De beste kerstmarkten in Europa

, , ,

December is een bijzondere tijd in Parijs. De Champs Elysees en winkelcentra schitteren met feestelijke lichtjes, en kerstmarkten lonken met het aroma van geroosterde kastanjes. Bij elke stap kun je genieten van warme thee met traditionele lekkernijen, schaatsen en gratis carrousels. Is dit alles te toeristisch voor u? Wil je een echt wonder? Niet ver van Parijs vind je nog meer kerstmagie.

Hier zijn acht prachtige winterse reisbestemmingen op niet meer dan twee uur met de hogesnelheidstrein vanaf Parijs. Je zult je in een sprookje wanen! Zorg ervoor dat je tickets en hotelkamers op voorhand boekt, want dit zijn geliefde bestemmingen voor veel reizigers.

Kerstmis Elzas

Hoofdstad van Kerstmis – Straatsburg

Kerstmis Elzas

De Elzas is beroemd om zijn kersttradities, niet alleen in Frankrijk maar in de hele wereld. De beroemde kerstmarkt van Straatsburg begint in november. Veel reizigers hebben deze markt als de beste van Europa bestempeld. De helpers van de kerstman lijken zelf betrokken te zijn bij de voorbereiding ervan.

» Meer zienKerstmis in Straatsburg

De belangrijkste evenementen vinden plaats op de Place Kleber. Geniet van een statige kerstboom, schitterende gevelversieringen en een uitbundige kerstdelicatessenmarkt.

Je vindt er alles wat je met het seizoen associeert: foie gras, glühwein en traditionele kerstkoekjes bredele in vele vormen en smaken. In totaal 300 feeënhuisjes, kilometerslange gloeiende slingers, een ijsbaan, lichtshows en concerten. Het komt allemaal samen om er een onvergetelijke kerstvakantie van te maken.

Wil je deze prachtige stad beter leren kennen? Download dan onze nieuwe audiogids voor Straatsburg in het Engels. Je krijgt een kant-en-klare route en een interessante audiotour voor de prijs van een kopje koffie! Je zult in staat zijn om alle belangrijke dingen te zien in slechts één dag.

Wanneer: 25.11.22 — 30.12.22

Officiële website: noel.strasbourg.eu

Straatsburg: book hotel in

» Meer zien10 manieren om Kerstmis te vieren in Straatsburg

Colmar

Colmar

Als je toevallig in de Elzas bent met Kerstmis, mag je het Kerstdorp in Colmar niet missen. De stad is net zo mooi versierd als Straatsburg. Er zijn 184 feestelijke paviljoens op de centrale pleinen met geschenken en lekkernijen voor elke smaak.

Begin je wandeling op het Jeanne D’Arc plein. Hier in de tenten vind je gastronomische hoogstandjes: verse peperkoek, heerlijke Franse kazen, gebak, vleeswaren. Daarnaast zijn er traditionele gerechten en decoratieartikelen.

Beklim vervolgens de Grand Rue en bewonder de sierlijke huizen en kerken die grenzen aan het plein Ancienne Douane. Wij raden je ook aan naar de dijk van de viswinkel te gaan om foto’s te nemen tegen de achtergrond van vakwerkhuizen.

Op de Place 6 Montagnes Noires vind je een kerstmarkt voor kinderen. Er is veel handgemaakt houten speelgoed, een speeltuin, een manege, een draaimolen, een reusachtige brievenbus van de Kerstman.

Wanneer: 24.11.22 – 29.12.22

Officiële website: www.noel-colmar.com

Colmar: book hotel in

Kerstdorpen in Noord-Frankrijk

Arras

Met de TGV vanuit Parijs duurt het slechts 50 minuten om Arras te bereiken. Treinkaartjes kunnen via deze link worden gekocht. De kerstmarkt ligt verscholen op een open plek tussen een sparrenbos in het hart van de stad op de Grand Place.

Een magisch gezellige rode loper ligt uitgespreid onder 130 houten huizen. Verkopers en ambachtslieden bieden traditionele kerstlekkernijen, Franse lekkernijen, geschenken en decoraties aan.

De kerstverlichting van monumenten in het centrum van de stad zorgt voor een warme en feestelijke sfeer in de winkelstraten. Naast gewoon rondwandelen en genieten van de bezienswaardigheden, kun je een ritje maken in een reuzenrad, van een rodelbaan gaan, schaatsen op de ijsbaan, een yurt bezoeken en het huis van de Kerstman bezoeken. Op vrijdagavond speelt een orkest op het plein.

U kunt Arras ook buiten de kerstperiode bezoeken. Verschillende plaatselijke monumenten zijn beschermd door UNESCO.

Wanneer: 3 december tot 2 januari, kijk op de website.

Arras: book hotel in

Bethune

Ten westen van Lille, in de buurt van Arras, ligt een klein stadje genaamd Bethune. Op kerstavond groeit op de plaatselijke Grand Place een van de mooiste kerstdorpen van Frankrijk.

In de winkelpaviljoens is alles zoals gewoonlijk: waren van ambachtslieden en de lekkerste feestdagenlekkernijen. Maar het is eigenlijk net een filiaal van Disneyland met stripfiguren die op het plein rondlopen: Pluto en Dingo (Goofy), Aladdin en Jafar, Mickey en Minnie, Donald en Daisy.

Je kunt je vermaken op draaimolens, een schaatsbaan, een reuzenrad en een treintje. Je kunt ook masterclasses en andere amusementsevenementen bijwonen.

Wanneer: van de laatste zaterdag in november tot het einde van het jaar.

Officiële website: www.bethune.fr

Béthune: book hotel in

Kerstdorpen in Oost-Frankrijk

Dijon

Dijon

Dijon is een stad met klokkentorens, en het is de wereldhoofdstad van de mosterd. Van het station van Dijon tot het Darcyplein en het stadhuis, alle gevels zijn voor de feestdagen bedekt met fonkelende versieringen. Historische monumenten schitteren met duizend kleuren en zorgen voor een magische stemming.

De kerstmarkt van Dijon telt 60 handelshuizen, draaimolens, een leuk treintje voor kinderen en een ijsbaan. Naast het feestdorp kun je een bezoek brengen aan het paleis van de hertogen van Bourgondië, de gotische kathedraal van St. Venigne, de kerk Notre Dame, het Archeologisch Museum, het Museum van de Stad Bourgondië, het Museum van de Cultuur van Dijon.

Wanneer: de data voor 2022 zijn nog niet bekendgemaakt.

Het programma van de evenementen zal worden gepubliceerd op de website van de stad.

Dijon: book hotel in

Lyon

Als Straatsburg er niet was geweest, zou Lyon waarschijnlijk de titel van de beste kerstmarkt van Frankrijk in de wacht slepen. Van 5 tot 8 december wordt hier elke avond het beroemde Feest van het Licht gehouden, en de straten zijn dan zo helder als de dag.

» Meer zienLyon in één dag: wat moet je zien?

Er zullen dit jaar 140 houten huizen in het kerstdorp staan. Verwen uzelf met de heerlijkste streekproducten: bloemenjam, wafels, tartiflets en gekonfijte kastanjes.

Niemand zal zonder cadeaus komen te zitten. Hier kun je textiel, sieraden, modeaccessoires en nog veel meer kopen. De feestelijke stemming zal worden aangevuld met jazzmuziek, optredens, schminken en andere verrassingen!

Wanneer: de data voor 2022 zijn nog niet bekendgemaakt.

Officiële website: www.marche-noel-lyon.fr

Lyon: book hotel in

Kerstdorp in Amiens

Kerstdorp in Amiens

De kerstmarkt van Amiens wordt gekenmerkt door een betoverende nieuwjaarsverlichting, een optocht van toverkoningen, engelen en fantastische personages, het huis van de kerstman en een kabouterwerkplaats, maar ook schaatsbanen, een reuzenrad en natuurlijk 130 feestelijke houten handelshuizen!

Wat is er zo bijzonder aan dit deel van Frankrijk? Goede cider, Picardisch bier, gevogelte, terrines, zandkoekjes. Iedereen zal deze verrukkelijke lekkernijen willen proberen!

Wandel door de grootste voetgangersstraat van Amiens en bekijk de bezienswaardigheden van de stad. De kathedraal van Amiens is twee keer zo groot als de beroemde Notre Dame in Parijs. De klokkentoren van Amiens biedt een prachtig uitzicht over de stad. Bezoek het Jules Verne House Museum, waar de beroemde schrijver aan het eind van de 19e eeuw 20 jaar heeft gewoond. Er is hier van alles te doen!

Wanneer: 25.11.22 — 31.12.22

Officiële website: www.marchedenoel.fr

Amiens: book hotel in

Kerstmarkten in Normandië

Rouen

Het kerstdorp wordt Frosty Rouen genoemd en het decor is een voorbeeld van de naam met zijn prachtige vorstachtige uiterlijk. Witte houten huizen zijn versierd met slingers, en binnen kun je de beroemde Chaud de Noël wijn en peperkoek proeven.

Wat voor vermaak staat je te wachten? Een grote ijsbaan, een duizelingwekkend reuzenrad, kindervoorstellingen en entertainment, concerten en livemuziek. En dat is nog niet alles!

Vergeet Rouen zelf niet. De Notre Dame van Rouen, de kerken Saint Maclou en Saint Ouen, de Jeanne d’Arc toren, het Paleis van Justitie en de Grote Klok mag je zeker niet missen.

Wanneer: 23.11.22 — 25.12.22

Officiële website: www.marchedenoelrouen.com

Rouen: book hotel in

Etretat

De prachtige landschappen hier in dit kleine stadje aan de kust vind je nergens anders. Claude Monet was er dol op! Als je zin hebt in wat frisse Atlantische lucht met uitzicht op de kliffen van Etretat, is de kersttijd een prima tijd om langs te komen.

Wintersprookjes voor kinderen, de kerstman, heerlijke lekkernijen, een loterij en natuurlijk diverse cadeaus en souvenirs liggen op je te wachten!

Op de website van het toeristenbureau van Normandië kan je meer informatie vinden.

Étretat: book hotel in

» MEER ZIENZwitserland in de winter: route per trein

Kerstmarkten en feestelijke verlichting in Londen

Kerstmarkten en feestelijke verlichting in Londen

Londen heeft veel te bieden tijdens de kerstperiode, dus misschien vind je het leuk om naar de hoofdstad van Groot-Brittannië te gaan terwijl je in Europa bent. Een weekendje winkelen in Londen is een geweldige aanvulling op Kerstmis en Nieuwjaar in Parijs. Ontdek de geheimen van de koningin van Engeland, wandel in de grot van de kerstman, maak een ritje op een carrousel of geniet van een ijsbaan. Big Ben, Hyde Park, Greenwich, Oxford Street, Harrods… er zijn hier zo veel interessante dingen te doen!

Maak een ritje van anderhalf uur in een vintage open-top bus om de belangrijkste bezienswaardigheden van de hoofdstad van Groot-Brittannië te bekijken, en de feestelijke verlichting van de stad zal een heerlijke stemming voor je creëren!

Wanneer: 18.11.22 — 02.01.23

London: book hotel in

Kerstmis evenementen in België

Brugge

Brugge

Als Londen te ver is, ga dan naar België! Riviergeulen, geplaveide straten, de charme van de Middeleeuwen … De Fransen noemen de stad Brugge “Venetië van het Noorden” en je zult zien waarom als je er op bezoek gaat.

Sinds 2019 heeft het stadsbestuur de traditionele ijsbaan op het grote plein en het ijssculpturenfestival afgelast. De reden is de opwarming van de aarde: de winters zijn te warm geworden. Maar Kerstmis in het hart van het historische centrum van Brugge wordt nog steeds bijzonder!

De kerstmarkt blijft bestaan, en er komen nieuwe evenementen voor in de plaats. Belgische chocolade, wafels en bier zijn al lang een gevestigde waarde.

Wanneer: 25.11.21 — 08.01.22

Officiële website: www.visitbruges.be

Brügge: book hotel in

Brussel

Het betoverende Brussel, bekend om zijn magische schoonheid, bereidt voor zijn gasten elk jaar een 2,5 km lange Winter Wonderland Route voor in het hart van België! Dit jaar zullen meer dan 200 vakantiewoningen verspreid staan over het beekplein, de beroemde Grote Markt, de Beursstraat, het Sint-Katelijneplein, het Wismetplein en het Monnetplein.

Winterwonderen zijn straatartiesten, optochten, parades, concerten, fanfareoptredens, schaatsen, kermisattracties, lichtshows en 3D-projecties van de Sint-Catharinakerk.

Een volledige lijst van de evenementen vind je hier.

Wanneer: 25.11.22 – 01.01.23

Brussels: book hotel in

Kerstmarkten in Duitsland

Keulen

Kerstmarkten in Duitsland

Keulen is een grote stad, dus worden hier meerdere kerstmarkten tegelijk gehouden, net als in Parijs. Maar de meeste toeristen bezoeken de markt voor de beroemde Dom van Keulen. Hier kun je niet alleen Duitse worstjes proeven, maar ook naar het observatiedek gaan en de feestelijke stad van bovenaf bekijken.

Ook Duitsers houden van Kerstmis. Wandelen door de smalle straatjes van Keulen geeft een groot gevoel van feest.

Wanneer: 17.11.2022 – 23.12.2022

Officiële website: www.koelnerweihnachtsmarkt.com

Keulen: book hotel in

Aachen

De kerstmarkt van Aken is klaar om met die van Straatsburg te wedijveren om de titel van de beste van Europa. Wat maakt het zo uniek? Dat zijn de beroemde Duitse lekkernijen! Aardappeltaarten, heerlijke peperkoek (de beroemde Printen Aaken), marsepeinen figuurtjes, warme chocolademelk en glühwein.

Woorden schieten tekort om de magie uit te drukken van de geuren die tussen de 120 versierde houten huizen hangen. Het is gewoon onmogelijk om met een lege maag langs te komen en cadeaus en kerstboomversieringen uit te zoeken. De zes meter lange peperkoekmascotte van de jaarmarkt zal je daar niet mee laten wegkomen!

Vergeet niet een wandeling te maken door de rest van de stad. De straten van Aken zijn sinds de jaren 1700 weinig veranderd. Bezoek de kathedraal met zijn graftombe om er zeker van te zijn dat je je niet in de Middeleeuwen bevindt. Er zijn ook veel andere bezienswaardigheden in Aken: paleis, theater, musea, en nog veel meer.

Wanneer: 18.11.2022 – 23.12.2022

Officiële website: www.aachenweihnachtsmarkt.de

Aachen: book hotel in

Kerstmis wordt in heel Europa met net zoveel glans gevierd als in Parijs. En het is geweldig dat je tijdens de lange kerstvakantie, als je je halsoverkop in de vieringen stort, de vele tradities van de verschillende regio’s met elkaar kunt vergelijken. Je kunt de feestdag op verschillende manieren vieren, en er zeker van zijn dat het altijd mooi en lekker zal zijn!

Vrolijk Kerstfeest!

» Meer zienKerstmis en Nieuwjaar in Rome

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.