» Ierland » Cliffs of Moher in Ierland: hoe te bereiken en wat te zien

De Moher Cliffs in Ierland zijn een van de meest bezochte pittoreske plekjes van Ierland. Zelfs de verstokte scepticus valt voor de charme van deze kustkliffen in county Clare. De golven van de Atlantische Oceaan beuken indrukwekkend tegen de 200 meter hoge kliffen. Op de steile hellingen groeien winterharde planten, schuilen dieren en nestelen vogels, waaronder de snelste slechtvalken ter wereld. Ben je al klaar om het land van de ruige natuur te bezoeken? Boek hier een tour vanuit Dublin. We vertellen je meer over de Cliffs of Moher.

Naar de kliffen van Moher vanuit Dublin

De legendarische kliffen zijn vanuit Dublin bereikbaar via de volgende opties.

  • Een lijnbus (je kan beter de snelbus nemen) brengt je van Dublin naar het busstation van Galway, waar je moet overstappen. Verder naar de rotsen loopt buslijn 350. Haltes: County Clare, Kliffen van Moher.
  • Het is sneller om met de trein naar Galway te gaan en na de overstap op hetzelfde busnummer 350 kan je naar de kliffen gaan.
  • Een comfortabele optie is om een auto te huren (die kan je hier boeken). Er is ook een parkeerplaats op de kliffen.
  • En de beste manier om de pittoreske rotsen te bezoeken is door een tour te boeken. Je kan de natuurpracht ontdekken en een reis boeken door op deze link te klikken.

De legendes van de kliffen van Moher

De geschiedenis van de beroemde kliffen is lang en mooi. Er zijn ongelooflijk veel legendes. Een van hen wordt in verband gebracht met een rotsrichel die «Witch Head» wordt genoemd, zoals het er zo uitziet.

De heks Mal werd gedwee verliefd op de grote krijger Cuhullin, die de koning van Ulster diende. De liefde van Mal was zo intens dat de heks de held overal achtervolgde. Maar Cuhullin, die ontsnapte aan de betovering, was klaar voor actie. Terwijl hij wegrende, begon hij over de rotsen te springen, alsof hij over trappen liep. Mal bleef niet achter, maar ze was niet zo sterk en slim. De heks struikelde en viel van de klif en verdween in de diepe oceaan. Als je goed kijkt, kan je het hoofd van een vrouw zien in de contouren van de klif.

De unieke schoonheid van de Cliffs of Moher waren ook te zien in de bioscoop. De trailer van «Harry Potter en de Halfbloed Prins» begon met een verbluffend uitzicht op deze rotsen. Fascinerende kliffen, als je ernaar kijkt voel je de kracht van de natuur.

De schilderachtige rotsbeelden hebben nog een voordeel. Vanaf de hoogte kan je op een heldere dag andere bezienswaardigheden van het land zien. De Aran Islands, de valleien en groene heuvels van Connemara, het prachtige Galway Bay. Je kan het allemaal zien vanaf de Cliffs of Moher.

In het oud-Iers betekent Moher (mothar) «verwoeste vesting».

Aan het begin van de 19de eeuw zag Cornelius O’Brien, een afstammeling van de eerste Ierse koning en een grootgrondbezitter uit de buurt, de mogelijkheden voor de ontwikkeling van toerisme op de kliffen. Mensen begonnen de omgeving toegankelijk te maken voor bezoekers. Tot op de dag van vandaag is de O’Brien Tower, gebouwd onder toezicht van O’Brien, nog steeds populair onder reizigers. Iets later werd er een toeristisch centrum geopend op de rotsen, The Cliffs of Moher Visitor Experience. Er zijn verschillende uitkijkplatforms en je kan zelfs tot aan de rand lopen.

Cliffs of Moher ticket prijs

De Cliffs of Moher is een enorm observatiedek. Het biedt een adembenemend panoramisch uitzicht op de oceaan en de omgeving. De bezienswaardigheid is verdeeld in drie gebieden. Dit zijn:

  • het bekende «Hag’s Head»,
  • noordelijk perron bij de O’Brien’s Tower,
  • zuidelijk platform met een prachtig uitzicht op de O’Brien’s Tower, Goat Island en de oceaan.

Let op! Om daar te wandelen heb je een ticket nodig.

De prijs van een ticket bedraagt € 7. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen gratis binnen. Je kan een dagticket kopen bij de hoofdingang of hier van tevoren reserveren om niet in de rij te hoeven staan bij de kassa.

Voorzieningen in het reservaat

Neem zeker een kijkje in het toeristisch centrum. Het herbergt een interessant museum over de geschiedenis van het natuurreservaat, dat gevuld is met allerlei tentoonstellingen, foto’s, schilderijen en interactieve ruimtes. Voor de jongste reizigers heeft het centrum een kinderhoek waar ze kennis kunnen maken met de wereld van wilde dieren.

Er is een café en een souvenirwinkel in het centrum. Je kan zelf eten meenemen en picknicken in de open lucht. Er zijn tafels en banken voor deze doeleinden.

Als je over de wandelpaden loopt en van het uitzicht geniet, let dan op de telescopen die over het hele gebied verspreid staan. Ze helpen je om de Atlantische Oceaan en de schoonheid van de omgeving van dichtbij te bewonderen. Deze toestellen kan je niet gratis gebruiken, dus zorg van tevoren voor wat munten.

Als je een spannende reis gaat maken, vergeet dan niet om comfortabele kleding en waterdichte schoenen mee te nemen. Neem regenjassen en een warme trui mee, het weer op deze plekken is veranderlijk, er kan een stevige wind waaien vanaf de oceaan. En neem natuurlijk je camera mee voor de mooiste foto’s en video’s.

Laat de reis naar de schilderachtige kliffen je veel positieve emoties en levendige indrukken geven. Een boottocht van Dublin naar de Cliffs of Moher met de veerboot zorgt voor een afwisselende ervaring. Geniet van een fantastisch avontuur!