» Ierland » Brú na Bóinne heuvels in Ierland

Wat zijn de oudste gebouwen die je kent? De piramides in Egypte? Stonehenge? Wat als we je vertellen dat je in Ierland een van de oudste monumenten ter wereld vindt? Het zijn de heuvels in de vallei van de rivier de Boyne of Brú na Bóinne. Haast je en boek een tour vanuit Dublin via deze link.

Hoe bezoek je Brú na Bóinne heuvels?

Ga zelf op pad

Je kan de heuvels op elk moment van het jaar komen bekijken. Ze liggen op slechts 40 km van Dublin, de hoofdstad van Ierland. Als je met de auto reist, kan je de heuvels gemakkelijk bereiken. Je kan hier een auto huren voor je vakantie.

Blijf op koers voor het dorp Donore. Het Brú na Bóinne Visitor Centre ligt twee kilometer verderop en iedereen die naar de grafheuvels wil, komt erlangs. Hier kan je parkeren en overstappen op de transferbussen naar de Newgrange en Knowth heuvels. Bezoekers bereiken de Knowth heuvel op eigen gelegenheid via de noordkust, een paar kilometer van de weg Slane-Drogheda. Je vindt een kaart in het midden.

Kies een hotel bij de heuvels

Knowth is open voor bezoekers van Pasen tot 16 oktober. Newgrange is het hele jaar door geopend, behalve op een paar dagen in december (24–27) wanneer er rondleidingen door de binnenste kamer zijn. De uren van het complex variëren afhankelijk van de tijd van het jaar, meestal 8 uur, van 09u30 tot 17u30.

Een toegangsticket voor het complex kost

  • € 8 voor een volwassene
  • € 4 voor een kind tussen 12 en 18 jaar.

Met een rondleiding

Je kan een tour op maat boeken, maar de meeste toeristen nemen genoegen met een standaard bustour. Er zijn verschillende mogelijkheden om naar de grafheuvels te reizen: je kan kiezen voor een cruiseschip, een grote tourbus of een minibus vanuit Dublin.

Vaak wordt een tocht langs de heuvels gecombineerd met andere bezienswaardigheden onderweg, zoals:

  • Oud Mellifont Anney;
  • Kasteel Slane;
  • Heuvel van Tara;
  • middeleeuwse torens;
  • en nog veel meer.

Een fascinerende rondleiding door de Boyne Valley heuvels en het kasteel van Malahide met een gids kan je reserveren via deze link.

Via deze link kan je een voordelige rondleiding door de heuvels boeken. Boek hier een luxueuze privétour.

Hoe oud zijn de heuvels van Brú na Bóinne?

In 1946 werd de radiokoolstofanalyse uitgevonden, nog steeds een van de meest betrouwbare methoden om de leeftijd van archeologische vondsten te bepalen. Dankzij dit onderzoek kunnen we met zekerheid zeggen dat de mysterieuze Ierse heuvels in de neolithische periode werden gebouwd — in de jaren 2750 en 2250 voor Christus. Dat betekent dat ze meer dan 5000 jaar oud zijn. Dat is 1000 jaar meer dan het wereldberoemde Stonehenge en 500 jaar meer dan de Egyptische piramides.

Wie bouwde de heuvels van Brú na Bóinne?

We weten weinig over hoe de samenleving in die jaren georganiseerd was. Onderzoekers zijn het hier niet mee eens. Sommigen denken dat Brú na Bóinne gewoon het werk van de boeren uit de oudheid was, waarvan de bouw eeuwen in beslag nam. Er zijn voorstanders van de mystieke versie. Ze beweren dat de heuvels fragmenten zijn van een oude beschaving die even geavanceerd of zelfs geavanceerder is dan wij. Sommigen opperden zelfs een theorie over het bezoek van buitenaardse wezens.

De klassieke archeologische theorie is dat de Boyne Valley een heilige plaats was voor de oude Ieren. Daar brachten ze offers aan de goden en begroeven ze de doden. De afstammelingen van degenen die de grafheuvels bouwden, vonden het wiel niet opnieuw uit en bleven de heuvels gebruiken als begraafplaatsen. Daarom werden bij het uitgraven van de heuvels overal graven uit verschillende tijdperken gevonden.

De structuren bleken bruikbaar voor meer dan één of zelfs twee generaties. De neolithische bouwers werden gevolgd door de bronstijd, de «klokbekercultuur», de Kelten, de Noormannen en de middeleeuwse Ieren. De vroege bewoners van het gebied bekeken de heuvels met argwaan. Ze geloofden dat ze bewoond werden door een magisch volk, een mysterieus ras van Tuaha De Danann, dienaren van de cultus van de godin Danu. Volgens de legende waren ze ondergedoken na hun nederlaag in de strijd tegen de Zonen van Mil, een andere mystieke stam. De Tuaha De Danann stonden niet bekend om hun vredelievende karakter en mensen mijden de heuvels.

Hoe is Brú na Bóinne in de vergetelheid geraakt?

De Kelten waren brutaler: wanhopige jonge mannen probeerden de graven binnen te dringen en hun naam op de muren achter te laten. Toen werd het misschien als vandalisme beschouwd, maar nu zijn zulke vondsten waardevol historisch bewijs. Het is mogelijk dat op een dag een nieuwe beschaving onze huizen opgraaft en de geschiedenis leert kennen aan de hand van de in het beton gekraste zin «Vasya was hier».

Geleidelijk verdween het complex onder de grond en begon het uiteindelijk op grote natuurlijke heuvels te lijken. Tijdens de late middeleeuwen werd de vallei bewoond door boeren. Rondom de graven groeiden velden en boerderijen. Pas aan het einde van de zeventiende eeuw realiseerden arbeiders zich dat ze niet zomaar puin aan het winnen waren voor de bouw, maar dat ze een eeuwenoud artefact aan het opgraven waren. Sindsdien begon de studie van de heuvels.

Wat kan je zien in de heuvels van Brú na Bóinne?

Er zijn 37 kleine grafheuvels in de Brú na Bóinne Vallei, maar drie van de grotere zijn bijzonder interessant. Hun namen zijn Newgrange (Si An Bhru voor «magische woning»), Naut en Daut. Naut is het grootste, maar Newgrange is vooral interessant. In de binnenkamer wordt een oude rituele kom bewaard. In 1962 werd het opgegraven en gerestaureerd. Nu kunnen we het bijna in zijn oorspronkelijke vorm observeren. Het is waar dat sommige stenen zijn vervangen door nieuwe en dat de muren zijn gerestaureerd met moderne materialen. De voorstanders van authenticiteit waren hier niet blij mee. Op de een of andere manier is de historische rechtvaardigheid hersteld — het monument is niet onder de grond verdwenen maar nog steeds te bezichtigen.

De meeste oude beschavingen lieten zich bij de bouw van bouwwerken (zoals piramides) leiden door de zon. Hier zijn veel mythes aan verbonden. Naar verluidt konden mensen in het neolithicum de ruimte niet zo nauwkeurig meten. Ja, dat konden ze wel! Brú na Bóinne is hiervan een bewijs. De gang die naar de hoofdcrypte leidt, is zo gebouwd dat de binnenste ruimte enkele dagen per jaar (tijdens de winterzonnewende) 20 minuten lang wordt verlicht door de stralen van de opkomende zon. Je kan het met je eigen ogen zien, maar het is moeilijk. Het aantal mensen dat mee wil doen loopt in de duizenden, en er kunnen maar een paar dozijn mensen in. Er wordt zelfs een loterij gehouden om de gelukkigen te bepalen.

Tijdens het gebruikelijke bezoek aan de binnenkamer (de kamer die 4 dagen per jaar door de zon wordt verlicht) mag je niet naar binnen, maar je kan wel door de gang lopen, de eeuwenoude patronen op de muren bekijken en een kopie van de hoofdkamer bekijken. Vlakbij het Visitor Center is een historisch museum, waarvan de tentoongestelde stukken de geschiedenis van Ierland sinds het Neolithicum vertellen. Er zijn geen extra kosten verbonden aan een bezoek.

De stroom toeristen naar de heuvels van Brú na Bóinne houdt nooit op, want het is een echte bezienswaardigheid uit de oudheid met een geheel eigen sfeer. Mis je kans niet om de mysterieuze geschiedenis van Ierland te ontdekken.

Geniet van een avontuurlijke reis!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.