Kerstmis en Nieuwjaar in Rome

, ,

Rome is een prachtige plaats om zowel Kerstmis als Nieuwjaar te vieren.

Beide feestdagen hebben belangrijke verschillen in deze stad: de eerste is katholiek en wordt bijzonder vereerd, terwijl de tweede seculier en enigszins ondergeschikt is. Deze omstandigheid is bepalend voor de voorbereiding van de viering en het volgen van de tradities.

Houd er rekening mee dat het niet gemakkelijk is om tijdens de kerstvakantie in Rome onderdak te vinden in hotels en vooral hostels. Het is de moeite waard om vooraf een accommodatie in Rome te boeken. Je kunt de lijst van verschillende hotels hier bekijken.

» Meer zienDe beste plaatsen om te verblijven in Rome

Katholiek Kerstfeest in Rome

Katholiek Kerstfeest in Rome

Wij weten dat het katholieke kerstfeest wordt gevierd op 25 december, maar de katholieken beginnen hun voorbereidingen vanaf de dag van de onbevlekte ontvangenis van de Maagd Maria op 8 december. Vanaf die dag begint de stad te transformeren: verlichtingen, kerstbomen, feestelijke kerststallen en kerstmarkten worden opgezet.

Van 8 tot 24 december zijn de winkels open zonder lunchpauze, zodat iedereen de kans krijgt om cadeaus te kopen voor familie en vrienden. De stad begint een feestelijke sfeer te krijgen en te bruisen.

Vooral slimme toeristen bezoeken Vaticaanstad in deze periode: er staat een kerstboom van minstens 30 meter hoog en een kerststal met levensgrote figuren op het plein. Bij de belangrijkste bezienswaardigheden in Rome, zoals het Colosseum, het Venetiëplein en het Spanjeplein, worden reusachtige kerstbomen met speelgoed en verlichting geplaatst.

» Meer zienAlles wat toeristen moeten weten over het Colosseum

De Bramante tentoonstellingshal richt elk jaar de tentoonstelling “100 kerststallen” in. De tentoonstelling loopt van 23 november tot 7 januari, zonder weekends of feestdagen, van 10 tot 20 uur.

De tentoonstellingshal bevindt zich op het Piazza del Popolo bij de Basiliek van Santa Maria del Popolo. Het is te bereiken met metrolijn A op het station Flaminio.

Kerstmarkt

Wat de kerstmarkten betreft, de beroemdste bevindt zich op Piazza Navona. Je vindt er geschenken, snoepgoed, speelgoed, plaatselijke lekkernijen, drankjes en allerlei andere zaken die te koop worden aangeboden. De sfeer wordt verhoogd door minstrelen-dichter-muzikanten die muziekinstrumenten bespelen en zelfgeschreven liederen zingen.

De oudejaarsmarkten zijn van 8 december tot 7 januari geopend van ongeveer 10.00 tot 20.00 uur. De toegang is gratis!

Mensen met eerbied voor het christelijk geloof kunnen hun hart ophalen tijdens de kerstnachtdienst op 24 december in het Vaticaan, die wordt geleid door paus Franciscus zelf. De dienst begint om 21.30 uur, en de toegang tot de basiliek is al om 19.30 uur open. Om de beste plaatsen te krijgen, moet je rond 18.00 uur in de rij gaan staan. Kaartjes zijn gratis, maar moeten worden besteld via het kantoor van Prefettura della Casa Pontifica.

» Meer zienKerstmis het Vaticaan: feest mis tickets

Op 25 december om 12.00 uur zal paus Franciscus vanaf het balkon van de Basiliek de hele wereld met een Zalig Kerstfeest begroeten en het beroemde “Urbi et Orbi” uitspreken, een zegening voor de stad en de wereld. De kerstgroeten zullen in meer dan 60 talen worden uitgesproken.

De gastronomische tradities van een katholiek kerstfeest in Rome

De gastronomische tradities Kerstmis Rome

Volgens de plaatselijke christelijke traditie mag het diner op kerstavond alleen bestaan uit vis, groenten en noten. Daarom zien de restaurants af van hun gebruikelijke menu’s ten gunste van traditionele Romeinse gerechten: voor de eerste gang krijg je pasta met vis en schaaldieren, en lichte vissoepen.

Voor de tweede gang krijg je een schotel met paling, gebakken vis, verschillende viscarpaccio’s, geroosterde of gebakken groenten, en zoetigheden op basis van noten.

Het menu verandert op eerste kerstdag: voor de eerste gang lasagne (of andere pasta met vlees of gehakt); voor de tweede gang jong lamsvlees op verschillende manieren klaargemaakt, met talrijke voorgerechten en bijgerechten; en voor de zoete gang, de wereldberoemde “pandoro” en “panettone” gebakjes.

Zorg ervoor dat je een restaurant vindt met uitzicht op de stad! Het is erg sfeervol, en tijdens de kerstperiode is het Romeinse panorama gewoonweg prachtig.

Nieuwjaar in Rome

Nieuwjaar in Rome

Aangezien het slechts een paar dagen na Kerstmis is, is de stad nog steeds in een feestelijke roes, en kerstmarkten, tentoonstellingen en crèches gaan door met hun werk, tot grote vreugde van toeristen en de plaatselijke bevolking.

» Meer zienKerstmis en Nieuwjaar Rome

Oudejaarsavond in Rome kan op verschillende manieren worden doorgebracht. De meest budgetvriendelijke is een wandeling door de stad tot het ochtendgloren en een glas champagne om middernacht in een willekeurige bar.

De belangrijkste pleinen van de stad, Navona en Spainia, zullen worden ingericht als concertpodia, waar beroemde Italiaanse zangers zullen optreden.

Je kunt oudejaarsavond ook doorbrengen in een van de Romeinse nachtclubs, wat ongeveer 25 euro per persoon zal kosten.

Of als je iets chiques wilt, kun je de avond in een restaurant doorbrengen met een diner. De kosten voor een oudejaarsavondmaaltijd beginnen rond de 150 euro per persoon, met muziek en dans. Veel hotels bieden ook een diner op oudejaarsavond tegen een extra vergoeding.

Het belangrijkste is om na te denken over je culturele programma voor deze dagen en van tevoren tickets te kopen en een hotel te boeken, zoals we al eerder schreven.

Bekijk alle hotels in Rome

» MEER ZIENVenetië 2023: gedetailleerde stadsgids

Openingstijden van winkels en musea tijdens de feestdagen in Rome

Winkels in Rome

De winkels, de musea en attracties in Rome hebben een speciaal schema op Kerstmis en Oudejaarsavond:

  • Op 24 en 31 december zijn de winkels volgens schema open, zonder lunchpauze, en de musea zijn open tot de lunch (13.00 uur).
  • Op 25 december en 1 januari zijn de winkels, musea, bibliotheken en tentoonstellingszalen gesloten.
  • Op 26 december is alles open volgens het normale schema, behalve het Vaticaan.

(Individuele wijzigingen zijn mogelijk).

Wij wensen je een heerlijke nieuwjaarsvakantie in Rome!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.