Navigo: reis met het openbaar vervoer van Parijs

27 Jul 2021
Metro

Navigo is een weekabonnement op het openbaar vervoer. Je koopt een smart card die je kan gebruiken in het openbaar vervoer van Parijs. De Navigo is geldig voor de bus, metro, RER-treinen en treinen (maar niet voor de TGV-treinen). Het gebruik van de Navio  is erg handig, want het elimineert het gedoe van papieren tickets en je kunt onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer. Je kan kiezen voor een abonnement van een week (Navigo Semaine) of een abonnement voor een maand (Navigo Mois).

De kosten van een Navigo kaart

De Navigo kaart kost eenmalig 5 euro. Maar dit zijn alleen de kosten voor de fysieke kaart. Je moet ook nog een abonnement kopen. Een weekabonnement kost 22,80 euro. Voor dit bedrag kan je onbeperkt gebruik maken van al het openbaar vervoer in de zones 1-5, met inbegrip van reizen van en naar de luchthavens Charles de Gaulle en Orly (alleen de bus), Versailles, Fontainebleau en Disneyland.

Navigo

De Navigo Semaine (weekkaart) koop je altijd voor de periode maandag 00:00 uur tot zondag 23:59 uur. Je kan geen abonnement nemen van bijvoorbeeld dinsdag tot dinsdag. Je kan ook pas een weekabonnement kopen vanaf de vrijdag voordat de week begint.

De kosten voor een maandabonnement (Navigo Mois) bedragen 75,20 euro. Dit natuurlijk naast het eenmalige aanschafbedrag van 5 euro voor de fysieke kaart. Voor een maandabonnement geldt dat deze altijd loopt van de eerste van de maand tot de laatste dag van de maand. Bijvoorbeeld van 1 tot en met 31 december. Maandabonnementen zijn verkrijgbaar vanaf de twintigste dag van de maand ervoor. Bijvoorbeeld de maandkaart voor december is verkrijgbaar vanaf 20 november.

Wie kan Navigo gebruiken?

Sommige toeristen denken dat de Navigo abonnementen alleen gebruikt kunnen worden door inwoners van Frankrijk, maar dat is niet zo. Iedereen kan en mag gebruik maken van Navigo. Een abonnement kan je kopen bij bijna alle loketten van de metro, RER en Spoorwegen. Hou er rekening mee dat je een pasfoto in moet leveren. Pasfoto’s kunnen eventueel ook op de stations gemaakt worden. Een setje van vier foto’s kost ongeveer vijf euro. Een Navigo card is persoonsgebonden. Je kan het dus niet samen op één pas reizen.

Lees onze instructies om een Navigo pas te maken middels de automaat

instructies om een Navigo pas te maken middels de automaat

instructies om een Navigo pas te maken middels de automaat

instructies om een Navigo pas te maken middels de automaat

instructies om een Navigo pas te maken middels de automaat

Wanneer is het gebruik van Navigo voordelig

Als je van plan bent om langere tijd in Parijs te verblijven en veel gebruik te maken van het openbaar vervoer, dan is het gebruik van de Navigo absoluut voordelig. Maar bedenk wel dat een weekkaart alleen voordeel oplevert als je hem aanschaft aan het begin van de week.

Het gebruik van de maandkaart is alleen voordelig als je langer dan drie weken in dezelfde maand in Parijs bent en minstens twee keer per dag gebruik maakt van het openbaar vervoer.

Als je aan het eind van de week arriveert in de stad, dan is de aanschaf van een Carnet (een tienritten kaart) misschien wel een betere optie. Een Carnet kost 16 euro en daarvoor kan je tien keer met het openbaar vervoer reizen. Of kies een dagkaart Mobilis (17,80 euro).

Bedenk voordat je een Navigo abonnement aanschaft ook goed in welk deel van Parijs je verblijft. Als je een accommodatie in centrum van Parijs hebt gevonden, dan kan je de meeste bezienswaardigheden te voet bezoeken en zal je weinig gebruik maken van het OV. Overnacht je in de buitenwijken van de stad, of wil je graag een bezoek brengen aan Disneyland of Versailles, dan kan het aanschaffen van een Navigo abonnement wel voordeel opleveren.

Add new comment

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a type title class href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id> <img title alt height width src class> <span class>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.