Ierland: een gids voor het land van de leprechauns
Ierland is een groen land van whiskey en Guinness, een land van Kelten en leprechauns, betoverende noordelijke landschappen en een eindeloos aantal half vervallen kastelen. Als je een «Game of Thrones» fan bent, zul je hier begrijpen wat Winterfell is. Nou, als je een gewone reiziger bent, maak je dan klaar om het einde van de aarde te zien.
We hebben een complete gids voor Ierland samengesteld, die je vertelt welke steden en plaatsen je moet bezoeken, hoe je met de auto het eiland kunt verkennen, welke route je moet nemen en natuurlijk hoe je een echte leprechaun kunt ontmoeten. Laat de reis door het land van de Kelten beginnen!
Hoe bezoek je Ierland?
De makkelijkste manier is om naar Dublin te vliegen. Het is een grote luchthaven met veel beschikbare luchtvaartmaatschappijen. Gebruik deze link om tickets te vinden naar Dublin vanuit je eigen stad.
Er rijden verschillende bussen van Dublin Airport naar het centrum van de stad. De Dublin Express shuttle is de makkelijkste manier om er te komen. Lees ons uitgebreide artikel over hoe je van Dublin Airport naar de stad kunt reizen en het artikel over het openbaar vervoer in Dublin.
Een andere manier om naar Ierland te reizen is door naar Belfast te vliegen. Er zijn daar echter minder vluchten en je bevindt je in Noord-Ierland. Dit zijn twee verschillende landen en we zullen het verschil kort uitleggen.
Kies een leuk hotel in DublinWat is het verschil tussen Noord-Ierland en de Republiek Ierland?
Er zijn historische en religieuze redenen voor de verdeling van Ierland in twee delen, maar daar gaan we niet op in. Laten we eerder de praktische kant bespreken die de toerist meer zal interesseren.
De Republiek Ierland is een onafhankelijk land en maakt deel uit van de Europese Unie, maar niet van het Schengenzone. Men gebruikt hier de euro als munteenheid en het metrische systeem (d.w.z. graden Celsius, snelheid in kilometers per uur, enz.). De Republiek Ierland beslaat het grootste deel van het eiland en herbergt de meeste toeristische bezienswaardigheden. De hoofdstad is Dublin.
Noord-Ierland is een onderdeel van het Verenigd Koninkrijk en maakt dus noch deel uit van het Schengenzone, noch van de Europese Unie. De Britse pond is er de munteenheid en op de borden staat de maximumsnelheid in mijlen per uur. De hoofdstad is Belfast. In Noord-Ierland is het grootste deel van Winterfell en de Iron Islands van Game of Thrones gefilmd.
In werkelijkheid is er geen grens tussen de twee landen, je kunt er gemakkelijk heen en weer reizen. Wanneer je echter een auto huurt, moet je melden dat je naar een ander land reist en een extra vergoeding betalen.
Wat de twee landen gemeen hebben is links verkeer en een speciaal type stopcontacten. Wees hierop voorbereid en koop best een oplaadadapter op de luchthaven.
De ervaring leert dat de goedkoopste autoverhuur in Dublin is, ontdek de beste aanbiedingen via deze link. Maar als je naar Belfast vliegt, is hier een link om daar een auto te huren. Je kunt de prijzen ook vergelijken.
Manieren om te reizen in Ierland
Er zijn spoorwegen in Ierland, maar het spoorwegnet is beperkt. Je kunt reizen tussen verschillende (maar niet alle) grote steden en rond Dublin.
De makkelijkste manier om je te verplaatsen is met de auto. Bovendien is het de meest interessante! Je kunt het hele eiland zien, verblijven waar je wilt en alle beroemde natuurlijke bezienswaardigheden van Ierland bezoeken. We hebben een artikel met een gedetailleerde routebeschrijving voor reizen over het eiland, je kunt het bekijken op deze link.
Je kunt ook met de bus door Ierland reizen. Zowel gewone routes (je vindt hier verschillende routes) als de routes voor toeristen. Zo heb je bijvoorbeeld de belangrijkste natuurschat van Ierland: de Cliffs of Moher. Vanuit Dublin zijn er dagtochten per bus met een rondleiding in groepsverband en zelfs cruises. Je vindt een goed aanbod op deze link. Je kunt ook georganiseerde tours boeken naar Connemara, de Ring of Kerry en de opnamelocaties van Game of Thrones. Je vindt er alles over via deze links.
Bijzonderheden over autorijden in Ierland
- Het eerste kenmerk is links rijden.
Als je nog nooit in een auto hebt gereden waar het stuur rechts staat en je je linkerhand nog niet hebt gebruikt om de versnellingsbak te bedienen, dan kun je beter een automatische auto huren. Dit zal je leven veel gemakkelijker maken. - Het tweede kenmerk zijn de smalle wegen.
Vanuit Dublin lopen verschillende autosnelwegen, maar in het midden van het eiland houden ze op en beginnen zeer smalle wegen. Ze lijken voor eenrichtingsverkeer, maar denk eraan dat je je links moet houden. De maximumsnelheid is er 100 km/u. - Het derde kenmerk zijn schapen op de weg.
Er zijn er veel in het westelijk deel van het eiland en ’s nachts slapen ze graag op het asfalt. Wees alstublieft voorzichtig. - Het vierde kenmerk is drie glazen Guinness.
Zoveel mag je officieel drinken en daarna ongestraft rijden. En stel je dit even voor. Het stortregent in Ierland, je rijdt over een heel smal weggetje, manoeuvrerend tussen de schapen, terwijl je aan de linkerkant blijft. En plotseling komt er een oude man met een snelheid van 100 km/u op je af, nadat hij drie glazen Guinness heeft gedronken in een nabijgelegen pub. Een auto met verzekering is een aanrader! - En tenslotte het vijfde kenmerk. Het is helemaal niet zo eng.
De Ieren zijn van nature zeer beleefde en vriendelijke mensen. Ze zijn voorzichtig op de wegen, ze maken plaats voor je als dat nodig is, ze beseffen dat er veel toeristen op hun eiland zijn die niet gewend zijn aan de lokale wegen en ze behandelen iedereen met begrip. Je zult geen vriendelijker en rustiger mensen aantreffen op het gebied van autorijden. Maak je dus geen zorgen en huur een auto zonder stress!
Hier is de link om de tarieven van verschillende maatschappijen te vergelijken.
Bezienswaardigheden in Ierland
Een gedetailleerde routebeschrijving van de rondreis door Ierland met de auto vind je hier. Met behulp daarvan kan je genieten van een rit van Dublin naar de westkust en terug. En hier brengen we een paar plaatsen onder de aandacht die je zullen doen verlangen naar een bezoek aan Ierland.
Wat te bezoeken in de buurt van Dublin?
Dublin
is de stad waarvan de belangrijkste attractie deuren zijn. Ja, dat klopt, veelkleurige deuren. Toen de Ieren gedwongen werden hun deuren zwart te schilderen als teken van rouw om de dode Engelse koning, deden ze precies het tegenovergestelde en schilderden de deuren in elke kleur die ze maar konden.
Dublin is perfect voor wie met een grote luidruchtige groep vrienden komt. Whiskey en Guinness stromen als water in de Temple Bar buurt. Of je trekt 1 dag uit voor Dublin en je verkent daarna de rest van Ierland.
Je kunt de hotels in Dublin hier bekijken.
Bekijk alle hotels in Dublin» MEER ZIEN – Top 10 bezienswaardigheden in Dublin
Howth. Als je geen auto hebt maar wanhopig op zoek bent naar het groene Ierland, kun je met de Dart pendeltrein in een half uur in Howth zijn. Dit is een buitenwijk van Dublin, een schiereiland en een half geruïneerde berg. Het is zowat Ierland in het klein: er zijn rotsen, zeehonden, de Ierse Zee, een vissershaven, een vuurtoren en het zo genoemde Howth Castle.
Malahide Castle. Ierland heeft misschien wel de hoogste concentratie kastelen per vierkante kilometer ter wereld. Maar de meeste zijn min of meer vervallen. Maar Malahide Castle is intact. Het werd gesticht in de 12e eeuw en dezelfde familie woont er al bijna 800 jaar onafgebroken. Het kasteel wordt omringd door prachtige tuinen. De plek is zeker een bezoek waard, je kunt hier tickets boeken.
Brú na Bóinne. Het is een historische plaats op slechts 40 km van Dublin. Er zijn hier ongeveer 40 graven, die meer dan 5000 jaar oud zijn. Ze zijn 1000 jaar ouder dan Stonehenge en enkele honderden jaren ouder dan de Egyptische piramides. Je kunt ook de graftombe van Newgrange bekijken. Hier kan je een dagtocht vanuit Dublin vinden.
Powerscourt Estate. Het is een 18de eeuws landhuis buiten de stad met prachtige tuinen en watervallen. Er is een indrukwekkend vijfsterrenhotel en er zijn golfbanen in de buurt.
» MEER ZIEN – Powerscourt tuinen: hoe kom je er en wat is er te zien op het landgoed
Glendalough is een middeleeuws klooster niet ver van Dublin. De geschiedenis van het klooster gaat terug tot de 6de eeuw en toeristen zijn er dol op vanwege de rust. Het rustige, groene Ierland begint hier.
Trim Castle. Hier staat het echte middeleeuwse kasteel. Het werd opgericht door de Noormannen en het maakt nog steeds een dreigende indruk met zijn verdedigingsmuren, schietgaten en torens. Het is meestal opgenomen in eendaagse excursies naar de Boyne Valley.
» MEER ZIEN – De beroemde parken en tuinen van Ierland
Reizen door Ierland
Rock of Cashel
. Op de rots prijkt het enorm indrukwekkend, half vervallen kasteel van Cashel. Het biedt een betoverend uitzicht en voor de Ieren is het kasteel een historische plaats. Ze zeggen dat de plaatselijke heersers al lang voor de komst van de Noormannen in Cashel woonden. Volgens de legende werd de voornaamste beschermheer van Ierland, Saint Patrick, precies op deze rots tot het christendom bekeerd. Vandaag kan je het kasteel bezoeken, mooie foto’s maken en de oude Ierse begraafplaats met Keltische kruizen bekijken.
Cork is de op een na grootste stad van Ierland. Er zijn hier niet alleen gekleurde deuren, maar ook de huizen zijn gekleurd! Niet zo ver van Cork ligt de stad Midleton met zijn Midleton distilleerderij. Het is de grootste distilleerderij van Ierland, die het beroemde merk Jameson produceert. De distilleerderij kan worden bezocht met een rondleiding, een skip-the-line ticket met proeverij vind je hier. Het is niet genoeg om alleen maar kastelen en rotsen te zien, het is tijd om whiskey te proeven.
» MEER ZIEN – Ierse whiskey: waar kan je het proberen in Dublin?
Killarney. Dit is een nationaal natuurreservaat aan de oevers van Loch Lane. Ross Castle ligt in het park. Het lijkt alsof het er spookt. Een andere attractie van Killarney is het 19e eeuwse Muckross House. De beroemde «Ring of Kerry» begint vanuit Killarney.
Ring of Kerry is een toeristische route van bijna 170 km met adembenemende uitzichten, smaragdgroen water en kliffen van de Atlantische kust, golven en regenbogen. Hier lijkt het alsof je achter de elke steen een leprechaun kan aantreffen, deze plek is werkelijk fabelachtig. De route langs de Ring of Kerry is als volgt: Killarney — Kenmare — Sneem — Waterville — Cahersiveen — Glenbay — Killorglin. Probeer, indien mogelijk, het eiland Valentia te bereiken. Hoewel deze namen je niets zeggen, moet je weten dat je onderweg de Black Valley, de Torc waterval, de ring van druïden (precies, echte druïden), middeleeuwse kerken en kloosters tegenkomt. De meeste mensen leggen de Ring of Kerry per auto af, maar de dapperen kunnen te voet of met de fiets gaan.
Limerick. Deze stad is een bezoek waard om het kasteel van de Engelse koning John Lackland te zien. Hoewel de Ieren niet dol zijn op Engelse koningen, is het kasteel indrukwekkend.
Ring of Kerry: boek een hotel» MEER ZIEN – 20 mooiste kastelen in Ierland
Laten we doorgaan met onze reis langs de westkust van Ierland, ook wel Wild Atlantic Way genoemd.
De volgende in de rij zijn de Cliffs of Moher, een bezienswaardigheid bij uitstek en op zijn eigen manier een symbool van Ierland. De hoogte van de rotsen bereikt 214 meter en ze rijzen als enorme pilaren uit de oceaan. Je kunt hier kaartjes kopen voor het reservaat. En hier is een tour vanuit Dublin.
Wist je trouwens dat Ierland populair is bij surfers? Nou ja, de watertemperatuur is hier niet bemoedigend en komt zelden boven de +17 graden. Maar kijk eens naar die golven! Er zijn verschillende stranden met surfclubs in de buurt van de Cliffs of Moher. Huur gewoon een wetsuit, een board en geniet van geweldige golven!
» MEER ZIEN – Cliffs of Moher in Ierland: hoe te bereiken en wat te zien
De stad Galway is beroemd om zijn bars, muzikanten en… oesters. Ze hebben zelfs hun eigen Galwelliaanse oesters met een speciale ronde vorm. Trouwens, als je het nog nergens geprobeerd hebt, is het tijd om chowder te proberen, vissoep op basis van melk. Klinkt smerig, maar verrassend lekker!
Connemara is misschien wel het mooiste, groenste, wildste en meest schaapachtige graafschap van Ierland. Er zijn fjorden, rivieren, paarse bergen, natuurgebieden en natuurlijk kastelen en distilleerderijen. In sommige kastelen kun je trouwens overnachten. Bekijk ze hier.
De schoonheid van Connemara is onbeschrijfelijk. Het is beter om het zelf te ervaren. Laat bij mooi weer de auto bij het hotel staan en ga wandelen in het natuurgebied. Het is goed dat hier de paden bewandeld worden, dat er borden zijn geplaatst en kaarten zijn opgehangen. Een van de populairste routes is de Sky Road. Deze is 16 km lang, best een flinke wandeling voor 1 dag.
Donegal. We trekken helemaal naar het noorden. De natuur wordt ruiger en de mensen, als je ze nog tegenkomt, spreken steeds vaker Gaelic – de Keltische taal, de tweede officiële taal in Ierland. Verder naar het noorden, op het schiereiland Inishowen, kun je op een goede nacht zelfs het noorderlicht zien.
Bekijk alle hotels in ConnemaraBezienswaardigheden in Noord-Ierland
Op de weg terug naar Dublin bezoeken we Noord-Ierland voor 1–2 dagen. Ook hier zijn veel mooie plaatsen om te ontdekken.
Castle Dunluce, de ruïnes van het kasteel met een woeste zee op de achtergrond. De plek is het waard om 15 minuten te stoppen om geweldige foto’s te maken.
Bushmills is een andere beroemde Ierse distilleerderij, maar dan een Noord-Ierse. In één reis kun je whiskey meenemen van één eiland, maar eigenlijk van twee verschillende landen.
Giant’s Causeway is een natuurlijk monument met prachtige, maar zeker niet door de mens gemaakte stenen. In feite zijn dit de overblijfselen van een oude uitbarsting van een onderwatervulkaan. Een dagtocht vanuit Dublin kan hier worden geboekt.
» MEER ZIEN – Giant's Causeway in Ierland
Ballintoy Harbor Cottage. Hier kan je een Ierse strandvakantie houden. Als je wat vermoeid bent, kun je hier een paar dagen stoppen, gewoon om de hele dag de zee te bewonderen.
Carrick-a-Rede Rope Bridge is een hangbrug op 30 meter hoogte boven de zee, die zich uitstrekt tussen de kliffen.
» MEER ZIEN – De 12 iconische Ierse geschenken
Verschillende locaties van de Game of Thrones opnames in Ierland
Ze liggen allemaal in Noord-Ierland.
The Dark Hedges is onder de fans van de serie bekend als Royal Road. Door de toestroom van toeristen is het nu verboden om onder de overhangende beukenbomen te rijden.
Cushendun Caves. Dit is de plek waar de Red Priestess een schaduwdemon ter wereld bracht. In het echte leven waren de grotten ooit een rustplaats voor hen die reisden tussen Ierland en Schotland.
Castle Ward is een van de meest opmerkelijke plaatsen in Game of Thrones. Hier werden de uitzichten van Winterfell gefilmd. Zet echter onnodige verwachtingen opzij. Je zult geen enorm kasteel uit de serie zien, maar je zult begrijpen hoe moeilijk het voor de kunstenaars en programmeurs was om de muren, torens, poorten en binnenplaatsen te tekenen. Kortom, ga zelf maar kijken. Hier kun je zelfs deelnemen aan de «Game of Thrones» thema-activiteiten. Verkleed je als helden, vecht met zwaarden of oefen het boogschieten. Hier kan je excursies uitzoeken naar de plaatsen van «Game of Thrones».
En, zoals we al zeiden, deze hele route is niet mogelijk zonder auto. Ter herinnering: hier kan je een auto huren in Ierland.
Dingen om te doen in Ierland
- Drink een glas Guinness.
Iedereen drinkt het hier, jij moet het ook proberen! Of je kunt het Guinness Storehouse in Dublin bezoeken. Het observatiedek van het museum biedt een geweldig uitzicht over de stad. - Drink wat whiskey.
We hebben hier al veel over geschreven en je verschillende distilleerderijen aangeraden. In Dublin zelf vind je verschillende andere distilleerderijen die je kunt bezoeken. En bij het afscheid op de luchthaven vind je een ruime keuze aan whiskey tegen belastingvrije prijzen. - Luister naar Ierse muziek en bekijk de Ierse dans.
Keltische muziek en lokale dansen zijn een van de wereldberoemde culturele tradities van Ierland. Gelukkig zijn er in Dublin veel plaatsen waar je naar muziek kunt luisteren en mensen kunt zien dansen. Hier kan je tickets vinden. - Probeer het Ierse ontbijt.
Je denkt dat het hetzelfde is als het Engels, hè? Fout! Probeer het en ontdek zelf het verschil! - Vang een leprechaun.
Geloof het of niet, in Ierland kun je handleidingen vinden over het goed vangen van een leprechaun. Een klein groen mannetje met goud verbergt zich waar twee of meer regenbogen samenkomen, vangen maar! - Begrijp de Ierse taal.
Het Ierse accent is vrij specifiek en het leren ervan is misschien iets wat je te wachten staat. Je kunt je geen Ier voorstellen die langer dan 5 minuten naast je zit en geen woord zegt. Het zijn aardige, zeer gezellige en vriendelijke mensen. Maak een praatje, geniet, en wie weet vertellen de plaatselijke bewoners je gratis hoe je een leprechaun moet vangen, zonder dure handleidingen.
En we wensen je een geweldige reis toe om het altijd groene eiland te verkennen!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!