» Groot-Brittannië » Giant’s Causeway in Ierland

De Giant’s Causeway in Ierland wordt ook wel het Reuzenpad of de Reuzenbrug genoemd. De kust lijkt hier wel van Lego gemaakt te zijn. De gefacetteerde basaltpilaren zien er fantastisch uit, maar deze verbazingwekkende bezienswaardigheid werd pas echt populair nadat de kust werd gefilmd in de televisieserie Game of Thrones. Dit mysterieuze natuurmonument is samen met de Causeway Coast uitgeroepen tot natuurreservaat. De eenvoudigste manier om deze verbazingwekkende geologische formatie te bezoeken is met een bustour vanuit Belfast (maak hier je reservering). We vertellen je meer over wat er in het park te zien is.

Hoe bezoek je de Giant’s Causeway?

44 Causeway Road, Bushmills, County Antrim

De wandelpaden zijn geopend van zonsopgang tot zonsondergang, maar het informatiecentrum en de parkeerplaats zijn geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Prijs:

  • € 15 voor volwassenen
  • € 7,5 voor kinderen
  • Parkeren is € 5,5

Maak je geen zorgen over vervoer, transfers, entreekaartjes en accommodatie als je een dagtour in een comfortabele bus boekt. Kijk voor een tour vanuit Belfast op deze link. Bekijk deze interessante aanbieding vanuit Dublin.

Hoe kom je bij de Giant’s Causeway?

De Giant’s Causeway ligt in Antrim County, op 100 km van Belfast. Het dichtstbijzijnde stadje Bushmills ligt op drie kilometer afstand.

Trein

De handigste manier is om via Belfast te gaan. Vanuit de hoofdstad van Noord-Ierland neem je de trein naar Coleraine. Stap vervolgens over op de lokale bus 172 of 402 en rijd naar Bushmills. De reistijd is ongeveer 2,5 uur.

Bus

Als er geen treintickets beschikbaar zijn, kan je vanaf Europa Buscentre met de streekbus naar Colerain. Van Coleraine naar Bushmills kan je ook met de lokale bus reizen. De reis duurt drie uur.

Auto

Je kan met de auto naar de Giant’s Causeway zonder overstappen (je kan een auto huren via deze link). Volg de snelwegen M2 en A26. De reistijd is iets meer dan een uur. Zorg ervoor dat je van tevoren een parkeerplaats hebt gereserveerd.

Waar verblijven?

Je kan lokale hotels in Bushmills kiezen op basis van hun beoordeling en recensies. De koploper onder hen is Holiday Inn Express Belfast City, gelegen in het drukke Queen’s Quarter. Castlereagh House biedt een budgetkamer met wifi. De gemiddelde prijzen voor tweepersoonskamers met alles wat je nodig hebt voor een comfortabel verblijf variëren van € 69–127.

Strijd tussen reuzen

De legende vertelt dat de Ierse reus Finn McCool in de oudheid een stenen brug bouwde om zijn voeten droog te houden toen hij vocht met een reus uit Schotland. De tegenstander, de eenogige Goll McMorn, betrapte hem echter in zijn slaap.

Uma, de vrouw van Finn, die haar man redde, misleidde het monster en claimde hem als haar slapende zoontje. Bovendien voedde ze de reus met taarten, waarin ze enkele ijzeren gebruiksvoorwerpen bakte. Terwijl de gast zijn tanden brak door van de lekkernij te smullen, gaf Uma haar vermeende zoon een voorproefje van de normale taart. De reus Goll besefte al snel dat als de baby zulke sterke tanden had, zijn vader onoverwinnelijk moest zijn in de strijd. En de reus vluchtte en gooide de zuilen omver. Zo ontstond volgens de legende de Brug der Reuzen.

Hoe is de reuzenbrug gemaakt?

Geologen geloven dat er in het Paleogeen, 50–60 miljoen jaar geleden, vulkanen actief waren aan dit stuk kust. Tijdens de uitbarstingen smolt het basalt, waardoor het op het plateau terechtkwam. Daarna volgde het afkoelingsproces, dat een horizontale compressie van de substantie veroorzaakte. Vanaf het plateau barstte het in polyeders, die tijdens het verweringsproces in zuilen veranderden.

De monolithische formatie omvat ongeveer 40.000 gefacetteerde basaltpilaren. De meeste kolommen zijn zeshoekig, maar sommige zijn achthoekig. Op sommige plaatsen bereikt de brug een hoogte van 12 meter.

De verticale pilaren zien er zo ongelooflijk uit dat er andere, minder wetenschappelijke versies zijn van hun oorsprong. Een van de populairste zegt dat dit een versteend bos is.

Bezienswaardigheden bij Giant’s Causeway

De totale lengte van de toeristische route is ongeveer 3 km, maar als je wilt, kan je bijna eindeloos over de paden ronddwalen. Meestal volgen toeristen de lager gelegen weg langs de kustlijn om langzaam alle schoonheden van een causeway te bekijken. Op sommige plekken zijn de zuilen laag en lijken ze op straatstenen. Maar je moet hoger klimmen om een grote rotsachtige structuur te inspecteren die lijkt op de pijpen van een muziekorgel.

We raden aan om hier minstens een dag heen te gaan, maar als je haast hebt of het weer laat te wensen over, dan kan je de belangrijkste dingen in 40 minuten zien met behulp van een lokale audiogids. Er zijn zes belangrijke punten:

  • De Grand Causeway. Dichter bij de zee is er een stenen weg van 20–30 meter breed. Hier kan je van de ene pilaar naar de andere springen.
  • Giant’s Boot op het Europese maatraster zou 93,5 of 2 meter groot zijn in de binnenzool.
  • De Wishing Chair is al door honderden handen prachtig gepolijst. Je zou ook een wens moeten doen!
  • De Giant’s Camel is een indrukwekkend massieve basaltrots. Alleen deze kameel kon de reus Finn dragen.
  • De paden op de rotsen lopen helemaal langs de top. Ze bieden een ongelooflijk uitzicht over de hele kust.
  • Neem zeker een kijkje in het toeristisch centrum. Het bevat alle informatie over de routes, hun tijdsduur en moeilijkheidsgraad. Er is ook een gezellig café en een souvenirwinkel.

Dit zijn niet alle basaltsculpturen die de natuur heeft gevormd. In het park vind je ook de Giant’s Cannons, het Giant’s Loom, de Giant’s expressive Eyes en zijn laatste rustplaats, de Giant’s Coffin.

Strandseizoen op een Giant’s Causeway

Vakantiegangers worden begroet door rustige baaien, holle eilandjes en puntige landtongen op de causeway. Golven beuken tegen de pilaren en creëren een originele achtergrond die uniek is voor deze plek.

De beste maanden om te zwemmen zijn van juli tot september. In deze periode zijn de stranden open om te duiken en surfen en worden er culturele evenementen en festivals georganiseerd. Het wordt donker na 23.00 uur, waardoor je lange wandelingen langs de kust kan maken.

Trouwens, zelfs tijdens het koude seizoen, dat duurt van oktober tot mei, zijn er toeristen aanwezig. Op dit moment is er een kans om het leven en de tradities van de Ieren beter te leren kennen. Het is heel goed mogelijk om de kerstvakantie te combineren met een reis naar het land van de reuzen, naar deze meest mysterieuze «bestrating».

Wat is er nog meer te zien op de Causeway?

Voor een romantisch uitje is het de moeite waard om de ruïnes van Dunluce Castle te bezoeken. Het kasteel staat op een rots en lijkt onneembaar. Ter informatie: het gebouw is het prototype voor Pike uit Game of Thrones en de Cail Paravel uit The Chronicles of Narnia.

Niet ver van de Giant’s Causeway ligt een interessante touwbrug Carrick-a-Rede, gespannen tussen de rotsen over de zeestraat. Het kost 9 pond om je daar op de zenuwen te werken.

Ervaren reizigers raden een bezoek aan Old Bushmills aan. Dit is de oudste distilleerderij ter wereld. De productie van whisky begon daar in 1608. Het etablissement staat trouwens afgebeeld op het biljet van 10 pond. Tijdens de rondleiding demonstreren ze het hele proces en bieden ze aan om het drankje te proberen om te zien wat het waard is. Boek hier een tour met een bezoek aan Old Bushmills

Onze planeet is verbazingwekkend. Nu weet je dat het eiland Ierland een echte parel heeft. Als je van natuurparken houdt, kom dan zeker voor een wandeling langs de Giant’s Causeway. Je zal het je net zo helder herinneren als een reis naar de maan.

Geniet van een ontspannende reis!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.