen bogen vervagen in hun spiegelbeeld en vormen een bijna perfecte cirkel.

Zoek een goed hotel in Borgo a Mozzano

Montalcino

 Montalcino, Toscane

Montalcino is onvoorwaardelijk beroemd om zijn Brunello di Montalcino wijn. Hier op de groene heuvels tussen het kreupelhout van de steeneiken groeien de Sangiovese druiven. De wijn is op zichzelf al heerlijk, maar hij combineert uitstekend met muziek tijdens het Jazz and Wine in Montalcino festival in juli.

De ziel van de oude middeleeuwse stad wordt ondersteund door een fort met torens, een stadhuis en een klokkentoren met één pijl op het plein Piazza del Popolo.

Boek een hotel in Montalcino

Bagno Vignoni

Bagno Vignoni, Toscane

Het dorp Bagno Vignoni heeft een ongewoon centraal plein. Het heeft een stenen zwembad gevuld met water uit vulkanische warmwaterbronnen.

Er zijn hier niet veel mensen, maar het stadje verdwijnt niet dankzij de toeristen die er ook in de winter hun voeten komen warmen. Het is verboden dit in het hoofdzwembad te doen, maar je kunt je voeten wel in de kanalen dompelen.

Ooit werd het thermale water gebruikt in molens die zelfs tijdens droogteperiodes bleven draaien. Nu wordt de ruïne het molenpark genoemd.

Bekijk alle hotels in Bagno Vignoni

Pienza

Pienza, Toscane

Pienza is een stad in het dal van de Val d’Orcia, dat beroemd is geworden door de Renaissance schilderijen van Toscane. Groene heuvels, cipressen en kronkelige lintwegen zijn het recept voor zo’n schilderij.

Pienza zelf is beroemd omdat het de plaats was waar de eerste stedenbouwkundige in de 15e eeuw, Paus Pius II, werkte. Hij besloot in zijn geboortedorp een ideale renaissancestad te bouwen, ontworpen volgens een specifiek plan rond het centrale plein.

1Of het al dan niet gelukt is, moet je zelf maar uitmaken als je in Pienza bent. Als je er toch bent, kun je de Pici pasta met truffels proberen en naar het palazzo uit de film “Romeo en Julia” gaan.

Kies een leuk hotel in Pienza

Montepulciano

Montepulciano Toscane

Montepulciano is een stad met bloemrijke manieren en Etruskische cultuur. Het maakt indruk met zijn palazzo’s, de klokkentoren waar een Italiaanse Haan met een hamer op een klok slaat, het stadhuis en de Maria Hemelvaart. De Nobile de Montepulciano wijn wordt hier gemaakt, en je kunt zien hoe hij gemaakt wordt.

Deze stad is de moeite waard om een paar dagen te blijven. Je kunt verblijven in een hotel in het centrale deel van de stad of aan de randen.

Zulke kleine stadjes kun je het beste bezoeken tijdens een rondreis door de regio, zoals deze.

Bekijk alle hotels in Montepulciano

Anghiari

Angiari, Toscane

De stad Anghiari ligt op de top van een hoge heuvel, omgeven door goed bewaarde vestingmuren.

Zeshonderd jaar geleden werd hier in de Tiberiusvallei een veldslag geleverd, toen de Florentijnen hun controle over Toscane behielden. Om deze gebeurtenis te herdenken, is er een museum in de stad dat in juni een re-enactment opvoert onder de naam “De slag van Anghiari”.

Voor de rest is het een vredig stadje met kunst- en muziekfestivals en oogstfeesten. Je kunt er heerlijk ronddwalen tussen de korte gebouwen die zijn versierd met houten lamellen en vele kleuren.

Boek een hotel in Anghiari

Sansepolcro

Sansepolcro, Toscane

De stad Sansepolcro is wereldberoemd als de geboorteplaats van Piero della Francesca, een schilder uit de vroege Renaissance. Zijn fresco De verrijzenis, door de Engelse schrijver Huxley het grootste schilderij ter wereld genoemd, is te zien in het stadsmuseum.

De kathedraal van Sint Jan de Evangelist wordt versierd door Perugino’s Hemelvaart van Christus en door een houten kruisbeeld uit de 10e eeuw.

Elk jaar in september worden in Sansepolcro traditionele kruisboogwedstrijden gehouden, de Palio della Balestra.

Zoek hier een goed hotel

Cortona

Cortona Toscane

Cortona is een stad die gesticht werd op de Monte Egidio in jaren voor Christus. De stad heeft nog smalle middeleeuwse straatjes en nette gebouwen.

Er zijn hier veel kerken, maar de meest interessante is de Sint Franciscuskerk, afgebeeld door de werken van Signorelli en Fra Angelico. Ook de architect en kunsthistoricus Vasari is hier geboren. Er is een fort op de bergtop genaamd Medici.

Toeristen komen hier voor muziekfestivals, schilderkunst en literatuur, en vooral op feestdagen, om van de Florentijnse biefstuk te genieten.

Bekijk alle hotels in Cortona

Chiusi

Chiusi, Toscane

Het oude Chiusi lijkt op een kruising van tijdperken en volkeren. Locals, Romeinen, Barbaren en de eerste Christenen leefden hier allemaal.

De stad wordt een Etruskische schat genoemd. Het tijdperk van de Etrusken wordt tentoongesteld in het archeologisch museum van de stad, en in de schilderachtige valleien liggen Etruskische begraafplaatsen.

Er zijn hier veel bijzondere kerken en gebouwen, waaronder de Byzantijnse Sint Secondiana kathedraal, de Santa Maria Novella kerk die een klokkentoren heeft, de Sint Leopold kerk, twee catacombenstelsels en een ondergrondse gang.

Boek een hotel in Chiusi

Radicofani

Radicofani, Toscane

Radicofani is doortrokken van de ruwe Middeleeuwen en is absoluut een bezoekje waard. Het labyrint van smalle straatjes wordt omgeven door grijze muren versierd met kamerplanten en bloemen. Je vindt er de nederige San Pietro kerk en een oude fontein.

Je kunt de stad het beste bekijken vanaf de heuvel met de vestingmuren. Deze vesting is nauw verbonden met de naam Ghino di Tacco, een Italiaanse Robin Hood. Zijn roem is door de eeuwen heen blijven leven: hij is afgebeeld in een van de Decameron-romans en men heeft een monument voor hem gemaakt.

Bekijk de prijzen van hotels in Radicofani

Pitigliano

Pitigliano, Toscane

Pitigliano maakt onmiddellijk indruk op reizigers. Het is een van de meest pittoreske plaatsen van Toscane. De stad lijkt uit een harde rots te groeien, omgeven door groene valleien, en ’s avonds licht het prachtig op. De stad werd door de Etrusken in de rots uitgehouwen, en heeft een heleboel trappen, bruggen en uitkijkplatforms.

Pitigliano wordt door de Toscanen Jeruzalem genoemd. Er is hier al vijf eeuwen een grote Joodse gemeenschap. De christelijke Duomo en de synagoge bestaan harmonieus naast elkaar. De plaatselijke gerechten op basis van everzwijn zijn geliefd bij toeristen en je kunt hier ook sfratto proberen. Dat is een joodse lekkernij in de vorm van een broodje.

Kies een leuk hotel in Pitigliano

Giglio Castello

Giglio Castello, Toscane

Dit piepkleine dorpje ligt op een klif op het Toscaanse eiland Giglio. Het is klein, maar trots, met vestingmuren, een eigen kasteel en de San Pietro kathedraal.

Giglio Castello heeft een prachtig uitzicht op de Tyrreense Zee en de eilanden Elba, Corsica en Montecristo. Het is een geweldige bestemming voor cruises en mountainbiken.

Je kunt hier originele gerechten proberen op basis van wilde haas of weekdieren.

Boek een hotel in Giglio Castello

Prettige reis in Toscane!

» MEER ZIENDe-buitenwijken-van-Rome-zijn-de-mooiste-plekken

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.