Kerstmis in het Vaticaan: Feest, mis, tickets

, ,

Als je je kerstvakantie op een werkelijk buitengewone plaats wilt doorbrengen, ga dan naar het Vaticaan. Heel Italië is een sprookje op zich tijdens de winter, maar het is in het Vaticaan aan de vooravond van de belangrijkste christelijke feestdag wanneer er echte wonderen gebeuren.

Valt het hele jaar door op door zijn architectuur, Vaticaan de stad ziet er vooral betoverend uit met zijn vakantieversieringen. De kerstboom op het Sint-Pietersplein betovert de inwoners en bezoekers elk jaar weer met zijn schoonheid.

Al met al is een reis naar Rome in december een geweldig idee. We vertellen je er graag meer over.

» Meer zienKerstmis en Nieuwjaar in Rome

Kerstboom op het plein bij het Vaticaan

Kerstmis in het Vaticaan: Feest, mis, tickets

Het plechtig plaatsen van een kerstboom op het stadsplein is oude traditie, maar nu gaat geen Kerstmis in het Vaticaan meer voorbij zonder.

Het begon in 1982, toen paus Johannes Paulus II van een Poolse boer een groenblijvende boom kreeg aangeboden voor het feest. Elk jaar geven vertegenwoordigers van een van de Europese landen de paus een symbool van de feestdag.

In 2018 werd een luxueuze dennenpracht van 23 meter hoog en 4,5 ton zwaar op het plein neergezet. Hij is afkomstig uit de bossen van Pordenone in het noorden van Italië. Elk jaar wordt eind november een boom naar het Vaticaan gebracht, en vanaf de eerste dagen van de winter wordt hij versierd met versieringen, waarmee burgers en toeristen tot half januari verrukt zijn.

Als je besluit het Vaticaan tijdens je wintervakantie te bezoeken, moet je de boom zeker gaan bewonderen.

Versieringen op het Sint-Pietersplein

Versieringen op het Sint-Pietersplein

Het speelgoed op de grote kerstboom van het Vaticaan verdient speciale aandacht. Ze worden traditioneel gemaakt door kinderen die in behandeling zijn in Italiaanse kankerziekenhuizen.

De lichtslinger is volledig gemaakt van LED-lampjes die een minimum aan energie verbruiken. In de regio waar de kerstboom vandaan komt, worden meerdere nieuwe bomen geplant in plaats van één gekapte spar. En het hout dat overblijft na de feestdag wordt niet weggegooid, maar gaat naar een goed doel.

Het oprichten van de kribbe-scène op het Sint-Pietersplein is een nog oudere traditie. Elk jaar met Kerstmis wordt in het Vaticaan de bijbelse scène van Jezus’ geboorte nagespeeld.

Reeds ten tijde van de pausen Pius XII en Giovanni XXIII werden in Val Gardena grote houten figuren opgericht. Paus Paolo VI was de eerste die toestond dat ze ook op het plein werden opgericht.

Elk jaar veranderen deze figuren. In 2018 bijvoorbeeld waren alle beelden van zand gemaakt. De kerststal cadeau geven aan het Vaticaan is niet minder een eer dan het geven van de kerstboom.

Kerstmis in het Vaticaan

Kerstmis in het Vaticaan

Je kunt de paus zien op een van de schermen die op het plein zijn opgesteld, maar de mis in eigen persoon bijwonen is een heel andere ervaring. Om het zelf te zien en het sacrament persoonlijk te beleven, moet je van tevoren kaartjes kopen.

De mis wordt gehouden in de Sint-Pietersbasiliek. De plaats is doordrongen van een sfeer van spiritualiteit in combinatie met de opvallende schoonheid van de oude Romeinse architectuur. De dienst zelf is spectaculairder dan je zou verwachten.

Als je nog niet eerder in het Vaticaan bent geweest, kun je dit gebouw op eigen gelegenheid of in het kader van een rondleiding bekijken.

Tijdens het kerstseizoen neemt de stroom mensen die de kathedraal willen zien toe. Van tevoren kaartjes te kopen, zodat je niet in de rij hoeft te staan.

Sint-Pietersbasiliek: rondleiding en beklimming koepel

Hoe kom je aan tickets voor Kerstmis in het Vaticaan?

Hoe kom je aan tickets voor Kerstmis in het Vaticaan?

Tickets voor de Kerstmis in het Vaticaan zijn gratis, maar erg in trek. Als je van plan bent de mis bij te wonen, moet je je van tevoren zorgen maken over deze kwestie. Kaartjes zijn pas in november beschikbaar, maar hoe eerder je ze reserveert, hoe beter. Aanvragen kunnen tot 1 december worden ingediend. Als je kaartjes reserveert voor een kleinere groep, heb je een grotere kans.

Om een ticket voor de Kerstmis te boeken, moet je een speciaal formulier invullen, dat je kunt downloaden van de officiële website van het Vaticaan, en vervolgens moet je het per fax of per post opsturen. Je krijgt dan een nogal ongebruikelijk souvenir als antwoord: een bevestigingsbrief dat het Vaticaan je verzoek in behandeling neemt. Je krijgt ook een nummer.

Let wel, dit is nog geen bevestiging van een ticket. Om het ticket zelf te ontvangen, moet je 3 tot 5 dagen voor de mis persoonlijk langsgaan bij de Prefettura Vaticana (aankloppen bij de bronzen poort). Alleen dan krijgt je de gelegenheid de basiliek binnen te gaan.

Naast de kaartjes voor de mis moet je ook zorgen voor het boeken van een hotel en parkeren. Alle comfortabele en goedkope kamers zullen snel uitverkocht zijn.

Bekijk alle hotels nabij het Vaticaan

Hoe kun je de paus met Kerstmis zien zonder een ticket?

Hoe kun je de paus met Kerstmis zien zonder een ticket?

Als je de mis niet hebt kunnen bijwonen, hoef je je geen zorgen te maken: je hebt nog altijd de gelegenheid om de paus te zien, zij het van een afstand. Om middernacht op 25 december spreekt hij de mensen op het plein toe vanaf het balkon van de Sint-Pieterskathedraal, waarbij hij een toespraak houdt en een kort gebed uitspreekt.

De hele feestelijke mis wordt uitgezonden op een groot scherm op het plein, waar veel mensen samenkomen. Op 26 december zegent de paus ook de mensen. Je hebt geen kaartjes nodig om deze evenementen bij te wonen.

Naast de feestdagen spreekt de paus elke woensdag vanaf zijn balkon het volk toe met een toespraak over een bepaald onderwerp. Dit wordt de Algemene Audiëntie genoemd, en je hebt gratis kaartjes nodig om het evenement bij te wonen, die je ook via de officiële website kunt bestellen.

Vaticaan: pauselijke audiëntie en rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek

Hoe de musea werken met Kerstmis in het Vaticaan

Als je meer dan één dag in het Vaticaan doorbrengt, is het mogelijk om zowel de feestelijke mis als de plaatselijke bezienswaardigheden te bezoeken.

De museumtijden van de stad zijn anders dan in de rest van Rome. Met Kerstmis kun je de Sixtijnse Kapel en andere beroemde architectonische en historische monumenten niet bezoeken. De plaatselijke musea hebben in de winter een aantal vrije dagen: 25 en 26 december en 1, 5 en 6 januari.

Houd er rekening mee dat de stroom toeristen tijdens de feestdagen in Rome toeneemt, dus het is beter om van tevoren over kaartjes na te denken. Zelfs op normale dagen kan de rij voor de Vaticaanse Musea enkele uren lang zijn. Om niet in de rij te hoeven staan om alleen maar bij de kassa te komen, kun je hier kaartjes reserveren:

Op de laatste zondag van de maand kun je de Vaticaanse Musea gratis bezoeken van 9.00 tot 14.00 uur (toegang is mogelijk tot 12.00 uur). Op weekdagen werken de musea zoals gewoonlijk: je kunt ze bezoeken van 9.00 tot 18.00 uur, maar de verkoop van toegangskaartjes stopt om 16.00 uur.

Reserveer je toegangskaartjes voor de mis van tevoren of plan om van het spektakel te genieten op een van de schermen op het Sint-Pietersplein die voor de feestdag zijn versierd. Als dit je eerste reis is, lees dan zeker ons artikel met tips voor een bezoek aan het Vaticaan.

Probeer in het algemeen de tijd te nemen voor ontspannen wandelingen door de straten, musea en basilieken van de stad.

» Meer zienBespaar tijd in Rome: welke bezienswaardigheden moet je van tevoren boeken

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.