» Ierland » Powerscourt tuinen: hoe kom je er en wat is er te zien op het landgoed

Tussen de groene Ierse heuvels, watervallen en valleien die moeder natuur heeft geschapen, verschijnt een door de mens gemaakt wonder, de tuinen van Powerscourt Manor. NatGeo rangschikt ze als het derde beste stukje landschapskunst ter wereld. Powerscourt Gardens combineert perfect het harde noordelijke karakter, opgebracht door de winden, en de ware edele schoonheid.

U kunt meteen een dagtocht van Dublin naar Powerscourt boeken via deze link.

Hoe kom je bij de Powerscourt tuinen vanuit Dublin?

Het landgoed Powerscourt ligt bij het dorp Enniskerry in County Wicklow. Je komt er op de volgende manieren:

  • Met de DublinBus. Route nummer 44 vertrekt elk uur vanuit Dublin, de reistijd is ongeveer 20 minuten en nog eens 20 minuten te voet naar het landgoed.
  • Met de trein langs de kust naar Bray Station, deze weg is langer en wordt daarom minder geprefereerd.
  • Met de auto kan je de M50 nemen, dan de M11 of iets eerder afslaan naar Enniskerry Road (R117). Op deze site kan je een auto huren om door Ierland te reizen.

Informatie voor een bezoek aan Powerscourt Manor

Powerscourt Demesne, Enniskerry, Co. Wicklow, Ierland

Officiële website: powerscourt.com

Tuinpaviljoen Powerscourt officiële website: powerscourtgardenpavilion.com

Powerscourt tuinen 7 dagen per week geopend.

Maart tot oktober — 09.3017.30
November tot februari 09.30tot zonsondergang

Tuinpaviljoen Powerscourt 7 dagen per week geopend 09.3017.30

Powerscourt Falls

Mei tot augustus — 9.3019.00
September tot april 10.30tot zonsondergang

Powerscourt Tuinen

Voor een volwassene: €11.50
Voor studenten: €8.50
Voor kinderen tot 16 jaar: €5.00
Kinderen onder de 5 jaar hebben gratis toegang.

Er is een gezinskorting: ouders met drie kinderen kunnen de Powerscourt Tuinen bezoeken voor € 26.

Powerscourt Falls

Voor een volwassene: €6.50
Voor studenten: €5.50
Voor kinderen tot 16 jaar: €3.50
Kinderen onder de 5 jaar hebben gratis toegang.

Powerscourt distilleerderij

Distillery and Warehouse Tour: €25 Boek hier

En u kunt hier een rondleiding whisky en foodpairing boeken.

Wanneer bezoek je best Powerscourt?

De temperaturen rond Dublin komen zelden onder 0°C, zelfs in de winter. Er valt zelden sneeuw, waardoor je het hele jaar door het groen van het park kan bewonderen. Alleen op eerste kerstdag (25 en 26 december) is de tuin gesloten voor het publiek.

Wanneer werd het landgoed Powerscourt gebouwd?

In de 13de eeuw stond er op het terrein van een woonwijk eens een enorm kasteel. Het was zo indrukwekkend en imposant dat zelfs een passende naam kreeg: Powerscourt. Maar het kasteel is niet de meest handige plek om te wonen, dus werd het in de 18de eeuw volledig herbouwd. Het werd een comfortabel landhuis, en twee torens langs de randen en muren van grijze steen herinneren enigszins aan het verleden. De koninklijke families van Groot-Brittannië bezochten Powerscourt regelmatig, en de eigenaren waren trots op het prachtige park en de fraaie inrichting van het huis.

Nu is er geen spoor meer van de vroegere interieurs: Powerscourt House verhuurt lokalen voor meubel- en kledingwinkels en andere designartikelen. Alleen de balzaal is op zondag open voor het publiek.

De gids vertelt je echter nog veel meer over de rijke geschiedenis van het landgoed. Je kan een rondleiding boeken via deze link.

» MEER ZIENDe beroemde parken en tuinen van Ierland

Wat valt er te zien in de Powerscourt Tuinen?

Wandelend in Powerscourt Park blijft het gevoel van adellijke oudheid steeds aanwezig. Nog verrassender is het om te vernemen dat dit hele landschap rond de eeuwwisseling van de 19de en 20ste eeuw opnieuw werd ontworpen. De jonge burggraaf, die het landgoed erfde, droomde ervan een kopie te maken van de prachtige zuidelijke tuinen die hij tijdens zijn reizen in Europa in het winderige Ierland had gezien. De herinrichting en indeling van groene terrassen en trappen duurde meer dan 20 jaar.

Italiaanse tuin

Het hoofddomein is gebouwd op een heuvel, waarvan het uitzicht ongeëvenaard is in de omgeving. De heuvels van de Wilklow strekken zich aan de horizon uit zover het oog reikt, en de terrassen van het park gaan naar beneden. Gelijkmatige vlakten en afdalingen bepalen de perfecte geometrische vorm. De symmetrie van beelden, vazen, bloemperken, gelijkmatig gesnoeide bomen en struiken, dit alles doet denken aan Europese parken in een regelmatige stijl, zo populair in de barok.

De centrale trap verdient speciale vermelding. Het bovenste deel van het terras is geplaveid met gladde riviersteen. Dit zijn eigenlijk kleine kiezels die strikt volgens de afbeelding op de basis zijn gelegd! Er waren duizenden, zo niet miljoenen steentjes nodig om deze verbazingwekkende mozaïek te leggen.

Tritonmeer

Onderaan rust de trap op een rond meer met in het midden een Triton fontein en twee stenen Pegasussen. In de zomer is het overwoekerd met waterplanten, maar vroeger voer men hier met bootjes. Ga de trap af naar het water, in de nis en je ziet een soort «garage».

Japanse tuin

Japanse brug, stenen lantaarns, kleine paviljoen-pagoda, je bent als het ware in Japan. Wandel tussen het riet en de wilde pruimen, bewonder het rode loof van de Japanse esdoorn en de Chinese palmbomen, een symbool van geluk. De Japanse tuin ziet er het best uit in het vroege voorjaar, wanneer azalea’s met verrukkelijke geur bloeien!

Pepper toren

De beroemde Pepper Toren werd gebouwd ter ere van het bezoek van de Prins van Wales. Leden van de familie van de burggraaf konden lange tijd niet beslissen hoe het nieuwe oriëntatiepunt eruit moest zien. Uiteindelijk gaf de burggravin opdracht een gewoon peperdoosje als model te gebruiken.

Sindsdien is meer dan een eeuw verstreken: de toren is overwoekerd door klimop en is nog mooier en mysterieuzer geworden.

Begraafplaats voor huisdieren

De eigenaren van het landgoed Powerscourt hielden zoveel van hun huisdieren dat ze lange tijd niet alleen honden, maar ook verschillende generaties pony’s en zelfs hun geliefde koeien begroeven op de hellingen van de tuin. Het is heel ontroerend om hun koosnaampjes op de gedenkplaten te lezen en te begrijpen welke stempel deze dieren in de harten van hun eigenaren hebben gedrukt.

Ommuurde tuinen

In het westelijke deel van de tuin, voorbij de Dolfijnenvijver, verrijst plotseling een muur voor de bezoekers. Daarachter liggen ommuurde tuinen, tuinen met planten die niet bestand zijn tegen de doordringende Ierse wind. In de zomer is er een ware explosie van bloemen: rozen, lavendel, hortensia’s bloeien weelderig en helder, zoals in Frankrijk of Italië.

Powerscourt distilleerderij

Neem na een wandeling door de tuinen een kijkje op het landgoed zelf. Hier kan je de distilleerderij bezoeken met een rondleiding en natuurlijk lokale drankjes proeven. Je kan je plek voor dit evenement reserveren via deze link.

» MEER ZIENIerse whiskey: waar kan je het proberen in Dublin?

Waar te verblijven bij een bezoek aan landgoed Powerscourt?

Powerscourt Falls, de hoogste en meest pittoreske waterval van Ierland, ligt op 6 km van het landgoed. Er zijn geen voetpaden naar de waterval, dus het is beter om er met de auto te komen. Er is een prachtig bos, bergen en als je over de paden verderop loopt, kan je zelfs wilde dieren en vogels spotten.

Bij de watervallen er is een picknickplaats, speeltuin en toiletten. De toegang tot de waterval is het hele jaar geopend, behalve in de twee weken durende kerstvakantie.

De trots van het landgoed, Powerscourt Golf Club, biedt de mogelijkheid te oefenen op een van de twee banen of te proberen dit aristocratische spel te leren met de hulp van een ervaren instructeur.

Waar te verblijven bij een bezoek aan landgoed Powerscourt?

De beste plek in de omgeving om te genieten van rust en ontspanning, heerlijk eten en klassieke afternoon tea is het vijfsterren Powerscourt Hotel, Autograph Collection. Het enige mogelijke nadeel is de prijs per kamer: die is zelden minder dan € 230. Je kan een hotelkamer boeken via deze link.

Als je met de auto reist, raden we je aan te verblijven in het veel betaalbaardere Knockree Hostel met uitstekend uitzicht en een eethoek in de openlucht. Er zijn zowel privékamers als bedden in een slaapzaal tegen een prijs van € 18. Je kan hier een hotelkamer van voorkeur boeken.

Zoek hier een goed hotel

Dit schitterende monument van geschiedenis en landschapskunst trekt jaarlijks meer dan 500 duizend bezoekers. Een bezoek aan Powerscourt is een geweldige manier om een dag in de natuur door te brengen zonder ver van Dublin te hoeven reizen.

Geniet van deze uitstap!

» MEER ZIENIerland: een gids voor het land van de leprechauns

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.