Historici en plaatselijke deskundigen tellen ongeveer 30 duizend kastelen in Ierland. Welke moet je bezoeken, en welke zijn het niet waard om tijd aan te besteden? Wij hebben veel opzoekingswerk verricht. We stellen je de kastelen voor die op ons de meeste indruk maakten. We zullen niet veel vertellen over geesten en spoken om de mystiek in leven te houden. Elke citadel heeft zijn eigen onnavolgbare verhaal dat het bloed zal doen stollen, maar dat moet je binnenskamers vertellen.

Kastelen liggen verspreid over het hele land. Als je avontuurlijk bent ingesteld en gewend om je reis in je eentje te regelen, raden we je aan een auto te huren. Daarvoor kan je bijvoorbeeld deze link gebruiken. We hebben de kastelen opgesomd in de volgorde die handig is om ze te verkennen. Desgewenst kan je de route gemakkelijk naar eigen inzicht uitbreiden of inkorten.

En als je liever spannende verhalen hebt en gewoon wilt ontspannen, raden we je aan een rondleiding door de kastelen in de voorsteden van Dublin te boeken met een plaatselijke gids via deze link.

Dublin Castle

Het kasteel werd in de Middeleeuwen gebouwd ter verdediging, maar tegenwoordig is het een regeringscomplex en een locatie voor belangrijke bijeenkomsten en ceremonies. De rondleiding laat je kennismaken met de opgravingen van middeleeuws Dublin, de appartementen van de vroegere heersers, het Garda (Ierse Politie) Museum, en de Koninklijke Kapel met gotische galerijen en gewelven.

Ga mee met een spannende rondrit per bus door Dublin. Je krijgt de gelegenheid om de stad en ook Dublin Castle beter te leren kennen. Je kan hier een rondrit boeken.

Boek een hotel in Dublin

Malahide Castle

Binnen in het kasteel vind je een rijke collectie schilderijen en zeer antieke meubels. De gotische Grote Zaal onderscheidt zich door zijn originele ontwerp. Er is ook een tragisch verhaal met hem verbonden, toen 11 eigenaren van het kasteel samen in de hal dineerden en de volgende dag omkwamen in de strijd aan de Boyne. Het aangrenzende park heeft entertainment voor alle leeftijden: souvenirs, een speeltuin, fietsen en meer. Je kan hier een ticket voor het kasteel en de tuinen kopen en via deze link een rondleiding door Malahide en de Bru na Boine heuvels boeken.

Kies een hotel dichtbij Malahide Castle

Trim Castle

Veel mensen kennen Trim Kasteel uit de film Braveheart. Het complex wordt beschouwd als het grootste van Ierland en het grootste van de Normandische kastelen in Europa. Bekijk het gebouw met drie verdiepingen, een grote middeleeuwse hal, kalkovens, een verdedigingstoren en maak een wandeling in het park naast Trim.

Boek een hotel in de buurt van het Trim Castle

Charleville Castle

Liefhebbers van neogotiek waarderen de indrukwekkende plafonds, torens, voormalige keuken, stallen en de kapel van Charleville. Het kasteel ligt midden in een historisch eikenbos, waar je heerlijk kan wandelen.

Charleville Castle: boek een hotel

Birr Castle

Het kasteel van Birr is privébezit van graaf Brendan Parsons. Van mei tot augustus kan je er luxueuze interieurs bekijken met meubels, wandtapijten en kunstwerken. Het parkgedeelte van het complex met zeldzame bomen en de hoogste haag ter wereld is het hele jaar open voor bezoekers. Er is hier ook het Historisch Wetenschapscentrum van Ierland gevestigd, de Grote Telescoop met een reflectordiameter van 183 cm, de oudste gehamerde ijzeren brug van het land en wat beschouwd wordt als het oudste foto laboratorium ter wereld.

Zoek een hotel in Birr township

Leap Castle

De plek is doordrenkt met wreedheid en dood, die het leven van de bewoners van het kasteel, de O’Carroll clan, met zich meebracht. Ongeveer 100 jaar geleden werd tijdens de restauratie een grote begrafenis van botten ontdekt. De kasteelkapel wordt de Bloedige Kapel genoemd, omdat een van de O’Carrolls daar in een gevecht zijn broer neerstak. Het kasteel is privé, de eigenaars renoveren het om er zich te vestigen, soms laten ze toeristen binnen voor een bezoek.

Boek een hotel dichtbij Leap Castle

Kilkenny Castle

Het complex heeft een rijke geschiedenis, een majestueuze uitstraling, een luxueuze inrichting en prachtige tuinen. Enkele eeuwen geleden werden hier historische beslissingen genomen. Nu worden er regelmatig ceremoniële evenementen gehouden, zoals huwelijken, uitreikingen van prijzen en diploma’s. Bekijk tijdens je bezoek aan het kasteel zeker de tentoonstelling uit de collectie van de National Art Gallery.

Kies een leuk hotel in Kilkenny

Blarney Castle

Toeristen klimmen naar de 10de verdieping om de Blarney Stone te kussen. Je hebt voor die uitdaging fit zijn en een begeleider hebben die je ondersteunt. Na een kus en een rondleiding door het kasteel moet je de bloementuinen in de omgeving bezoeken. De meest bijzondere daarvan bevat een verzameling giftige planten. Hier zie je een echte mandragora, die het prototype werd van de magische mandragora wortel in de Harry Potter boeken.

Boek hier een tour met een bezoek aan Blarney Castle.

Boek een hotel in Blarney

Lismore Castle

Dit kasteel is privébezit van de hertog van Devonshire. Twee tuinen zijn opengesteld voor het grote publiek. De bovenste is de oudste door mensen aangelegde tuin van Ierland, opvallend door de schoonheid van rododendrons, camelia’s en magnolia’s. En in de onderste tuin is het mooi wandelen over de gazons in de schaduw van de bomen uit de 19de eeuw. Als de eigenaar er niet is, kan je een kasteel huren om te verblijven. Faciliteiten en entertainment zijn ontworpen voor een comfortabel verblijf voor maximaal 24 personen. De gasten worden bediend door de butler van de hertog en zijn team.

Beste hotels in Lismore

Cashel Castle

Het kasteel gaat harmonieus op in het landschap. De torens waren zwaar beschadigd door oorlogen en de tijd, de wederopbouw is momenteel gaande. Toeristen komen het oorspronkelijke architectonische ensemble bekijken, evenals de kapel, waarin een fresco uit de 13de eeuw bewaard is gebleven. De legende vertelt dat Saint Patrick, de beschermheilige van Ierland, zich op de heuvel van Cashel tot het christendom bekeerde.

Kies een leuk hotel in Cashel

Cahir Castle

Een van de weinige kastelen in Ierland waar de militaire verdedigingswerken en torens in hun oorspronkelijke vorm bewaard zijn gebleven vanaf het moment dat ze in 1142 werden gebouwd. Op weg naar de noordoostelijke toren zie je een kanonskogel die tijdens de negenjarige oorlog tussen Ierland en Engeland (begin 17de eeuw) in de muur is gestoken.

Dagtocht vanuit Dublin vindt u op deze link.

Cahir castle: boek een hotel

Ross Castle

Veel sagen en legenden vertellen over een geest die in het kasteel woont. Je hoort ze van de gids tijdens de rondleiding. Hij neemt je mee de wenteltrap op naar de slaapkamers van het kasteel en laat je het adembenemende uitzicht vanuit de ramen zien. Een boottocht over de meren van Killarney naar het eiland Innisfallen zal een aangenaam vervolg zijn.

Alle hotels in Killarney hier

Bunratty Castle

Authentieke meubels, wandtapijten en ander 15de-eeuws handwerk geven bezoekers het gevoel dat ze in de Middeleeuwen leven. Na het bekijken van de interieurs kan je deelnemen aan een traditioneel feestmaal. Serveersters in kleurrijke outfits serveren aardappelsoep, kalkoen, vers brood, glühwein en andere feestelijke lekkernijen.

Maak een dagtocht vanuit Dublin met een bezoek aan de Cliffs of Moher en Bunratty Castle.

Boek een hotel in de buurt van Bunratty Castle

Dromoland Castle

Aristocratische afgevaardigden van de clan die het kasteel bouwden wonen nog steeds op het grondgebied, maar de eigenaar is een Amerikaanse investeerder. Dromoland is een luxe 5-sterren hotel geworden met een golfbaan. De kamers bieden uitzicht op de tuin of het meer. In november kan je een kamer betrekken voor een prijs van € 270 per dag, in het hoogseizoen is de prijs minstens € 650.

Boek een kamer in Dromoland Castle

Doonagore Castle

In dit kasteel werden 170 zeelieden opgehangen die ontsnapten aan de ondergang van de Spaanse Armada in 1588. Nu is dit bescheiden kasteel privébezit en gesloten voor het publiek. Maar dat geeft niet, Dunagor heeft het landschap van de Atlantische kust harmonieus aangevuld. De plek is geweldig voor wandelingen en fotoshoots in de buitenlucht. De wandeling kan worden gecombineerd met een bezoek aan de Cliffs of Moher.

Zoek een hotel in de omgeving van Doonagore Castle

King John’s Castle

Als één van de meest onneembare in het westen van het land heeft het kasteel de gebouwen in hun oorspronkelijke vorm bewaard. Bekijk de tentoonstelling van wapens, het middeleeuwse garnizoen en de behuizing van de soldaten. Een uitstekend souvenir zal een geldstuk zijn, geslagen in de eigen munterij van het kasteel. Een tour met een bezoek aan King John Castle vind je hier.

Boek een hotel in Limerick

Dunguaire Castle

Eén van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van het land. Bezoekers zijn echt onder de indruk van de 28 meter hoge toren, de verdedigingsmuren, het sfeervolle grondgebied en het schilderachtige omringende landschap. Het kasteel ligt aan de oevers van Galway Bay.

Dunguaire Castle: boek een hotel

Подзаголовок

In de loop der eeuwen is de constructie van het kasteel voltooid, maar de eigenaren en het interieur zijn veranderd. Meer dan 80 jaar lang woonde hier de Guinness-dynastie, brouwers, bankiers, politici. Zij vulden Ashford met een aristocratische geest. Het kasteel herbergt nu één van de mooiste hotels van Ierland, met vergulde interieurs en prachtige grasperken. In het laagseizoen is een kamer te huur vanaf € 325 per nacht, in het hoogseizoen begint de prijs vanaf € 700.

Boek een hotel in de buurt van Ashford Castle

Donegal Castle

De middeleeuwse koninklijke familie van de O’Donnells bouwde één van de mooiste kastelen uit die tijd. Het is in de loop van zijn geschiedenis vele malen verwoest, zelfs door de jongere generatie van de O’Donnells zelf in 1607 tijdens het terugtrekken in de oorlog. Het kasteel was in aanbouw. Het zag er steeds anders uit, maar behield zijn majesteit. Fragmenten van de 17de eeuwse verdedigingsmuur zijn tot op heden aan de vernietiging ontsnapt.

Kies een leuk hotel in Donegal

Doe Castle

Doe lijkt te drijven, want het is gebouwd op een schiereiland en aan drie kanten omgeven door water. Het is zeer solide en heeft zijn authentieke rustieke charme goed behouden. De McFadden dynastie van Ierse muzikanten beschouwt Doe als de perfecte plek voor een romantisch aanzoek.

Kies een hotel in het graafschap

In plaats van een conclusie willen we je hier een klein advies geven. De naam van het kasteel valt vaak samen met de naam van de wijk, de winkel of het hotel. Probeer bij het gebruik van de online kaarten het woord «Castle» aan te geven.

Geniet tijdens je bezoek aan een van de kastelen van de eeuwoude pracht en praal!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.