» Ierland » Top 10 gerechten die je moet proberen in Ierland

Het zal je misschien verbazen, maar de nominatie voor de Ierse keuken bestaat echt. Tussen de honderden internationale restaurants in het centrum van Dublin vind je authentieke plekken met traditionele gerechten. In dit artikel vertellen we je welke specialiteiten je in Ierland moet proberen. Heb je een ervaren gids nodig? Boek je deelname aan een gastronomische tour door de straten van Dublin via deze link!

Iers ontbijt

Het traditionele ontbijt in Ierland bestaat uit eieren, bloedworst en paddenstoelen. Het Engelse woord pudding is in dit land geen dessert, maar bloedworst. In sommige restaurants vind je een Iers ontbijt met aardappelpannenkoeken, gebakken spek en verse groenten. Je kan het overal proberen en het wordt tot ’s middags geserveerd.

Wat is het verschil tussen een Iers ontbijt en een Engels ontbijt? Deze vraag zal de trotse natie van het altijd groene eiland beledigen. Natuurlijk, precies omdat het Iers is!

Chowder

De Ierse versie van vissoep is chowder. Het wordt gemaakt van vis of zeevruchten, melk en bloem wordt toegevoegd voor een romige textuur. Je kan deze soep in veel restaurants vinden, maar het is beter om te kiezen voor kuststeden met verse vis. Bij deze soep wordt ook traditioneel gistvrij sodabrood geserveerd. Chowder is het hele jaar door een populair gerecht.

Aangezien dit een mengsel van vis en melk is, stimuleert dit gerecht de eetlust niet. Maar je moet het proberen, het is echt lekker. En helemaal niet schadelijk voor de maag.

Ierse stoofpot

In dit land wordt stoofpot in verschillende variaties en met veel toevoegingen bereid. Vlees, aardappelen, uien en wortelen zijn altijd aanwezig. In sommige restaurants voegen ze tomatenpuree toe, anderen maken zelfs stoofpot met bier. Hoe dan ook, dankzij een trage gaartijd op laag vuur, is het gerecht smaakvol en smelt het in de mond. Het is een traktatie voor het hele seizoen waarvan je het hele jaar door kan genieten.

Oesters

Mensen eten oesters van september tot april, wanneer het oogsten ervan officieel is toegestaan. Ze worden gewoon open op de schelp geserveerd met een schijfje citroen. Door de versheid van het product smaken ze heerlijk. Als je de kans krijgt, moet je het Galway Oyster Opening Festival bezoeken. Daar kan je je vermaken en geld besparen dankzij de overvloed aan oesters. Houd er trouwens rekening mee dat oesters uit Galway atypisch van vorm zijn, maar interessant van smaak.

Traditionele dranken: whiskey, Guinness en Irish coffee

De Ieren zijn dol op alcoholische dranken en daarom is hun land vooral beroemd om zijn verschillende soorten whiskey en bier. Om iets interessants te proberen, moet je op zoek gaan naar een traditionele bar waar ze je graag vertellen over de geschiedenis van een bepaalde variëteit en een proeverij voorstellen. Guinness is een gerstebier dat wereldwijd bekend is. In Ierland wordt het geserveerd op elke plek waar alcohol verkrijgbaar is.

Trouwens, volgens de legende werd Guinness gebruikt om verkoudheid te behandelen en werd het zelfs aanbevolen tijdens de zwangerschap. Sommigen, vooral de oorspronkelijke bewoners, volgen nog steeds de recepten van hun grootvader. Combineer Guinness met traditionele gerechten, zoals stoofpot. Zorg ervoor dat je de rondleiding volgt, waarbij ze je vertellen over de familie Guinness. Je kan het hier boeken.

Irish coffee is een koffiedrank met whisky. De verhouding tussen koffie en alcohol is 2:1, dus dit drankje kan je beter voor ’s avonds bewaren. Irish coffee wordt geserveerd met slagroom. Bij koud Iers weer verwarmt het je en helpt je te overleven in dit ruige klimaat.

Champ en Colcannon

Aardappelgarnituren die meestal bij vlees worden geserveerd zijn de volgende. Champ is aardappelpuree met groene uien en room. Colcannon heeft een lichtzoete smaak, omdat het met kool wordt gekookt. Beide bijgerechten zijn het hele jaar door te vinden in alle traditionele restaurants.

Porter Cake

In Ierland wordt bier niet alleen gebruikt voor stoofpotten, maar ook voor gebak. Een van de traditionele desserts is porter cake, gemaakt van een donkere biersoort. Het wordt meestal voor Kerstmis bereid, dus je kan het meestal in december proeven. Traditioneel werd zo’n taart aan het begin van de maand gemaakt en 2–3 weken bewaard, zodat hij nog smakelijker wordt.

Coddle

Een soort stoofpot, maar niet gemaakt van hele stukken vlees. Coddle wordt gemaakt van in plakjes gesneden worst en spek, ze voegen er ook uien en aardappelen aan toe. De vleesingrediënten worden eerst gebakken, dan afgewisseld met groenten in lagen, overgoten met bouillon en gestoofd onder het deksel tot de aardappelen klaar zijn. Dit geurige gerecht is te vinden in de meeste restaurants in het land met een traditionele keuken.

Blaa

Eenvoudige broodjes worden tijdens het ontbijt gegeten. Ze worden in bepaalde regio’s van Ierland gebakken, maar ze worden in enorme hoeveelheden verkocht. Blaa kan zowel zoet als flauw zijn. Mensen eten ze met boter of voegen ze toe aan het Ierse ontbijt.

Boxty

Boxty heeft de vorm van dunne crêpes of dikke pannenkoeken, maar in beide gevallen worden ze gemaakt van aardappelen. Traditioneel komt dit gerecht veel voor in het noorden van het land, dus het is moeilijker om boxty in het zuiden te vinden. Ze zijn lekker als aparte maaltijd of als toevoeging aan een ander gerecht.

Geniet van je heerlijke rondreis door Ierland!