» Ierland » St. Patrick’s day in Ierland

Op deze dag kleurt niet alleen het reeds groene Ierland nog groener, maar ook het bier en zelfs de Chicago River in Amerika! Het is 17 maart, St. Patrick’s Day. Iedereen weet dat je op deze dag zoveel mogelijk bier moet drinken en liefst Guinness. Maar wie was deze nationale favoriet? Wat deed hij voor Ierland en welke plaatsen die met zijn traditie verbonden zijn, zijn de moeite waard om te bezoeken? We vertellen het je in dit artikel.

Wie is St. Patrick?

Sint Patrick is de beschermheilige van Ierland. Hij werd aan het eind van de vierde eeuw geboren in het gebied van het huidige Wales, in het Verenigd Koninkrijk. Vreemd genoeg is de belangrijkste heilige van Ierland een Brit.

Toen de jongeman 16 jaar was, ontvoerden overvallers hem en andere inwoners en namen hen mee naar Ierland om schapen te hoeden. In gevangenschap wendde Patrick zich tot God en bracht veel tijd al biddend door. Uiteindelijk ontsnapte hij, maar hij liet zich al snel inwijden en besloot terug te keren naar Ierland als prediker.

Waar staat St. Patrick om bekend?

 • Volgens de legende gebruikte St. Patrick het klavertje drie om het concept van de Heilige Drievuldigheid uit te leggen aan de Ieren. Het klavertje was ook een speciaal teken bij de Kelten, dus het symboliseert heel Ierland.
 • Patrick had verschillende confrontaties met de Druïden (de heidense priesters van Ierland). Maar de heilige was opmerkelijk vredelievend en wist velen van hen op andere gedachten te brengen.
 • Eén verhaal gebeurde tijdens Pasen. De opperste koning van Ierland verbood alle andere vuren aan te steken behalve op de heilige heuvel van Tara. St. Patrick stak een vreugdevuur aan op Slane Hill in de Boyne Valley om hem uit te dagen. Het vreugdevuur maakte zoveel indruk op de koning dat hij St. Patrick toestond zijn missie voort te zetten om het Ierse volk tot het christendom te bekeren.
 • De beroemdste legende over St. Patrick is misschien wel dat hij alle slangen uit Ierland verdreef. Maar wetenschappers beweren dat er nooit slangen waren in Ierland. Het is eerder een metafoor voor de bekering van het heidense Ierse volk tot het christendom door St. Patrick.

Welke plaatsen in Ierland heeft St. Patrick bezocht?

Hier hoedde St. Patrick schapen toen hij slaaf was. Een schilderachtig plaatsje op ongeveer een uur rijden van Belfast, Groot-Brittannië.

De locatie van de legende van de slangenuitdrijving. St. Patrick vastte en bad 40 dagen lang boven op een berg. De slangen verstoorden zijn gebed en hij maakte ruzie met hen. Patrick riep alle slangen naar de top van de heuvel en veegde ze met een zwaai van zijn staf de zee in.

Nu is het een bedevaartsoord voor toegewijden van St. Patrick en liefhebbers van wilde dieren in Ierland. Het graafschap heeft de hoogste kustkliffen van Europa.

De koppigste slang van Ierland leefde in het meer. St. Patrick ging naar het meer en doodde het eigenhandig, waardoor het water voor altijd een roodachtige tint kreeg.

Je kan een driedaagse rondreis door Noord-Ierland vanuit Dublin hier boeken.

Hier doopte St. Patrick koning Munster, één van de eerste Ierse koningen die het christendom aanvaardde. Tegenwoordig kan je een kasteel op de rots bezoeken vol middeleeuwse kunstvoorwerpen. Boek hier een rondleiding langs deze en andere plaatsen van St. Patrick’s glorieuze daden. Dagtocht vanuit Dublin.

Dezelfde plaats waar St. Patrick zijn strijdtoneel had met de opperste koning van het oude Ierland. Patrick ontmoette de koning later persoonlijk en overtuigde hem ervan het heidendom op te geven.

De heuvels van de Boyne Valley zijn één van de meest mysterieuze plaatsen in Ierland. Veel van de heuvels bleken bij onderzoek grafheuvels te zijn. Ga er zeker heen, je kan er zelf heen gaan of mee met een tour vanuit Dublin.

Hier is de zogenaamde begraafplaats van St. Patrick. Een bescheiden steen staat op het kerkhof bij de kathedraal van de Heilige Drievuldigheid.

Volgens de legende werd deze bel door een engel aan St. Patrick geschonken voor de toewijding in gebed en vasten. Hij zal de nadering van Armageddon aankondigen. De toegang tot dit museum is gratis.

Wanneer wordt Saint Patrick’s day gevierd?

17 maart is de vermoedelijke sterfdag van de heilige. Patrick is een mysterieuze figuur. Waar en wanneer hij geboren is, weet niemand, waar en wanneer hij gestorven is, is ook onduidelijk. Het enige wat min of meer geweten is, komt uit zijn bescheiden autobiografie.

In Ierland begon 17 maart als religieuze feestdag gevierd te worden in de 17de eeuw. En aan het eind van de 18de eeuw verspreidden de Ierse kolonisten het naar alle continenten. In een poging de wereld te vertellen over hun cultuur, begonnen de Ieren St. Patrick’s Day op een vrolijke manier te vieren. Daarom werd het door iedereen geliefd en werd het de nationale feestdag van Ierland.

St. Patrick’s Day is de feestdag van de patroonheilige van het land. Dus vieren toegewijde Ierse katholieken het door de mis bij te wonen. Deze dag valt overigens in de vastentijd, waarin vlees en alcoholische drank over het algemeen verboden zijn.

Maar in de afgelopen 200 jaar werd St. Patrick’s Day een nationale feestdag en ontstonden er nieuwe tradities. Tegelijkertijd ontstonden er nieuwe legendes. Ze zeggen, dat de heilige vlees in vis veranderde en whisky uitvond. Maar dat is niet waar.

Hoe vieren mensen St. Patrick’s day in Ierland?

Iedereen kent St. Patrick’s Day vanwege de groene kleur. Hoewel de heilige zelf meestal werd afgebeeld in blauwe gewaden. Na de Ierse opstand tegen de Britten (1798) kwam de groene kleur van de uniformen van de rebellerende soldaten symbool te staan voor de Ierse onafhankelijkheid. Het was echter toeval dat het klavertje van St. Patrick ook groen was. Dus op 17 maart dragen de Ieren en alle liefhebbers van de Ierse cultuur helemaal groen en versieren ze huizen en straten.

Een bijzondere traditie op St. Patrick’s Day zijn de feestelijke optochten. In Dublin, New York, Chicago en andere steden komen mensen in het groen gekleed naar buiten in felle en vrolijke optochten met muziek en dans. De Ieren dansen op deze dag zeker de traditionele groepsdans van de ceilidh.

Een nationale feestdag kan natuurlijk niet zonder lekker traditioneel eten! Je moet er de Ierse favoriet, Guinness, bij drinken. En natuurlijk is er ook nog een andere nationale drank die genuttigd kan worden, whiskey.

St. Patrick’s Day Parade in Dublin

De Dublin Holiday Parade kondigt elk jaar een nieuw thema aan, naar analogie van de carnavals van Rio de Janeiro en Nice. In 2023 is het thema «Wij zijn één».

De burgemeester van de stad opent de parade. Hij trekt eerst in een antieke paardenkoets (1791) door de route. Er zijn altijd veel deelnemers, en iedereen toont zijn fantasie zoals het kan. De plaatselijke nationale verenigingen en van de marching bands uit heel Ierland zorgen voor de meest memorabele optredens. Natuurlijk niet zonder de enorme figuur van St. Patrick zelf.

Hoe kan je de parade in Dublin bezichtigen?

Traditiegetrouw doorkruist de processie van 12.00 tot 14.00 uur de historische binnenstad. De route gaat van Parnell Square naar Wexford Street vlak voor St. Stephen’s Green Park. Je kan een plattegrond van de route raadplegen op de officiële website van de parade.

Kaartjes voor de tribunes raken al in januari uitverkocht, hoewel ze € 100 tot 120 kosten. Je mag de parade overal langs de route bekijken. De beste plaatsen bij de hekken kan men anderhalf uur voor de start innemen.

De beste bars in Dublin om St. Patrick’s Day te vieren

Zorg dat je St. Patrick’s Day in Dublin niet mist! Alle pubs en bars in het hele land geven thematische feesten. Sommige bijzonder grote horecagelegenheden in Dublin schenken feestelijk groen bier.

Denk eraan!

St. Patrick’s Day is een officiële feestdag in Ierland.
Maar niet in de pubs.

Waar moet je heen in Dublin om het in volle glorie te vieren? Voor een pint of twee, een gezellige tijd, live muziek en sfeer? De pubs worden sterk aanbevolen door de plaatselijke bevolking:

 • Kehoes
 • Auld Dubliner
 • O’Donoghue’s
 • The Long Haul
 • Grogans
 • Auld Triangle
 • Downey’s

Bezoek Ierland op St. Patrick’s Day of in een andere gemoedelijke tijd van het jaar. Je zal begrijpen waarom de jonge Patrick verliefd was op deze oorden, zelfs tijdens de slavernij. En een vakantie in Ierland is net een sprookje!