Parijs is zo eeuwenoud en het is niet verwonderlijk dat het zoveel antiek heeft. Parijzenaars weten hoe ze geschiedenis moeten waarderen, zowel op nationale schaal als in kleine dingen. Als antiek ook jouw oog streelt, dan kan je een bijzonder souvenir uit Parijs meenemen. In dit artikel hebben we de beroemde vlooienmarkten in Parijs en de voorsteden verzameld, waar ze het hele jaar door antiek, porselein, kunst, vintage sieraden, kleding en nog veel meer verkopen. U kunt hier een vlooienmarkttour boeken.
Marché Saint-Ouen
Hoe kom je er:
Metro Porte de Clignancourt (lijn 4). Stap uit de metro met het bord «Marché de puces».
Openingsuren:
Slechts 3 dagen per week geopend: zaterdag, zondag en maandag.
Boek een tour:
Boek een vlooienmarkt tour via deze link.
Deze beroemde vlooienmarkt wordt weliswaar Parijs genoemd, maar bevindt zich in de dichtstbijzijnde buitenwijk van de hoofdstad, in de stad Saint-Ouen. En deze locatie is allereerst verbonden met zijn geschiedenis, die eeuwen teruggaat.
Vroeger zwierven de zogenaamde «scharrelaars» door de straten van de stad en verzamelden afgedankte spullen die nog nuttig konden zijn voor een bescheiden levensstijl. Ze verkochten die spullen door op de markten van Parijs in de wijk Les Halles. Later werden de «scharrelaars» uit het centrum van Parijs verdreven en vestigden zich aan de poorten van Montreuil en Clignancourt. Sommigen van hen die hun zaak niet opgaven, werden vervolgens antiquairs!
Tegenwoordig is de vlooienmarkt van Saint-Ouen de grootste permanente markt van Frankrijk en één van de grootste van Europa.
Nu is het niet alleen een plein met «scharrelaars», maar verschillende vlooien- en antiekmarkten. Le Pus de Saint-Ouen (dat is de volledige naam van het complex) is uitgegroeid tot één van de grootste bezienswaardigheden van het Île-de-France (regio Parijs). Dit is een waar paradijs voor kenners van antiek.
Sieraden, kleding, lederwaren, interieur, boeken en nog veel meer. Je kan hier van alles vinden. Ze verkopen schilderijen, oude platen (cassettes, was), sleutelhangers, opgezette dieren (zelfs een giraffe werd hier verkocht) en meubels.
Als je denkt dat net als vroeger alleen degenen die iets goedkopers willen vinden naar de rommelmarkt komen, dan heb je het mis. Echt antiek is duurder dan nieuwe spullen en je komt er zelfs rijke mensen en beroemdheden tegen.
» MEER ZIEN – Montmartre: 15 ideeën voor wandelingen in de meest romantische buurt van Parijs
Tips voor de bezoekers:
- De oppervlakte van de markt is 7 hectare! Maak je klaar om naar hier te komen en pas ’s avonds te vertrekken. En waarom niet? Omdat je hier alles kan vinden om geen honger of kou te lijden.
- Kom ruim voor de opening. Tegen het midden van de dag kan het druk worden in de winkelstraten. Ongeveer 100 duizend mensen bezoeken elke werkdag de vlooienmarkt.
- Vintage is iets dat ouder is dan 25 jaar, antiek is meer dan 50 jaar.
- Wees voorzichtig met je portemonnee en andere documenten. Met zo’n mensenmassa is het heel gemakkelijk om iets kwijt te raken.
- Vlooienmarkten hebben ook een periode van uitverkoop, net als in gewone winkels!
» MEER ZIEN – Wat breng ik best mee uit Parijs? 10 leuke suggesties
Biron
Adres:
85 rue des Rosiers
Openingsuren:
Maandag, zaterdag en zondag van 10:00 tot 18:00 uur.
Boek een tour:
Boek een vlooienmarkt tour via deze link.
Sommige delen van de markt van Saint-Ouen hebben hun eigen naam. Biron is één van de meest prestigieuze kunstmarkten van heel Frankrijk. Hier vind je antieke meubels, schilderijen en tekeningen die enkele eeuwen oud zijn! Alle kunstliefhebbers moeten deze plek bezoeken.
» MEER ZIEN – Het Carnavalet museum in Parijs
Cambo
Adres:
75 rue des Rosiers
Boek een tour:
Boek een vlooienmarkt tour via deze link.
In dit deel van Saint-Ouen wordt alleen het beste antiek verzameld. Hier vind je meubels uit de 18de en 19de eeuw, oude muziekinstrumenten, textiel, regionale voorwerpen en kunstvoorwerpen.
Marché de Vanves
Hoe kom je er:
Metro Porte de Vanves (lijn 13). Loop dan ongeveer 5 minuten over de Avenue Georges Lefevre en voilà, je bent er!
Openingsuren:
De Franse vlooienmarkt is geopend op zaterdag en zondag van 7.00 tot 14.00 uur.
Deze markt is na Marché Saint-Ouen de grootste. Hier vind je vooral klein antiek. Een groot voordeel is dat er minder toeristen zijn, dit is een soort «clubby» markt.
Voel je vrij om af te dingen op de prijs. De markt ligt in openlucht en niemand wil de oude breekbare spullen beschadigen.
We raden je aan vroeg te komen, sommige kramen sluiten eerder, tegen de middag.
Marché de Montreuil
Hoe kom je er:
Metro Porte de Montreuil (lijn 9).
Openingsuren:
Geopend op maandag, zaterdag en zondag van 7:00 tot 19:30 uur
Als je een echte fashionista bent, dan is dit zeker de plek voor jou! Hier vind je tweedehands kleding van uitstekende kwaliteit, merkkleding, vintage sieraden, meubels en alles voor in huis. De lage prijzen toveren een glimlach op je gezicht.
Mobiele vlooienmarkten
Vergeet de markten zonder vaste locatie niet. Ze trekken door heel Parijs en veroveren de harten van bewoners van verschillende wijken en toevallige toeristen.
Om een mobiele markt mee te pakken kan je spam.fr raadplegen en de komende data, adressen en aanvullende informatie vinden.
» MEER ZIEN – 7 gratis te bezoeken musea in Parijs
Diverse kleine themamarkten
Kleine vlooienmarkten van Parijs zijn niet zo bekend, maar daarom zijn ze zo waardevol. Ze zijn open in het weekend van ’s morgens tot ’s middags.
Markt voor postzegels en ansichtkaarten — Avenue Gabriel, 8ste arrondissement.
Vlooienmarkt «Puces d’Aligre» — Place d’Aligre, 12de arrondissement.
Vlooienmarkt «Daumesnil» — Avenue Daumesnil, 12de arrondissement.
Antiekmarkt «Avenue du Maine» — Avenue du Maine, 14de arrondissement.
Professionele antiekmarkt — Boulevard Auguste Blanqui, 13de arrondissement.
Markt van oude boeken — Rue Brancion, 15de arrondissement.
Vlooienmarkt op het Charles Michels plein, 15de arrondissement.
Op de Abbesses metro in Montmartre gebeurt nog meer spontane verkoop van oude spullen. Evenals op de Montparnasse Boulevard en op de Voltaire Boulevard.
» MEER ZIEN – Als je alles gezien hebt: 20 dingen om te doen in Parijs
Nog enkele tips voor liefhebbers van vlooienmarkten
- Beledig verkopers niet en onderhandel beleefd. Daarom bestaan vlooienmarkten eigenlijk. Het onderhandelen zelf is communicatie en vermaak.
- Zorg dat je geld en documenten in je binnenzakken bewaart, en waardevolle spullen laat je beter thuis.
- Veel kraampjes accepteren betaalkaarten, maar contant geld hebben is altijd handig.
- Casual kleren zijn een goede keuze. Probeer je te kleden volgens de situatie. Gebieden waar regelmatig vlooienmarkten worden gehouden zijn niet echt welvarend, dus je moet niet veel aandacht trekken met luxueus uitziende kleding.
Om gemakkelijker door de stad te navigeren, hebben we de bekendste markten aan de kaart toegevoegd.
Geniet van je reis naar de wereld van oude mooie dingen!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!