Nationaal museum van Ierland in Dublin: locatie en bezienswaardigheden

,

Het Nationaal Museum van Ierland is de grootste tentoonstellingsruimte van het land en vertelt over zijn geschiedenis, cultuur en fauna. Een bezoek aan een historisch museum is altijd interessant voor een nieuwsgierige reiziger. Voor alle anderen kunnen we zeggen dat de toegang tot alle afdelingen van het museum gratis is. We vertellen je in dit artikel waar de afdelingen van het nationaal museum zich bevinden en wat daar te zien is.

De collectie van het Nationaal Museum van Ierland is zo groot dat ze in geen enkel gebouw past. Er zijn al meer dan 4.000.000 voorwerpen te zien, waarvan ongeveer de helft de vondsten zijn van Ierse archeologen, en hun aantal blijft groeien. De regering besloot het museum op te delen in vier takken:

  • Natuurhistorisch museum
  • Archeologisch museum
  • Museum voor geschiedenis en kunst
  • Landbouwmuseum

De eerste drie afdelingen bevinden zich in de hoofdstad, en de laatste in het dorp Tarlow, County Mayo.

» READ MOREIreland: a guide to the country of leprechauns

Natuurhistorisch museum in Dublin

Natuurhistorisch museum in Dublin

Deze nevenafdeling van het museum is één van de allereerste, het werd opgericht in 1856. Sindsdien hebben de museumtentoonstellingen geen grote veranderingen ondergaan, dankzij welke je een museum binnen een museum lijkt te bezoeken, een natuurwetenschappelijk en museaal museum uit de 19de eeuw. De plaatselijke bevolking noemt dit museum de «dode dierentuin», omdat het meer dan 10.000 opgezette wezens en de overblijfselen van prehistorische dieren herbergt. Je leert er alles over de historische en moderne fauna van Ierland en ziet er zelfs zoogdieren uit de hele wereld.

Openingsuren: Dinsdag — zaterdag 10.00–17.00 uur, zondag — maandag 13.00–19.00 uur (tijdelijk gesloten voor verbouwing in 2022).

Adres: Merrion Square West, Dublin-2.

Je bereikt deze plek met de toeristen- of stadsbussen nr. 2, nr. 4, nr. 6, nr. 7, nr. 38. De eerste stopt vlak voor de ingang, en de dichtstbijzijnde halte van het openbaar vervoer is Merrion Row. Vanaf daar moet je naar de Foley’s bar gaan en, linksaf, ongeveer 300 meter lopen.

» MEER ZIENTop 10 bezienswaardigheden in Dublin

Archeologisch museum in Dublin

Archeologisch museum in Dublin

Dit is de grootste afdeling van het nationale museum. De zalen bevatten een enorme collectie historische artefacten die door Ierse archeologen zijn gevonden. Wandelend door de thematische zalen kunnen toeristen het arbeidsgereedschap van primitieve mensen zien, sieraden uit de Middeleeuwen, harnassen en wapens van ridders, kleding van kerkdienaren en nog veel meer. De meeste tentoonstellingen hebben betrekking op de cultuur en geschiedenis van het Ierse volk, maar verschillende zalen bevatten oud-Egyptische en oud-Romeinse artefacten.

Een bijzondere plaats onder de schatten van het museum wordt ingenomen door vondsten uit de Keltische periode in de geschiedenis van Ierland:

  • Tara broche, de «heuvel van de koningen», is een verbazingwekkende en prachtige erfenis van de Kelten, die op wonderbaarlijke wijze tot op heden bewaard is gebleven. Historici schatten dat de heuvel is ontstaan in de 7de–8ste eeuw en het uiterlijk verbaast nog steeds door zijn elegantie. Tot het einde van de 12de eeuw was Tara de zetel van de regering en de kroning van Ierse koningen. In de loop van het onderzoek ontdekten historici dat de broche een gespiegeld deel moet hebben, dat verloren is gegaan. Soortgelijke sieraden, verbonden door een ketting, werden gedragen door de koning van Ierland zelf en een van zijn gevolg.
  • Ardagh kelk. De zilveren schaal, versierd met goud en brons gegoten, dateert uit de 8ste eeuw. Het is één van de belangrijkste schatten van de vroege Ierse kerk en werd gebruikt om de eucharistische wijn uit te delen tijdens de mis. Qua vorm lijkt hij op de vaten van het verval van het Romeinse Rijk, maar het ontwerp is gemaakt volgens de Keltische tradities.
  • Derrynaflan kelk. De kerkelijke kelk die in de schat van Killenol is gevonden, is een meesterwerk van metaalbewerkingskunst uit de 10de–12de eeuw. Voorheen was op deze plaats een abdij gevestigd, waarvan de predikanten een zilveren schaal en verschillende vaten verborgen voor het houden van liturgieën in de periode van onrust, dynastieke twisten en invallen van de Vikingen. De vondst werd pas in 1980 gedaan en het werd meteen de parel van het National Museum of Ireland.
  • Broighter boot. Een uniek sieraadkunstwerk uit de 1ste eeuw voor Christus. Een miniatuur kopie van een boot met roeispanen en banken is gemaakt van goud. Men kan zich vergapen aan de prestaties van de oude Ierse juweliers.

Broighter boot

Het is moeilijk voor te stellen, maar de oudste exposities dateren uit de 7de millennium voor Christus. Op de exposities kun je sieraden, huishoudelijke voorwerpen, wapens, harnassen en kleding van de Kelten in detail bekijken, en ook de mummie van de Clonycavan man. Dit is het prachtig bewaarde lichaam van een man uit de ijzertijd die in 2003 in de moerassen van Clonycavan werd gevonden..

De mummie van de Clonycavan man

Alleen het bovenste deel van de romp is overgebleven, maar wetenschappers hebben bij benadering een portret van hem nagemaakt. De man was ongeveer 1,57 m lang en zijn gelaatstrekken leken op David Beckham. Het meest opvallende is echter het kapsel van de Clonycavan Man: er zat een mohawk, gestyled met haargel op het hoofd van de man. De gel werd gemaakt van plantaardige oliën en dennenhars in het zuidwesten van Frankrijk en Spanje in de 4de–3de eeuw voor Christus Deze vondst was een bewijs van het bestaan van handelsbetrekkingen tussen Ierland en Europa, zelfs vóór de komst van de Romeinen op hun grondgebied.

Het Museum voor Archeologie is gevestigd in het gebouw naast het Natuurhistorisch Museum. De openingstijden zijn hetzelfde voor alle vestigingen van de nationale musea en de toegang is gratis voor bezoekers.

Museum voor geschiedenis en kunst in Dublin

Museum voor geschiedenis en kunst in Dublin

Het Museum voor Geschiedenis en Kunst is gevestigd in de Barracks, een gebouw waarin aan het begin van de 20ste eeuw een militair garnizoen zat. Hier kun je de sieraden uit de Middeleeuwen, vaatwerk en gebruiksvoorwerpen van de inheemse Ieren, militaire attributen uit het begin van de 15e eeuw en nog veel meer bestuderen. Een deel van de expositie is meegenomen uit verschillende landen en continenten. Met hun hulp reconstrueerde het museum de loop van de geschiedenis op het grondgebied van verschillende delen van de aarde: in Azië, Afrika, Zuid-Amerika.

Het galeriegebouw bevindt zich in: Benburb Street, Dublin 7. Je kunt er komen met de bussen nr. 145, nr. 747, halte Parkgate Street of met de toeristenbus.

Landbouwmuseum

Het enige nationale museum in Ierland buiten Dublin, het Landbouwmuseum, bevindt zich in County Mayo. Het toont bezoekers het leven en de landbouw van de inheemse Ieren. De lokale smaak wordt getoond in de context van de 18de eeuw en stelt je in staat je volledig onder te dompelen in de sfeer van het leven in de provincie, haar tradities en fundamenten.

Landbouwmuseum

Je bereikt het museum met de bus (halte Docklands, Samuel Beckett Bridge) of de trein (station Castlebar). Maar bij het uitstippelen van de route moet je er rekening mee houden dat het treinstation 8 km van het museum ligt, dus je zal er met de bus of taxi vandaan moeten. Net als andere vestigingen van het Nationaal Museum is de tentoonstelling op elke dag van de week geheel gratis te bezoeken.

De gemakkelijkste manier om het Landbouwmuseum in Ierland te bezoeken is reizen per auto. Hoe je een auto kan huren, lees je hier (en hier zie je de prijzen). Bezoek als onderdeel van een trip ook zeker het naburige County Galway, beroemd om zijn ruige kustlandschap.

In elke vestiging van het Nationaal Museum zijn souvenirwinkels open voor bezoekers, waar je glaswerk, boeken, kinderspeelgoed, wol producten en zelfs modellen van Ierse legersoldaten kan kopen. Dit zijn allemaal leuke souvenirs. Houd er voor je bezoek wel rekening mee dat er in het museum geen café is, dus het is beter om vooraf voor een ontbijt of lunch te zorgen.

Als je niet genoeg hebt aan uitstapjes naar musea en je Dublin en Ierland nog beter wilt leren kennen, dan wachten hier fascinerende excursies van lokale bewoners op je.

 

We wensen je een onvergetelijke reis in Ierland!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.