» Zwitserland » Zwitserland in de winter: route per trein

Zwitserland is één van de mooiste landen van Europa, zowel mooi in de winter als in de zomer! Het is misschien ook wel het beste land om per trein te reizen, want dat is al een bezienswaardigheid op zich. Laten we ons kijken hoe het reisschema voor een treinreis door Zwitserland eruit zou kunnen zien. Boek nu je treintickets.

Hoogtepunten van een treinreis in Zwitserland

De Zwitserse Spoorwegen (SBB) zijn in het bezit van verschillende wereldrecords; sommige trajecten staan met recht op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Qua nauwkeurigheid concurreren de Zwitserse treinen met Zwitserse horloges, en qua oppervlakte doen ze niet onder voor een auto. Ze bieden een uitstekend uitzicht vanuit de ramen, ook zijn ze comfortabel en perfect geschikt voor toeristen. In één woord, stap in en geniet door je gewoon van punt A naar punt B te laten rijden.

Het is gemakkelijk om in Zwitserland een interessante en mooie winterroute samen te stellen. De Zwitsers hebben de meest pittoreske routes samengevoegd tot één Grand Train Tour of Switzerland. Dit zijn 1280 km spoorlijnen die door het hele grondgebied van het land slingeren en als parels de ene attractie na de andere rijgen. Er is geen begin en einde van het pad, net zoals er geen vooraf bepaalde richting is. Je kan op elk punt van de route op de trein stappen, of je kan zo lang blijven als je wilt op de plaats die je wilt.

Over het algemeen raden we aan hier treintickets voor Europa te kopen. Maar voor rondreizen door Zwitserland is het veel handiger om het Swiss Travel Pass systeem te gebruiken. Die zijn geldig van 3 tot 15 dagen binnen een maand en maken reizen per trein, bus en watervervoer mogelijk, evenals gratis toegang tot 500 musea in het hele land. Je kan hier het ticket kiezen en kopen dat het beste bij je past. En ieders favoriete boekingssysteem helpt je een hotelkamer te boeken in elke Zwitserse stad of dorp.

Dus laten we op weg gaan! We beginnen onze reis in Genève en eindigen in Basel. Het wordt een complexe cocktail van verschillende oude steden en alpengebieden. We zullen tijd hebben om de bergen te bezoeken en ons onder te dompelen in de geschiedenis en cultuur van Zwitserland!

» MEER ZIENDe Alpen in januari

Genève

Voor de kerst verwelkomt Genève zijn gasten met de winterse uitgestrektheid van het Meer van Genève, besneeuwde bergtoppen en het wisselvallige weer. Terwijl de ijle stralen van de winterzon de aarde proberen te verwarmen, maak je een wandeling langs de oevers en bewonder je de Jet d'Eau fontein, die recht uit het water spat. Zorg dat je het viaduct de la Jonction bereikt, vanwaar je kan zien hoe twee rivieren samenvloeien tot één stroom: de turquoise Rhône, die uit het Meer van Genève stroomt en de modderig bruine Arve, die ontspringt in de Alpentoppen.

Vergeet het culturele erfgoed niet. Genève is een stad waar het oude en het nieuwe onlosmakelijk met elkaar verweven zijn: De kathedraal van St. Peter grenst hier moeiteloos aan het nucleaire onderzoekscentrum en het internationale museum van het Rode Kruis. Er worden rondleidingen in de musea van Genève gegeven in het Frans, Duits, Italiaans, Engels en Spaans. En het zal heel interessant zijn om door de stad te wandelen met een plaatselijke gids die je kennis laat maken met de geschiedenis en tradities van Genève, en zelfs met de keuken.

De pret begint in het tweede weekend van december, wanneer de inwoners de Escalade feestdag vieren, een soort stadsfeest, geworteld in de oudheid. Het gaat gepaard met bazaars en concerten op straat, feestelijke verlichtingen en optochten in historische kostuums. Toonbanken van banketbakkerijen zijn bezaaid met duizenden symbolische chocoladepotten: klanten breken ze voor geluk. En het hoogtepunt van de feestdag is een nachtelijk vuur op het Sint-Pietersplein en een traktatie voor iedereen met groentestoofpot.

Dit alles is geweldig, maar bedenk wel dat het aan de vooravond van de feestdagen in Genève moeilijk is om een voordelige overnachtingsmogelijkheid te vinden, dus boek je hotel hier van tevoren.

Lausanne

Lausanne is een stadje met een beetje Franse charme, maar met een grote dosis status en moderniteit. Ten eerste draagt Lausanne de titel van Olympische wereldhoofdstad, waar het Internationaal Olympisch Comité vergadert en het Museum van de Olympische Spelen functioneert. Ten tweede is het de kleinste stad ter wereld met een eigen metro. En tenslotte is uitgerekend hier het wereldberoemde Maurice Béjart Ballet neergestreken.

Als je je in een wintersprookje wilt wanen en de sfeer van het aanstaande kerstfeest wilt voelen, moet je naar het historische deel van Lausanne gaan. Het centrum is de heuvel Cité met het middeleeuwse kasteel Saint-Mer en de kathedraal Notre Dame, evenals de benedenstad met het oude stadhuis op het Palu-plein en landbruggen. Shite is nagenoeg autoluw, er zijn hier echter sinds eind november openlucht kerstmarkten en de straten zijn versierd met schitterende verlichtingen. Je kan meer informatie krijgen over de bezienswaardigheden en de geschiedenis van Lausanne tijdens een wandeling. En bekijk de stad zeker eens vanuit de hoogte, vanaf het observatiedek van de kathedraal van Lausanne!

Montreux

De stad Montreux aan de oevers van het Meer van Genève wordt traditioneel beschouwd als een zomeroord, dat bovendien gericht is op zeer rijke toeristen. En toch zijn sommige bezienswaardigheden van Montreux voor iedereen en elk moment van het jaar toegankelijk. Bijvoorbeeld het kasteel van Chillon (skip-the-line tickets zijn hier te koop). Ooit was Lord Byron zo onder de indruk van de bezichtiging van zijn kerkers dat hij het gedicht «Gevangene van Chillon» schreef.

De omgeving van de stad biedt vele excursies, variërend van een bezoek aan wijnkelders tot een bezoek aan een chocoladefabriek. Hier kan je het alpine reliëf van de Zwitserse Rivièra ten volle ervaren en als je wilt een ééndaagse bergwandeling maken met een gids. Majestueuze berglandschappen, meren en het beklimmen van de alpiene tweeduizendpoot, Grammont Peak wachten op je.

Zermatt

Zermatt is zelfs naar Zwitserse maatstaven betrekkelijk klein, maar het aantal toeristen is hier veel groter dan het aantal inwoners. Hoe kon het gebeuren dat een godvergeten dorp in het kanton Wallis een wereldberoemd vakantieoord werd? Ten eerste is Zermatt een ecologisch verantwoorde vakantiebestemming. Zelfs moderne hotels zijn voornamelijk gebouwd van hout en natuursteen. In tegenstelling tot de technologische vooruitgang worden in Zermatt nog steeds alleen door paarden getrokken voertuigen gebruikt (hoewel elektrische auto’s nog niet zo lang geleden werden toegestaan), en de inwoners, samen met de verfijnde toeristen, steunen deze traditie van harte.

Om de tweede reden van de populariteit van Zermatt te ontdekken, hoef je alleen maar naar de bergtoppen te kijken. Je vindt er misschien niet de hoge pieken zoals in de Pennine Alpen van Zwitserland maar een tocht over de Gornergrat tandradbaan belooft een onvergetelijke ervaring van Zermatt te worden (kaartjes kan je hier van vooraf kopen). Je ziet het op 3150 m hoogte gelegen observatiedek, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de gletsjers van de Monte Rosa bergketen en 29 Alpentoppen, waaronder de wereldberoemde schitterende Matterhorn. Overigens bevindt zich hier het hoogste berghotel van Zwitserland, het beroemde 3100 Kulmhotel Gornergrat.

Glacier express en Andermatt

En nu graag jullie aandacht! Voor toeristen die met de trein reizen, breekt een heel bijzonder avontuur aan. De panoramische Glacier Express begint precies hier in Zermatt, hij heeft de status gekregen van de langzaamste expresstrein ter wereld. Deze trein rijdt door de unieke Zwitserse landschappen, terwijl de passagiers genieten van het comfort en het uitstekende zicht op dit moment. Bruggen en tunnels, meren en besneeuwde toppen drijven langs de panoramische ramen, de trein overwint steile beklimmingen en afdalingen. De Glacier Express is een trein uit buitengewone klasse, dus zelfs met een SwissPass-ticket is een extra betaling nodig voor het vooraf reserveren van zitplaatsen in de wagon.

En vergeet niet je zonnebril mee te nemen, zodat je niet verblind wordt door de schittering van de besneeuwde hellingen!

De route van de Glacier Express begint in Zermatt en eindigt in St. Moritz, maar wij stellen voor een tussenstop te maken in Andermatt. Anders dan zijn overgewaardeerde tegenhangers is Andermatt niet het meest mondaine skigebied van Zwitserland, maar het is wel volop in ontwikkeling en het is er prachtig onder een laagje sneeuw.

St. Moritz

De Glacier Express blijft verbazen. Op het volgende deel van het pad maak je je op voor het 65 meter lange Landwasser Viaduct en talrijke slingerbochten langs steile berghellingen. Uiteindelijk komt de trein aan in St. Moritz, de regelmatig terugkerende hoofdstad van de Olympische Winterspelen, die beroemd is geworden vanwege het recordaantal zonnige dagen per jaar en de vele sportbanen. Alpineskiën en langlaufen, rodelen, bobsleeën, snowboarden en curling zijn slechts enkele van de sporten die geavanceerde toeristen in het Engadin beoefenen. En aan het eind van de winter worden paardenraces gehouden, midden op het ijs van een bevroren meer.

Als je wil genieten van culturele attracties, ga dan zeker kijken bij de «Scheve Toren van Pisa» in Zwitserland, waarvan de hoek nog groter is dan die van zijn Italiaanse partij. Je kan ook het museum van de Italiaanse kunstenaar Segantini bezoeken en de plaatselijke lekkernij, de Engadiner notentaart, proberen. We raden je aan hier een hotel in St. Moritz te kiezen, maar let op: de meeste zijn gericht op welgestelde toeristen.

Bernina express en Chur

Het deel van de route «St. Moritz – Chur» loopt over de oudste spoorlijn van Zwitserland, de Rhätische Bahn (RhB), die al sinds de vorige eeuw in gebruik is. Je hebt al een deel van deze route, Albula genaamd, afgelegd met de Glacier Express en nu is het tijd om de even beroemde trein, de Bernina Express, te ontdekken. Enorme panoramische ramen en commentaar van audiogidsen zijn indrukwekkend en je moet extra betalen voor het boeken van een zitplaats in de express, ondanks de beschikbaarheid van SwissPass. Als je geld wilt besparen, kan je op dezelfde manier met een gewone interregionale trein reizen, vooral omdat in de winter de Bernina express wagons als aanhangwagen fungeren.

En zo kom je aan in Chur, het centrum van het kanton Graubünden. In heel Zwitserland vind je geen oudere stad. De voorouders van de oude Rhätische stammen wonen nog steeds in Chur en spreken een zeldzame Romaanse taal. Enkele duizenden jaren geschiedenis van het kanton worden zorgvuldig bewaard in de tentoonstellingen van het Rhätische Museum. Helaas werd de oude stad zelf bijna volledig verwoest door een brand, maar verschillende middeleeuwse torens, de gotische Assumptiekathedraal en veel gebouwen uit de 15de–16de eeuw zijn bewaard gebleven. Het historische centrum is volledig autovrij. Verken de Oude Stad en verken Chur op eigen houtje met een audiogids.

St. Gallen

Het is gemakkelijk te vermoeden dat de stad St. Gallen genoemd is naar St. Gall, een Ierse monnik. Op de plaats van de hut waar hij kluizenaar was in de bergen boven het Bodenmeer stichtte men een klooster. Al snel ontstond rond het klooster een stad die beroemd werd om zijn bekwame wevers en borduursters. De monniken waren ook heel aardige mensen: ze hielden een historische kroniek bij, verzamelden een uitgebreide bibliotheek, en ontvingen dichters en musici in de abdij. Nu worden middeleeuwse schatten tentoongesteld in de bibliotheek van het klooster en kan je ook de barokke kathedraal bezoeken.

Als je niet echt geïnteresseerd bent in oude geschiedenis, heeft St. Gallen ook modernere bezienswaardigheden, zoals een voetgangersplein met rode vloerbedekking of een textielmuseum. Of je kunt genieten van een rondleiding door de chocoladefabriek Chocolarium Maestrani en met eigen ogen zien hoe echte Zwitserse chocolade wordt gemaakt. Leuk voor zowel kinderen als volwassenen!

Zürich

Zürich is de grootste stad van Zwitserland en het financiële hart ervan, dat bekend is geworden als één van de duurste en meest gezellige steden ter wereld om in te wonen. Het ziet er bijzonder sfeervol uit tijdens de wintervakantie, het wordt een echte kerststad. De pret begint al bij het station: een enorme kerstboom versierd met Swarovski-kristallen staat hier opgesteld, en de grootste kerstmarkt wordt er geopend. Een andere grote markt bevindt zich in de wijk Niederdorf, deze is het hele jaar geopend.

’s Avonds verlicht de verlichting de straten van de stad. Het wordt dan bijzonder aangenaam wandelen, maar verwacht geen rust en stilte: Zürich verandert in één groot winkel- en uitgaansgebied. Bezoek het park Lindenhof, geniet van het uitzicht vanaf het observatiedek bij de kwartieren aan de overkant van de Limmat, bekijk de Fraumunster en Grossmünster kerken met torens die zo van elkaar verschillen, en luister naar kerstliederen uitgevoerd door plaatselijke koren. En als je de geschiedenis wilt aanraken en alle legendes van Zürich wilt leren kennen, meld je dan hier aan voor een rondleiding.

Luzern

Dan rijden we door naar het fabelachtige Luzern, de stad van water en licht! Met zijn architectuur lijkt het op peperkoek: je kan uren kijken naar beschilderde huizen, elegante dijken, spitse pannendaken en kerktorens. In Luzern is zelfs een deel van de vestingmuur met torens bewaard gebleven, dit is een zeldzaamheid voor Zwitserland. Sommige daarvan zijn beschikbaar voor bezoekers, waaronder de Zitturm toren met de oudste klok van de stad. Ze hebben het bijzondere voorrecht gekregen om het aanbreken van het nieuwe uur een minuut eerder aan te kondigen dan alle andere stadsklokken.

De beste manier om Luzern te leren kennen is tijdens een stadswandeling met een gids. Je leert wat het ontroerende monument voor een stervende leeuw, uitgehouwen in een steile rots, betekent, maakt een wandeling in het Gletsjerpark, bezoekt de Jezuïetenkerk en een oude apotheek.

Het hele jaar door draait het leven van burgers en toeristen rond het meer van Luzern en de rivier de Reuss, tussen water en bruggen, en de belangrijkste daarvan is de houten Kapellbrücke brug met de Wasserturm toren in het midden. De zomer in Luzern biedt bijna onbeperkte mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding op het water. Maar ook in de winter kan je een cruise maken op het meer van Luzern, een boottocht maken naar de skipistes of gaan kanoën.

Interlaken

De ochtend breekt aan en een comfortabele expresstrein staat klaar om je in een paar uur van Luzern naar de hoofdstad van de Berner Hooglanden, Interlaken, te brengen. De «stad tussen de meren» kan zonder te overdrijven het centrum van het wintertoerisme in Zwitserland worden genoemd en het vertrekpunt voor vele alpiene routes. Niet minder dan 45 stoeltjesliften en funiculaires vertrekken vanuit Interlaken en leiden naar skipistes, rodelbanen en winterse wandelpaden. Maar een reis langs de hoogste spoorweg van Europa, de Jungfrau, belooft het spannendste avontuur te worden.

Het eindpunt van deze reis is het op 3,5 duizend meter hoogte gelegen bergstation «Top of Europe». Een supersnelle lift brengt de toeristen in een oogwenk naar het observatiedek van het Sphinx observatorium, van waaruit je kan genieten van een prachtig panoramisch uitzicht op de Jungfrau bergtop, het meer van Thun en de Aletschgletsjer. Een ander wonder ligt verborgen in de dikte van de gletsjer, het IJspaleis, dat uitsluitend bestaat uit in bizarre vormen bevroren ijs.

Klimmers en liefhebbers van hoogtes zullen het hier niet bij laten en proberen nog hoger te klimmen, naar een van de bergtoppen van het Jonge Meisje. Als je de hellingen in de bergen een beetje beu bent, ben je welkom in een van de hoge bergrestaurants. Of je kan terugkeren naar het dal en genieten van een winterse kajaktocht op het meer van Brienz bijvoorbeeld.

Bern

Het kleine en gezellige Bern heeft niet de status van hoofdstad. De belangrijkste attractie van de stad met een bijnaam zijn natuurlijk de beren. Eigenlijk is de bruine beer het wapenschild van Bern, goedgekeurd in de verre XIII eeuw. Veel mensen gaan speciaal naar Bern om te kijken naar de beren die midden in het centrum leven, in een natuurreservaat op een helling bij de rivier. In de winter houden de beren natuurlijk een winterslaap en de toeristen kunnen niet anders dan genoegen nemen met afbeeldingen en schattig pluchen speelgoed uit de souvenirwinkels.

Over het algemeen is Bern een oude en zeer sfeervolle stad, die je in een ontspannen stemming brengt. Eindeloze arcades strekken zich uit langs de eerste verdiepingen van de huizen van het Oude Centrum. Je kan urenlang door de straten en winkels dwalen, het weer volledig negerend. Tot de bezienswaardigheden van Bern behoren oude fonteinen en bruggen, de kathedraal van Bern (de hoogste van Zwitserland), de Zytglogge klokkentoren met mechanische figuren die elke dag ’s middags een muzikale voorstelling spelen. Klim naar het observatiedek van de Rozentuin, en de prachtige stad strekt zich voor je uit.

Basel

En het mooiste eindpunt van ons grootse avontuur wordt Basel, gelegen op het raakpunt van drie landen: de rechterhand ligt in Duitsland, de linker in Frankrijk, en de benen staan stevig in Zwitserland. Van de Zwitserse steden staat het op de derde plaats qua grootte, er zijn veel bezienswaardigheden en de hoogste dichtheid aan musea in Europa. De Kunsthalle, het Historisch Museum, het Museum van Oudheden, een grote etnologische collectie en zelfs een brandweermuseum, genoeg voor minstens een week. Bazel zelf lijkt op een enorm openluchtmuseum. Om inzicht te krijgen in de bijzonderheden van de oude straatjes, de verbazingwekkende mythen, tradities en symbolen van de stad te leren kennen, kun je op de website een wandeling door Bazel boeken.

Als je in februari reist, kan je het beroemde Baselse carnaval meemaken. En vergeet niet souvenirs en lekkernijen te kopen: brunsli koekjes, Baselse peperkoek en natuurlijk kaas en chocolade is een aanrader.

Aan al het goede komt een eind en zo ook aan onze reis naar Zwitserland. Je kan vanuit Bazel naar huis vliegen, of terugkeren naar het vliegveld van Zürich, of richting Duitsland gaan, de Rijn af. We wensen je onvergetelijke emoties en prachtige indrukken van het reizen door het prachtige Zwitserland!

Geniet van de reis!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.