Het Vaticaan is een kleine staat op het grondgebied van Rome, een tempelstaat, een museumstaat en trouwens ook een tuinstad! Binnen het Vaticaan bevindt zich een van de grootste museumcomplexen ter wereld, evenals de belangrijkste katholieke kerk, de Sint-Pieterskathedraal (Basilica di San Pietro).

Elke centimeter van het Vaticaan is een bezienswaardigheid. In dit artikel vertellen we je hoe je het Vaticaan op een doeltreffende manier kan bezoeken, welk ticket voordeliger is om te kopen (de beste manier is hier) en wanneer je best een reis plant.

Wat valt er te bezichtigen in het Vaticaan?

 • Het Sint-Pietersplein
 • Sint-Pietersbasiliek en het uitzicht van onder de koepel
 • Crypte van de Sint-Pietersbasiliek
 • Sixtijnse Kapel geschilderd door Michelangelo
 • Vaticaanse musea, 54 galerijen, waaronder de Schilderijengalerij, Rafaël kamers, Egyptische en Etruskische musea, en vele andere onbetaalbare schatten.
 • Tuinen van Vaticaanstad

Tickets voor het Vaticaan: welke en hoe te kopen?

Om te beginnen moet je weten dat het Vaticaan een religieuze plaats is. Daarom is het betreden van het Sint-Pietersplein en de Sint-Pietersbasiliek gratis.

Iedere pelgrim heeft het recht om binnen te gaan, de schoonheid van het bouwwerk te bewonderen en te bidden. Als je interesse niet zozeer religieus als wel cultureel is, neem dan de rondeling, die je vertelt waar je moet kijken om alle belangrijkste plekken te bezichtigen. Hier is de link om deze te kopen.

Alle andere bezienswaardigheden van de stadstaat zijn tegen betaling, maar nog steeds erg populair. Toen er nog geen tickets online werden verkocht, stonden er urenlange rijen bij de kassa. Ja, dit is geen grap, 2–3 uur staan in de hitte was volstrekt normaal. Nu worden alle tickets en excursies online verkocht met de datum en het tijdsinterval voor bezoek. Toch staan er nog steeds rijen bij de kassa en is het mogelijk dat er helemaal geen tickets voor de gewenste tijd beschikbaar zijn.

Reserveer je tickets voor het Vaticaan een maand voor je reis, zo krijg je meer beschikbare data en tijdstippen te zien. Je kan ook meteen informeren naar eventuele dagen dat het Vaticaan niet werkt. Als je een fout hebt gemaakt met de datum, en het ticket is al betaald, kan je het altijd corrigeren door contact op te nemen met de klantenservice.

Ticket voor de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel

De Sixtijnse Kapel is een onderdeel van de Vaticaanse Musea, waardoor er voor beiden altijd één toegangsticket is. Met het ticket mag je de hele dag in de musea zijn, dus we raden aan een bezoek in de ochtend te kiezen als er minder mensen zijn. De Vaticaanse Musea hebben een enorme collectie kunstwerken van de beroemdste kunstenaars, zoals Leonardo da Vinci, Rafaël, Giotto, Perugino, Lippi, en ook schilderijen van Caravaggio en belangrijke werken van Michelangelo.

Prijzen van tickets voor de Vaticaanse Musea op de officiële website, rekening houdend met de reserveringskosten (€ 4 per ticket):

volledig ticket kost € 21

ticket met korting kost € 12 (voor kinderen van 6–18 jaar met een document dat hun leeftijd bevestigt en studenten tot 25 jaar met een internationale studentenkaart)

audiogids kost € 7

Je kan een ticket kopen via deze link of hier, selecteer een datum in de kalender:

Elke laatste zondag van de maand kan je de Vaticaanse Musea gratis bezoeken. Maar houd er rekening mee dat er op deze dag een enorme stroom toeristen zal zijn en dat het museum maar tot 14.00 uur open is.

Om de belangrijkste meesterwerken van de talloze Vaticaanse Musea niet te missen, raden we toch aan een rondleiding te nemen. Met deze link kan je je aanmelden voor een rondleiding. Overigens zijn skip-the-line tickets al bij de prijs inbegrepen.

Vaticaanse Musea en Sixtijnse Kapel na sluitingstijd

Je kan de Vaticaanse Musea ’s avonds bezoeken, als alle toeristen overdag al naar de restaurants zijn gegaan. Tickets voor ’s avonds zijn alleen verkrijgbaar op vrijdag en zaterdag van april tot oktober. Je kan het museum bezoeken van 17.00 tot 19.00 uur en tot 22.00 uur door de halflege zalen lopen. Dit is echt een geweldige actie! Boek deze tickets hier.

Omdat je alles kan zien, zal de excursie in de avond optimaal renderen! Boek hier een avondrondleiding door de Vaticaanse Musea met gids. De ticketprijs is bij de prijs van de rondleiding inbegrepen.

Beklimming van de koepel van de Sint-Pietersbasiliek

Je kan niet online een ticket kopen om onder de koepel van de kathedraal te klimmen. Je zal daarvoor in de rij moeten staan.

Prijs van het ticket:

 • € 8, als je bereid bent alle 551 trappen te lopen
 • € 10, als je de lift wilt nemen en het pad verkort tot 320 treden
 • gratis voor kinderen tot 12 jaar

Een beklimming onder de koepel van de Sint Pieter is inbegrepen in deze rondleiding door de kathedraal (onder leiding van een gediplomeerd kunsthistoricus).

Afdaling naar de Vaticaanse crypte

Op deze heilige plaats onder de Sint-Pietersbasiliek liggen koningen, prinsen en 22 pausen begraven. Natuurlijk kan je er alleen met een gids naar binnen. Een uitstekende rondleiding kan geboekt worden via deze link. De prijs is ook inclusief een beklimming van de koepel van de kathedraal.

Een bezoek aan de tuinen van het Vaticaan

Verbazingwekkend maar waar: het grootste deel van het Vaticaan wordt ingenomen door het park. Dit is een heel mooi groen gebied, dat lange tijd verborgen werd gehouden voor toeristen. Nu kan iedereen het bezoeken, maar alleen als onderdeel van een georganiseerde rondleiding.

We raden je aan deze aanbieding te bekijken: bustour door de tuinen met audiogids en een ticket voor de Vaticaanse Musea (reserveer hier).

Om de tuinen te voet te verkennen kan je voor deze optie kiezen.

Tips en handige hacks voor een bezoek aan het Vaticaan

Wat je reisplan voor een bezoek aan het Vaticaan ook is, deze tips zullen voor iedereen nuttig zijn:

 1. Neem de kledingvoorschriften in acht. Schouders en knieën moeten bedekt zijn.
 2. Zorg dat je het tijdslot waarop je toegang krijgt niet mist. Laatkomers worden mogelijk niet toegelaten.
 3. Neem water mee.
 4. Je mag foto’s maken zonder flits, maar niet in de Sixtijnse Kapel.

Vaticaanse Musea

 • De openingsuren van de Vaticaanse Musea zijn van maandag tot en met zaterdag: 9.00–18.00 uur. Toegang tot het museum is mogelijk tot 16:00 uur.
 • Zondag is een vrije dag, de populairste dagen zijn maandag en zaterdag. Op woensdag houdt de paus een audiëntie op het Sint-Pietersplein, waardoor je niet in de kathedraal binnen mag. De beste dagen om alle bezienswaardigheden van het Vaticaan in één keer te bezoeken zijn dus dinsdag, donderdag en vrijdag.
 • Het beste tijdstip om naar de musea te komen is ’s morgens of ’s middags (rond 14.30 uur). Veel toeristen plannen hun bezoek aan de bezienswaardigheden in de ochtend en daarom is het vaak het drukst in het Vaticaan rond het middaguur.

De Sixtijnse Kapel

 • Misschien wel het belangrijkste onderdeel van de Vaticaanse Musea is de Sixtijnse Kapel. Het is ook het eindpunt van de officiële route, waardoor je hoe dan ook moet genieten van alle belangrijke zalen.
 • e mag niet lang in de Sixtijnse Kapel blijven. Er worden ongeveer 15 minuten uitgetrokken voor bezichtiging, waarna iedereen gevraagd wordt de ruimte te verlaten om de volgende groep binnen te laten. Het is onmogelijk om in deze tijd elk fresco te onderzoeken. Een audiogids zal hier bijzonder nuttig zijn, of liever een gids die je laat zien waar je precies moet kijken. Gebruik deze link om een privérondleiding door de Vaticaanse Musea en Kapellen te reserveren.
 • Fotograferen is niet toegestaan!
 • Vanuit de Sixtijnse Kapel raden we je aan door de rechterdeur naar buiten te gaan, zo sta je meteen bij de ingang van de kathedraal. De uitgang door de linkerdeur leidt terug naar de Vaticaanse Musea.

Sint-Pietersbasiliek

 • De Sint-Pietersbasiliek is open van 7.00 tot 18.30 uur en van 1 april tot 30 september tot 19.00 uur.
 • Als je een bezoek aan de necropolis in de crypte van het Vaticaan hebt geboekt, neem dan warme kleren mee. In de kelders van de kathedraal heerst een hoge vochtigheid en lage temperaturen, het voelt alsof je in een grot bent.
 • Je kan de koepel van de Sint-Pietersbasiliek beklimmen van 7.30 tot 17.00 uur en van 1 april tot 30 september tot 18.00 uur. Een uur voor sluitingstijd worden nieuwe bezoekers niet meer toegelaten.
 • Om de rij te vermijden kan je je bezoek aan het Vaticaan beginnen vanaf de beklimming van de koepel. Houd er rekening mee dat een bezoek aan het observatiedek minstens een uur duurt.
 • De klim is vrij lastig, dus we raden je aan speciaal op kinderen en ouderen te letten. In Rome zijn er genoeg andere meer toegankelijke observatieplatforms die evengoed een magisch uitzicht op de Eeuwige Stad bieden.
 • We raden aan een wandeling naar het Vaticaan te plannen aan het eind van de reis, omdat het veel interessanter is om bekende gebouwen en straten te bekijken waartussen je meer dan een kilometer van boven hebt gelopen.

We wensen je een onvergetelijke ervaring toe!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.