Het openbaar vervoer in Dublin is goed georganiseerd en bespaart je tijd en geld als je het slim gebruikt. Onze tips helpen je de juiste vervoerbewijs te kiezen of een kaartje te kopen voor vervoer in Dublin, en vertellen je ook hoe je niet bij een bushalte moet blijven staan tijdens de spits.

» MEER ZIENHoe geraak je van de luchthaven van Dublin naar het centrum van de stad?

Is er een metro in Dublin?

Hoewel Dublin de hoofdstad is, is er geen metro. Maar de plaatselijke bevolking is gewend aan dubbeldekkers en trams om zich gemakkelijk door de stad te verplaatsen. Lees verder en je kan hetzelfde doen.

Vervoer in Dublin:

 • Bus, een algemene bus aangepast met een tweede verdieping voor een grotere capaciteit.
 • Luas, een tram.
 • Dart, een stadstrein. Deze treinen rijden niet in het centrum van de stad, maar zijn ideaal om naar de buitenwijken te reizen. De dart heeft minder stops en gaat dus sneller. Je kan ook een bezoek brengen aan naburige steden.

» MEER ZIENTop 10 bezienswaardigheden in Dublin

Tijdschema openbaar vervoer Dublin

Bussen rijden op werkdagen van 6.00 tot 22.30 uur en in het weekend van 9.00 tot 22.30 uur. Veel bussen rijden echter ook op zaterdag vanaf 6 uur ’s ochtends. Dublin Bus heeft een officiële app die de aankomsttijd van de bus bij de bushalte online laat zien.

Luases rijden gemiddeld eens per 10 minuten, ook van ’s ochtends tot ’s avonds.

Dart heeft een meer specifieke dienstregeling, dus dat kan je best vooraf online checken.

Hoe krijg je een zitplaats in het vervoer?

 1. Het verlaten van het stadscentrum om 17–18 uur is geen gemakkelijke opgave. Beoordeel je plannen en de weersomstandigheden, misschien is het beter om een wandeling te maken of een museum te bezoeken. Als je echt moet gaan, wees dan geduldig.
 2. Een ander kenmerk van het vervoer in Dublin in de zomer is de drukte in de bussen met studenten van taalcursussen. Om onverklaarbare redenen proberen ze met een groep van 20+ mensen in dezelfde bus te stappen. Probeer voor deze groep te gaan staan, zodat de chauffeur je kan zien en begrijpt dat je er niet bij hoort. Soms stopt de bus niet als de chauffeur denkt dat zo’n groep er niet in past.
 3. Elke bus of tram is uitgerust met zitplaatsen voor gehandicapten, ook voor mensen in een rolstoel. Er zijn plaatsen voor moeder en kind met een speciale plaats voor een kinderwagen. Als je zo’n plaats nodig hebt, ga dan als eerste in de rij bij de bushalte staan, zodat de chauffeur je kan zien. Maak je geen zorgen dat je onbeleefd bent, meestal laten de mensen je door.

Hoe koop je een vervoersbewijs?

 • Bustickets moeten in de bus gekocht worden bij de chauffeur. Maar alleen met munten en gepast.
 • Een vervoersbewijs voor de luas moet worden gekocht bij de ticketautomaat, ze zijn bij elke halte verkrijgbaar.
 • Een vervoersbewijs voor darts worden verkocht aan de kassa op treinstations en online op de website.

Reiskosten Dublin

Een bus- of luasreis van minder dan 3 km kost € 2,15 voor een vervoersbewijs. Een reis van meer dan 3 km kost € 3,30.

Om te besparen op reizen kun je beter de Leap Card gebruiken. Dit transportbewijs wordt verkocht in elke winkel in elk toeristenbureau en in automaten bij luashaltes. De kosten van een reis met een transportkaart bedragen € 1,60–2,50. Bij uitgifte van een kaart moet je € 5 borg betalen en de kaart met nog eens € 5 herladen. Met deze kaart kunnen reizen worden betaald tot het geld op is. Je kan herladen bij automaten, winkels, of zelfs vanaf je eigen smartphone met NFC.

Om het aantal reizen en het saldo op de kaart niet te berekenen, kan je een onbeperkte Leap Visitor Card kopen, deze is geldig voor alle vormen van vervoer.

Leap Bezoekerskaart kosten
1 dag (24 uur)€ 10
3 dagen (72 uur)€ 19.50
1 week (7 dagen of 168 uur)€ 40

Als je in Dublin bent voor studie of werk, koop dan niet overhaast een transportkaart. Universiteiten voorzien hun studenten van speciale studentenkaarten waarmee je ook geld bespaart in winkels, cafés, bij het kopen van kaartjes voor de bioscoop of excursies. Veel werkgevers verstrekken ook transportkaarten voor hun werknemers.

Hoe gebruik je een reiskaart?

 • Net als in andere landen. De bus heeft een kaartlezer, waar je een reiskaart moet invoeren voordat je de bus instapt. Als je met de luas tram reist, steek dan de kaart in de lezer, maar niet in de cabine, maar bij de halte voordat je instapt.
 • Bij het verlaten van het gewenste station moet je de kaart opnieuw koppelen aan de lezer. Waarom is het zo moeilijk? Dit systeem is ontworpen voor mensen met gewone reiskaarten om een bepaald bedrag op te nemen voor de afgelegde afstand. Maar ook als je een ongelimiteerde kaart hebt, moet je de regels volgen.
 • Transportkaarten en reiskaarten zijn ook geldig voor Dart pendeltreinen. Maar omdat het tarief op de Dart afhankelijk is van het specifieke station, is het beter om voor de reis te controleren of je genoeg geld op de kaart hebt en of je halte is opgenomen in het bereik van de kaart.

Wandel meer

Probeer een hostel of hotel in het centrum van de stad te vinden. Dan zijn alle belangrijke en populairste bezienswaardigheden van Dublin op loopafstand. Dublin 1, 2, Broadstone, North Wall, East Wall, Drumcondra, Ballybough, al deze gebieden liggen dicht bij de belangrijkste bezienswaardigheden en je hoeft helemaal geen vervoer te gebruiken.

Boek een hotel in Dublin

Sommige nationale parken liggen verder van het centrum, ongeveer een uur lopen. Maar bij goed weer wordt het een pittoreske wandeling, waar je geen spijt van zal krijgen. Ga gerust langs bij toeristenbureaus en herbergen, ook als je niet van plan bent een tour te boeken of in te checken. Op zulke plaatsen kan je gratis een stadsplattegrond meenemen en de bezienswaardigheden van Dublin ontdekken.

Geniet van het mooie Dublin!