10 manieren om Kerstmis te vieren in Straatsburg

, , ,
Straatsburg: de hoofdstad van Kerstmis

In Europese landen is Kerstmis de meest geliefde en langverwachte feestdag. Mensen bereiden zich er zorgvuldig op voor, kopen cadeaus voor geliefden, sturen wenskaarten en doneren aan goede doelen.

De kerstcyclus duurt 12 dagen. De vieringen beginnen op 25 december en eindigen op 6 januari met Driekoningen.

» Meer zienKerstmis in Straatsburg

Straatsburg: de hoofdstad van Kerstmis

Traditioneel wordt de Franse stad Straatsburg

de hoofdstad van de kerstvieringen genoemd. Deze stad, een van de belangrijkste centra van het verenigde Europa, werd beroemd om zijn jaarmarkten en bazaars, zijn felle verlichting en zijn kleurrijke kerstvoorstellingen.

Aanvankelijk werden de jaarmarkten getimed met het feest van Sinterklaas (patroonheilige van de stad), maar in de 16e eeuw besloot het stadsbestuur de jaarmarkten op kerstdagen te houden.

10 manieren om Kerstmis te vieren in Straatsburg

Tegelijkertijd ontstond in deze streek de traditie om kerstbomen in de huizen en op de pleinen te plaatsen. Deze traditie, die in 1521 in de stad Celeste begon, kreeg al snel aanhang en verspreidde zich over de hele Elzas.

De kerstbomen symboliseerden de paradijselijke appelboom. Daarom werden er appels aan gehangen als versiering. Maar in een jaar was er een slechte oogst. Een ernstige droogte betekende dat geen van de boeren appels had voor december. Toen begonnen Franse glasblazers appels van glas te maken om kerstbomen te versieren. En zo ontstond de traditie om de kerstboom te versieren met glazen ballen.

Wil je de Elzas met Kerstmis zien? Een leuke optie is een fascinerende excursie met een audiogids, die je meeneemt naar de plaatselijke kerstmarkten, veel nieuwe dingen leert en de magische sfeer proeft. Je kunt een excursie boeken via deze link.

Kies een leuk hotel in Straatsburg

Dagtochten van Parijs naar Straatsburg

Dagtochten van Parijs naar Straatsburg

Als je tijdens de kerstdagen in Parijs of de Elzas bent, moet je minstens één dag in Straatsburg zijn. Je zult een dag beleven die je je hele leven bij zal blijven, met veel verhalen om te delen met familie en vrienden.

De reis per hogesnelheidstrein van Parijs naar Straatsburg duurt iets meer dan twee uur enkele reis. De treinen hebben een zeer gunstige dienstregeling, dus er is geen reden om niet van deze gelegenheid gebruik te maken om de beroemde Europese hoofdstad van Kerstmis te bezoeken.

» MEER ZIENWinter vacation destinations in France

10 ideeën om Kerstmis te vieren in Straatsburg

10 ideeën om Kerstmis te vieren in Straatsburg

Elke toerist heeft zijn eigen voorkeuren voor het vieren van Kerstmis in een vreemde stad. Wij zullen je verschillende ideeën aanreiken om je te helpen bij het maken van je vakantieplannen. Het zal niet mogelijk zijn om ze allemaal in korte tijd uit te voeren, maar je kunt je favorieten kiezen.

Je zult niet de hele dag kunnen lopen, dus hier zijn de prijzen voor het openbaar vervoer. Voor trams en bussen kost een enkele reis 1,7 euro, of 3,4 euro heen en terug. Het is mogelijk om een dagkaart te kopen voor 4,5 euro per persoon, of 6,9 euro voor twee personen. Met dit kaartje kun je 24 uur lang door de stad reizen.

Bewonder de grote kerstboom

Bewonder de grote kerstboom

Ze beginnen de enorme boom in november te monteren. De hoofdboom is een reusachtige spar, die bijna 30 meter hoog kan worden en tot 6 ton kan wegen. Het opzetten en versieren van de boom met kleurrijk speelgoed en lichtgevende slingers duurt twee weken. Al dit moois staat op het Kleberplein.

Ondanks de feestelijke drukte is het aantal toeristen in de straten van de stad niet veel groter dan op andere momenten van het jaar. Je kunt vrij naar de boom lopen en naar hartelust de versiering bewonderen. Lange slingers van 11.000 gloeilampen en 300 grote ballen (die elk 3 tot 4 kilo wegen) maken het tot een onvergetelijke ervaring.

Er zijn altijd verschillende activiteiten rond de boom. De belangrijkste nachtelijke festiviteiten vinden hier plaats.

Bezoek de Kathedraal

Bezoek de Kathedraal

Kerstmis vieren is een eeuwenoude christelijke traditie. Een bezoek aan de majestueuze kathedraal is een must. Op deze dagen worden in alle kerken van de stad plechtige diensten gehouden door vooraanstaande kerkelijke voorgangers.

Het belangrijkste centrum van de kerstdiensten is de hoofdkathedraal in Straatsburg, die gewijd is aan de Maagd Maria, de moeder van Jezus Christus. Er zijn geen excursies tijdens de diensten, maar je zult niet uit de tempel worden gezet als je rustig en kalm rondloopt om de binnendecoratie te bekijken.

Kerststallen

Tijdens de 12 dagen van Kerstmis worden in alle kerken van Straatsburg kerststallen geplaatst. Ze stellen taferelen voor die verband houden met de geboorte van Jezus Christus. Sommige kerststallen tonen alleen de hoofdfiguren, andere tonen het volledige verhaal van de geboorte van het kindje Jezus.

Wijnproeverij

Veel Elzasser wijnen zijn beroemd over de hele wereld. Het zou een vergissing zijn om Straatsburg, het hart van de Elzas, te bezoeken en niet minstens een paar soorten lokale wijnen te proeven. Je moet je hier niet in laten meeslepen, want er is nog veel meer te doen in de stad, maar genieten van een paar glazen mousserende drank mag best.

Wijnproeverij 

In het hele gebied wordt goede wijn geproduceerd, maar vanuit Straatsburg begint de beroemde wijnroute van de Elzas, die door alle omliggende wijnbouwdorpen loopt. Het symbool van deze weg, een enorm wijnvat, is te zien op een van de pleinen van Straatsburg.

» Meer zienHoe vind je een goede en goedkope Franse wijn?

Naar een restaurant gaan

De wintertemperaturen in Straatsburg schommelen rond de nul graden. Bij dergelijk weer is het af en toe nodig om naar binnen te gaan om op te warmen. Een stevige lunch of diner helpt ook om op te warmen en weer op krachten te komen voor de rest van de dag.

Niet ver van Kleber, het centrale plein van de stad, is er een gezellig restaurant dat Gruber heet. Het ligt op loopafstand van de kathedraal van Straatsburg. Het restaurant opent om half elf ’s morgens en is open tot elf uur ’s avonds.

Naar een restaurant gaan

Ga naar de markt op Broya Square

Sinds het einde van de 19e eeuw bevindt zich op het plein de Christus van het Kind markt. Vanaf het allereerste begin was deze markt geheel gewijd aan goederen voor de kerstperiode. Vandaag de dag komen hier meester-ambachtslieden uit heel Frankrijk. Je kunt er originele geschenken kopen die volgens eeuwenoude tradities zijn gemaakt, maar ook voorwerpen van moderne kunst.

Je kunt alle kerstmarkten in Straatsburg verkennen met een ervaren gids. Kijk hier voor het aanbod.

Naar de boekenmarkt gaan

Naar de boekenmarkt gaan

Voor enthousiaste bibliofielen, filatelisten en numismaten is de boekenmarkt een must. Zij verschijnt drie keer per week (op dinsdag, woensdag en zaterdag) in de open lucht in de Halberdstraat en op het Kléberplein.

De kerngroep van tweedehands boekverkopers die regelmatig de straat opgaan, bestaat uit slechts 10-15 personen. Je kunt er schatten op de kop tikken die je elders niet zult vinden. Op de markt worden ook zeldzame postzegels en munten verkocht.

Bezoek een rommelmarkt

Vlooienmarkten zijn populair over de hele wereld, en Straatsburg is geen uitzondering. Hier kun je antiek, juwelen, kunst en zelfs meubels kopen.

Tijdens normale weken is de markt open op woensdag en zaterdag van 7 tot 16 uur. Het is beter om de plaatselijke bevolking te vragen naar de exacte locatie en openingstijden.

Houd er rekening mee dat je beter vroeg in de ochtend op de vlooienmarkt kunt winkelen, voordat de handelaren de interessantste exemplaren hebben verkocht.

Geniet van glühwein

Op eerste kerstdag ontstaat een grote markt voor de kathedraal van Straatsburg. In talrijke kiosken worden de reizigers getrakteerd op eten en drinken, en worden ook geschenken verkocht.

Het kruidige aroma van glühwein hangt in de lucht. De warme drank is rode wijn doordrenkt met aromatische kruiden, kaneel en vruchten. Een glas glühwein verkwikt en verwarmt je op koude avonden. Afhankelijk van de kiosk die je kiest, kost een portie van de drank ongeveer twee euro of meer.

Ga naar een concert in de Kathedraal

Ga naar een concert in de Kathedraal

Tijdens Kerstmis worden op verschillende plaatsen in de stad concerten gehouden. Het meest grootse en plechtigste vindt plaats binnen de muren van de kathedraal. De gelukkigen die binnen mogen, zullen bij hun thuiskomst een verhaal te vertellen hebben.

Welk programma kies je het best?

Straatsburg

Om Kerstmis te vieren, geeft de stad gratis tijdschriften in zakformaat uit met volledige informatie over alle activiteiten. Het schema voor elke dag geeft de plaats en het tijdstip van de voorstelling aan. De volledige lijst van rondleidingen in Straatsburg kun je op deze site vinden.

Als je de stad op vakantie bezoekt, krijg je een ongelooflijke lading vrolijkheid en optimisme. Alles om je heen is vervuld van een gevoel van feestelijke vrolijkheid. De stralende lichtjes van Kerstmis Straatsburg zullen elke reiziger een gevoel van warmte geven en het idee dat een wonder mogelijk is.

Als je niet met Kerstmis in Frankrijk bent, hoef je je geen zorgen te maken, het sprookjesachtige karakter van Straatsburg is niet beperkt tot Kerstmis – het is hier het hele jaar door! Deze stad zit vol verhalen en geheimen die je zeker moet ontdekken.

» Meer zienWat valt er nog meer te zien behalve Parijs? Welke steden in Frankrijk zijn het bezoeken waard?

Fijne Kerst!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.