10 Franse gerechten die het proberen waard zijn in Parijs
Frans eten wordt al heel lang «hoogstaand» genoemd. Elk van de 22 provincies heeft zijn eigen opvattingen over eten en tafelbediening. De Franse keuken heeft verschillende gerechten die als een visitekaartje voor het land beschouwd kunnen worden.Om je culinaire nieuwsgierigheid te bevredigen zijn er vele restaurants en cafés in Parijs. Hier zijn enkele van de beste gerechten om te proberen en waar je ze kan bestellen.
» MEER ZIEN – Lunch en diner aan de Eiffeltoren
Uiensoep
La soupe a l’oignon is de beroemde uiensoep. Dit gerecht is meer dan alleen voedsel voor de Fransen. Men zegt dat het recept door Luis XIV zelf gemaakt werd. Het wordt gemaakt van zoete witte uien, een paar tenen knoflook en een vetarme vleesrijke bouillon. De unieke smaak ontstaat door plaatselijke boter en witte wijn. Het wordt gegeten met toast of een baguette. Je kan het proberen in het Parijse restaurant Le Grand Vefour. Op hun menu staat ook de geliefde bonensoep van Victor Hugo. Het restaurant is interessant zowel om zijn geschiedenis als om zijn soepen. Je kan er lunchen aan de tafel waar Napoleon en Josephine graag zaten.Uiensoep wordt in de meeste Franse restaurants geserveerd, maar wordt beschouwd als een wintergerecht. Gemiddeld kost het in Parijs 9–10 euro.
» MEER ZIEN – Restaurants met het beste uitzicht over Parijs
Slakken
Elk jaar is er in de provincie met Kerstmis een speciale optocht voor slakken. Het beroemde Franse gerecht dat ervan gemaakt wordt heet Escargot a la bourguignonne. Dit betekent slakken op Bourgondische wijze.Het wordt heel eenvoudig gemaakt. De segrijnslak wordt in zijn schelp gebakken met bepaalde soorten boter en pittige kruiden. Iedereen kan dit gerecht in Frankrijk eten, zelfs als ze aan een serieus vasten zijn. Dat komt omdat slakken door de Fransen niet als vlees of vis worden beschouwd. Ze worden gekweekt in speciale tuinen voor slakken.Ze worden geserveerd in porties van 6 of 12 en de prijs kan oplopen van 6 tot 20 euro voor het gerecht.
Ons advies is dat als je bent uitgenodigd voor een diner en je niet weet hoe je slakken fatsoenlijk moet eten, je het risico niet moet nemen. Niet elke Fransman wil deze lekkernij delen.
» MEER ZIEN – 10 plekken waar je goedkoop kan eten in Parijs
Zeevruchten: oesters en mosselen
Als je besloten hebt om fastfood uit Parijs te proberen, is het de moeite waard om Moules Marinieres te proberen. Het wordt gemaakt van mosselen en uien, samen met witte wijn, boter, knoflook en kruiden. Dit snelle gerecht wordt in veel landen als een echte delicatesse beschouwd. Je kan Moules Marinieres met verschillende sauzen proberen in het restaurant van de keten Leon.Het mosselseizoen loopt van september tot april. Dan worden ze meestal in restaurants geserveerd. Anders dan het oorspronkelijke recept kunnen mosselen gekookt worden met verschillende kazen of kruiden, afhankelijk van wat de chef wil. Een grote schotel mosselen kost ongeveer 12–16 euro.Natuurlijk kun je bij het bespreken van zeevruchten niet om oesters heen. Voor de verse lekkernij van de Atlantische kust wordt in restaurants meestal reclame gemaakt met een bordje waarop staat: «wij serveren oesters». Oesters (Les huitres in het Frans) worden meestal geserveerd in porties van 4, 6, of 12.Knijp citroen uit over de schelp en als de oester beweegt, betekent dat dat hij levend en vers is. Oester gaat meestal gepaard met de witte wijn Chablis. Gemiddeld kost een bord oesters van 10 tot 20 euro.
» MEER ZIEN – Wat breng ik best mee uit Parijs? 10 leuke suggesties
Foie gras
Foie gras Is de beroemde Franse delicatesse die gemaakt wordt van de vette lever van een gans of eend. Het wordt gemaakt door de vogel op een bepaalde manier te voeren, die in veel landen als mensonwaardig wordt beschouwd. Maar het is moeilijk je een feesttafel voor te stellen zonder deze roze gemarmerde lekkernij.De prijs van ganzenlever begint bij ongeveer 8 euro per portie.
» MEER ZIEN – Franse lekkernijen: zo eet je in de beste restaurants
Gerechten met truffel
Niets zegt meer over de specifieke aristocratische smaak van de Fransen dan truffels. Deze ondergrondse paddenstoelen worden door restaurants op veilingen gekocht om er luxueuze gerechten mee te maken.
In 2010 werden ze voor een recordprijs verkocht: een gram gedroogde truffels werd verkocht voor $17.
Je kan dit verbazingwekkende gerecht in Parijs proberen in het restaurant la Maison de la Truffle. Het ligt vlak bij het Tuileries park. Elk item op hun menu heeft truffels als ingrediënt. Ze zijn niet goedkoop, maar lasagne met truffels is voor veel Parijse bezoekers betaalbaar.
» MEER ZIEN – Top 5 restaurants in Parijs waar je truffels kan proeven
Biefstuk is een klassiek Parijs gerecht
Zowel Parijzenaars als bezoekers eten graag steak frites, een klassieke biefstuk met frieten. Het wordt klaargemaakt in veel populaire en betaalbare restaurants, waaronder Le Relais de l’Entrecote. Franse koks zijn in staat om van dit vrij eenvoudige gerecht een meesterwerk te maken. Een biefstuk kost meestal tussen de 12 en 25 €.
» MEER ZIEN – 10 heerlijke gerechten om te proberen in de Provence
Eend
Als je in Parijs bent, moet je gewoon lokaal bereide eend proberen. Eén van de lekkerste gerechten waarin eendenborst het hoofdbestanddeel is, is margret de canard aux pruneaux confits et pommes Lyonnaise. Het is eend met zwarte pruimen en gekonfijte appels. Je kunt vragen hoe je het vlees gekookt wilt hebben en het wordt geserveerd met een speciale zoetzure saus.
» MEER ZIEN – De beste restaurants met uitzicht op de Eiffeltoren
Koffie en desserts
De Fransen zijn echt dol op koffie. Wat denk je dat in veel koffierecepten zit? Zout. Dit drankje is het proberen waard bij het populaire dessert profiteroles, een zachte taart met vulling van vanillecrème en ijs.Sla de profiteroles niet over, maar probeer ook eens de aardbeientaart (tarte aux fraises). Parijs telt veel bakkerijen en de Franse keuken is beroemd om zijn desserts. Je reis door Parijs is niet het moment om je zorgen te maken over suiker! De minimumprijs voor koffie is 1 Euro, maar meestal is het 2 of meer. Een croissant kost 1 Euro en desserts van 6 tot 8.
» MEER ZIEN – Vijf plaatsen in Parijs voor zoetekauwen
Gebakken kastanjes
Gebakken kastanjes hebben een verleidelijk aroma. Als je eind oktober door de stad loopt, vind je veel straatverkopers met deze lekkernij. Kastanjes kunnen ook een ingrediënt zijn in andere gerechten. Ze worden gebruikt in risotto, met garnalen, aspergesalade, chocolademousse, sint-jakobsschelpen en nog veel meer.
» MEER ZIEN – Kerstmarkten in Parijs
Salades
Vergeet de salades niet. Een Franse salade is geen voorgerecht, maar een gerecht dat je op zichzelf al kan vullen. Gemiddeld kosten ze 15 euro. De bekendste zijn de Salade Lyonnaise (salade van Lyonnaise met kastanjes, geroosterd spek en eieren) en de Salade Niçoise (met tomaten, paprika, groenten en tonijn).
» MEER ZIEN – 10 kazen die je in Frankrijk moet proberen
Kaas en wijn
Eten is in Frankrijk een vorm van kunst. Elk gerecht zal een blijvende indruk maken. Plaatselijke koks kunnen zelfs van schijnbaar tegenstrijdige ingrediënten een echt meesterwerk maken. Maar je indruk zal niet compleet zijn als je geen plaatselijke kaas met de traditioneel populaire wijn proeft. Bon Appetit!
» MEER ZIEN – De 10 beste vegetarische restaurants in Parijs
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!