Wat te doen tijdens een enkele dag in Catania? Onze tips

, ,

Catania is de tweede grootste stad van Sicilië na Palermo. De stad is grotendeels beroemd om zijn gevaarlijke buur — de vulkaan Etna, die herhaaldelijk de oorzaak is geworden van de kwalen van Catania.

Maar inwoners van de stad zijn niet te ontmoedigen. Als je kijkt naar de nette straten van Catania en architectonische monumenten in uitstekende staat, is het moeilijk te geloven dat de stad vanwege de vulkaanuitbarstingen bijna volledig verwoest is geweest.

Als je naar Catania bent gevlogen, raden we je aan om hier minimaal een paar dagen te blijven. Je kan de hotels voor accommodatie in het stadscentrum via deze link bekijken.

Je kan hier een stadswandeling boeken.

Boek een hotel in Catania

Kathedraalplein en de kathedraal van St. Agatha

Cathedral Square and the Cathedral of St. Agatha

Zoals in veel andere steden van Sicilië, is het historische centrum van Catania net genoeg om in één dag te bekijken. Het vertrekpunt van onze wandeling is het Kathedraalplein (Piazza Duomo), gelegen in het hart van de stad.

Het Kathedraalplein is een voorbeeld van de barokke stijl van de 18e eeuw. In de 17e eeuw was de stad verwoest door de uitbarsting van de vulkaan Etna en de daaropvolgende aardbeving, en veel gebouwen en pleinen waren opnieuw hersteld in het periode van de 17e tot de 18e eeuw.

Het informatiecentrum voor toeristen is niet ver van het Kathedraalplein (Via Vittorio Emanuele II, 172), daar kan je gratis kaarten en informatiebrochures over Catania en Sicilië pakken.

Het kathedraalplein siert de kathedraal van St. Agatha — de patrones van Catania. Hier kan je ook een van de meest eigenaardige monumenten van de stad zien — de Olifantenfontein. De verbeeltenis van de olifant is vaak te vinden in andere symboliek van Catania. Sommigen geloven dat de olifanten ooit door de Arabieren naar Catania werden gebracht, maar het is ook mogelijk dat in de oudheid olifanten op Sicilië woonden.

Het Federico di Sveviaplein en fort Ursino

Het Federico di Sveviaplein en fort Ursino

Na het centrale plein van Catania gaan we naar de ander plein, wat minder beroemd, maar niet minder interessant Piazza Federico di Svevia.

Het gebied is vooral bekend vanwege het feit dat hier het oude fort van Ursino (Castello Ursino) staat. Dit is een zeer indrukwekkend en robuust gebouw dat de aardbeving en de uitbarsting van de Etna in de 17e eeuw heeft overleefd. Het fort van Ursino diende verschillende functies tijdens zijn bestaan: het werd gebruikt als een koninklijke residentie en zelfs als een gevangenis.

Sinds 1934 bevindt zich het Gemeentemuseum van Catania in het fort, dat zeldzame tentoonstellingen herbergt met betrekking tot de geschiedenis van het oude Griekenland en Rome.

Plein San Francesco s’Assisi en het huis van Bellini

Plein San Francesco s’Assisi en het huis van Bellini

Nu moeten we naar Via Auteri, dat zal leiden naar Piazza San Francesco d’Assisi. Hier is een zeer belangrijke plek voor Catania — het huis waarin de beroemde Italiaanse componist Bellini was geboren. Nu is het een museum over het leven en werk van de componist.

Piazza Dante en de kerk van St. Nicolaas

Piazza Dante en de kerk van St. Nicolaas

Onder de Arco di San Benedetto passeer je de Via Crociferi. Als je vanuit hier naar de Via Gesuiti ga, wordt je naar het Piazza Dante gebracht, waar de kerk van St. Nicholas staat. Het is de grootste kerk van Sicilië.

Ga vanaf het Dante-plein richting Via Antonino San Giuliano om terug gaan naar het startpunt van onze route, het Kathedraalplein.

De belangrijkste winkelstraat van Catania

De belangrijkste winkelstraat van Catania

Onderweg kan je een wandeling maken langs de belangrijkste winkelstraat van Catania: Via Etnea. Ook veel bakkerijen, eethuisjes en restaurants bevinden zich op de Via Etnea.

Uitstekende arancini zijn te koop  in een van de oudste bakkerijen in de stad Savia (Via Etnea 302). Dat zijn gefrituurde rijstballen met verschillende vullingen. Als je haast hebt, komen arancini goed van pas als een hartige en betaalbare snack.

Trattoria del Forestiero

Trattoria del Forestiero

In de trattoria del Forestiero (Via Coppola, 24) kan je wat uitgebreider eten, de trattoria is beroemd om de alla Norma-pasta. Pasta alla Norma is kenmerkend voor de keuken van Catania en heeft zijn naam gekregen ter ere van de opera Bellini.

Van de zelfgemaakte pasta met gebakken aubergines, tomaten en ricotta zit je de hele dag vol, een volledige maaltijd zal je hier 10 tot 15 euro kosten.

We wensen je een prettige en onvergetelijke reis!

» MEER ZIENWat-te-bekijken-op-Sicilie-de-belangrijkste-bezienswaardigheden

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.