Welke kaartjes voor de Parijs Metro kun je het beste kopen?

13 Jul 2021
Parijs Metro

Dankzij de steeds terugkerende vragen over welke metrokaartjes te kopen als je in Parijs bent, geven we hier antwoord op de meeste gestelde vragen. Om te beginnen zijn Parijs en de buitenwijken verdeeld in 5 transportzones, met verschillende tarieven. Je kunt er meer over lezen in ons artikel «5 zones van de Parijse Metro». Parijs zelf ligt in de eerste en tweede zone, terwijl bijvoorbeeld het vliegveld Charles de Gaulle in de vijfde ligt.

Kaartjes voor openbaar vervoer in Parijs

Om per openbaar vervoer van vliegveld Charles de Gaulle naar Parijs te reizen, heb je losse kaartjes nodig voor RER. Deze kaartjes zijn eenmalig, d.w.z., je gebruikt ze om naar Parijs te reizen en eenmaal aangekomen op de plek van bestemming kun je ze weggooien.

Bus

Overigens kunnen alle metrokaartjes ook gebruikt worden voor bussen, trams en RER in de eerste en tweede zone, d.w.z. binnen de grenzen van de stad Parijs. Een kaartje is geldig voor een reis met de metro (maar je kan onbeperkt overstappen totdat je de metro verlaat). Binnen een uur kun je ook wisselen van bus.

«Carnet» is een variant met 10 losse trips. Normaliter kost een kaartje van de metro € 1.90 maar met een «carnet» is de prijs van 10 ritten € 14.90, een stuk goedkoper dus. Ze kunnen ook door andere mensen gebruikt worden en kunnen niet verlopen.

In Parijs zijn er ook kaartjes voor kinderen onder de 10 jaar oud (inclusief). Je kunt gewoon 1 kaartje kopen of een kinder “carnet”, d.w.z. 10 kinderkaartjes in een keer (prijs €7.45). Een jongerenkaart (onder 26 jaar oud) kost €4.10 per dag voor alle zones (het tarief is enkel geldig tijdens weekends en feestdagen).

» Lees ook - Hoe kom je van Parijs Charles de Gaulle luchthaven naar Parijs

Metrokaartjes in Parijs voor een dag, een paar dagen en voor een week

Metro

Een jongerenkaartje dat geldig is tijdens weekends en feestdagen heet een «Ticket jeune» (kaartje is de hele dag geldig) en kost €4.60 euro. Het kaartje is de hele dag geldig voor een onbeperkt aantal ritten.

De travel card “Paris Visite” kan worden gekocht voor een duur van 1,2,3 of 5 dagen. Deze kaartjes kunnen ook voor verschillende zones aangeschaft worden. De “Paris Visite” kaart bevat ook kortingen voor entreegelden van verschillende bezienswaardigheden. Reken uit wat het kost en kijk of ook jij op je reis naar Parijs kunt besparen. Ten slotte kun je met de “Paris Visite” card (1-5 zones) naar de vliegvelden van Charles de Gaulle of Orly reizen. In alle andere gevallen heb je daar een apart kaartje voor nodig omdat er voor deze rit een apart tarief geldt.

Het Mobilis kaartje is er speciaal voor toeristen. Het kaartje is een dag zonder restricties geldig. Een kaartje voor zone 1 en 2 kost €7.30, voor zone 1-3 €9.70, voor zones 1-4 € 12,00 en voor zones 1-5 € 17,30.

Ten slotte is er een travel card «voor Parijzenaren» – Navigo. Aan de ene kant zijn ze een stuk goedkoper dan de Paris visit cards. Aan de andere kant zal niet elke toerist wat aan Navigo hebben, omdat deze alleen geldig tijdens een bepaalde periode van de week of maand (van de 1ste van de maand of van maandag tot zondag). Toeristen moeten de kaart aanschaffen – deze kost 5 Euro – naar de kosten voor de travel card. Sinds 2015 is Navigo geldig in alle zones en geldt het niet enkel meer voor reizen de stad en buitenwijken.

Prijzen voor travel card Navigo variëren gedurende het jaar. Vanaf 1 augustus 2017 begint de prijs bij € 22,80 (weektarief, alle zones inbegrepen). De kosten van een travel card voor een maand is €75,20. Voordat je op reis gaat kun je de kosten van het openbaar vervoer in Parijs checken via hun site.

Hoeveel kost een kaartje voor het openbaar vervoer in Parijs?

Metro

Een normaal kaartje kost €1,90 en de «carnet» met 10 ritten – €14,50. Een kaartje van Parijs naar vliegveld Charles de Gaulle kost ongeveer 10 Euro. Merk op dat vliegveld Charles de Gaulle in de 5e zone ligt.

Een kaartje van Parijs naar Disneyland met de RER kost ongeveer 7 Euro, een kaartje naar Versailles ongeveer 6 Euro.

Vliegveld Orly ligt in de 3e zone en een kaartje voor RER + OrlyVal kost meer dan 13 Euro. Lees er meer over in ons artikel «kom van Vliegveld Orly naar Parijs te reizen.»

Probeer ook accommodatie in het centrum van Parijs te vinden dat zich op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden bevindt, waardoor je bespaart op openbaar vervoer. Je kunt kennismaken met een aantal hotels in het centrum van de hoofdstad van Frankrijk door op deze link te klikken.

Ten slotte. De kosten voor openbaar vervoer in Parijs kunnen variëren. Voordat je op reis gaat adviseren we je om de RATP-website te checken.

Add new comment

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a type title class href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id> <img title alt height width src class> <span class>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.