» Italië » Veneto » Venetië » Venetië 2024: gedetailleerde stadsgids

Wij hebben een gedetailleerde gids voor Venetië 2024 samengesteld met antwoorden op alle belangrijke vragen — wat te zien, wat te doen, waar te verblijven en hoe zich te verplaatsen. Aan het einde van de gids vind je antwoorden op veelgestelde vragen: wanneer (en of) Venetië zal zinken, stinkt de stad, en is het nodig om een gondel te huren?

Waar te verblijven in Venetië: Een kaart van de wijken

Venetië is verdeeld in zes districten. Bekijk ze allemaal in detail en krijg advies over waar je heen moet en wat de beste plek is om te verblijven in Venetië in 2024.

San Marco

San Marco is de centrale wijk van Venetië. Hier vind je alle belangrijke bezienswaardigheden, waaronder het San Marcoplein, het Dogenpaleis en de San Marco-basiliek. Er zijn genoeg winkels, restaurants en hotels in de omgeving, maar de toeristen zijn zeker ook overbevolkt. Het is een probleem in de hele stad, maar op het San Marcoplein kan op een zonnige dag nergens een appel vallen. Het is erg handig omdat het op loopafstand is van elke belangrijke toeristische attractie.

In het San Marco gebied zijn de hotels het eerst uitverkocht. Reserveer dus tijdig als je in het hoogseizoen reist. Hier is een site met de beste overnachtingsmogelijkheden in het centrum van Venetië.

Cannaregio

Deze buurt ten noorden van San Marco staat bekend om zijn kanalen en rustige straten. Hier wonen de Venetianen zelf en buitenlanders die zich al lang in de stad hebben gevestigd. Er zijn verschillende mooie kerken en synagogen, waaronder het Joodse getto, de oudste Joodse gemeenschap van Europa. De omgeving is goed met de nabijheid van het treinstation en een goede selectie van lokale bars en cafés.

Bekijk de hotels in Cannaregio via deze link.

Castello

Dit is de grootste wijk, die het grootste deel van oostelijk Venetië in beslag neemt. Als je van natuur en hedendaagse kunst houdt, zal je hier willen verblijven, want hier bevinden zich de beroemde Biennale tuinen. Het gebied herbergt ook verschillende historische bezienswaardigheden: de voormalige marinescheepswerf van Venetië (ook wel Arsenale genoemd) en de kerk van San Pietro di Castello.

Dit is waarschijnlijk de beste buurt qua prijs-kwaliteitverhouding. Bovendien is het niet ver van het San Marcoplein en toch is het er rustig en vredig.

Zie hotels in Castello op deze website.

Dorsoduro

Dorsoduro, gelegen aan de zuidkant van het Canal Grande, is een trendy en levendige buurt met kunstgaleries, musea en universiteiten. Bezienswaardigheden zijn de Accademia Gallery, de Peggy Guggenheim Collection en het 18e-eeuwse Ca’ Rezzonico Museum of Art.

Dorsoduro is vol trendy boetieks en mooie grachten, maar de architectuur is nogal ingetogen. En dat komt omdat het vroeger een volksbuurt was. Vandaar trouwens de naam: Dorsoduro betekent in het Italiaans «sterke rug».

Bekijk de beste hotels in de omgeving van Dorsoduro via deze link.

Santa Croce

Deze buurt aan de westkant van het Canal Grande is de kleinste van de stad. Ook hier wonen vooral locals, maar er zijn ook een paar bezienswaardigheden: de kerk van San Giacomo degli Orio en het Natuurhistorisch Museum.

Bekijk hier de beste hotelaanbiedingen in Santa Croce.

San Polo

Ga ten westen van San Marco op zoek naar de beste markten en winkels van de stad. Er is ook de Rialtobrug, een van de meest iconische monumenten van Venetië, en de kerken San Polo en Scuola Grande di San Rocco. Het is comfortabel om hier te wonen, interessant om rond te lopen, en het is de moeite waard om hier te komen als je leuke souvenirs wilt kopen.

Bekijk hier de hotels in de buurt van San Polo.

Waar in Venetië verblijven om geld te besparen?

Je kan veel besparen als je een hotel kiest op het vasteland, in de buurt van het station (dit gebied heet Mestre). Natuurlijk kan je de bezienswaardigheden bereiken met vervoer over de rivier, maar dat is niet moeilijk als je en buspas koopt en de routes kent.

Hier is een link naar alle hotels op het vasteland van Venetië.

Of op de eilanden, zoals Burano (waar ze kant maken), Murano (beroemd Murano glas) of Lido (het centrum van de stranden). Klik op het gewenste eiland en een nieuw tabblad opent de gecontroleerde hotels.

Hoeveel dagen verblijf ik best in Venetië?

Wij raden je aan om 3 dagen in Venetië door te brengen. Dit is de beste tijd om de stad, haar grachten, musea en bezienswaardigheden te verkennen. Je krijgt de tijd om de stad vanuit vogelperspectief en vanaf het water te bekijken, de geheimen van Venetië te leren kennen en zelfs enkele van de omliggende eilanden te bezoeken, zoals Burano en Murano.

Onze audiogids zal je reis vullen met interessante verhalen (hier downloaden). En op deze link vind je stadsrondleidingen met een live gids. Bekijk de eilandtours hier.

Wij raden sterk aan om niet voor 1 dag naar Venetië te komen. Veel toeristen komen ’s morgens aan en vertrekken ’s avonds, en ’s nachts is de stad leeg. Maar ’s nachts is Venetië het mooist! Toeristen zijn vertrokken of naar bed, en de stad is koeler.

Bekijk dus beter de hotels in Venetië op deze link en vind een betaalbare voor je budget om hier minstens twee dagen door te brengen. En kijk hier voor een goede nachtelijke rondleiding door de stad.

Als je toch niet langer dan één dag in de stad kan blijven, lees dan eerst dit artikel over wat je in Venetië moet zien.

De luchthaven van Marco Polo: Hoe bereikt je het centrum van Venetië

De beste keuze voor aankomst is de luchthaven Marco Polo, waar de stad slechts 12 kilometer over het water vandaan ligt. Als je vliegtuig landt op Marco Polo, is het eerste wat je ziet de lagune.

Vergeet niet dat Venetië ook de luchthaven Treviso Canova heeft, tweede naam Sant’Angelo. Hier komen de goedkope vluchten, en het is 25 kilometer naar Venetië vanaf hier.

Je avonturen beginnen dus al op de luchthaven van Venetië, met het uitzoeken hoe je de stad best kan bereiken. De interessantste en misschien wel gemakkelijkste manier om het centrum van de stad te bereiken is per boot. Je wordt onmiddellijk ondergedompeld in de sfeer van de stad, waar in plaats van straten, grachten, en in plaats van auto’s — wendbare boten.

Je kan ook vanuit huis een transfer bestellen, zodat alles netjes op voorhand geregeld is. Of bespaar geld en ga met de vaporetto (lees hier welke soorten riviervervoer er in Venetië zijn).

Venetië heeft trouwens een nachtshuttle van de luchthaven naar het San Marcoplein.

Hoe kom ik met het openbaar vervoer van de luchthaven van Venetië naar het centrum?

Er zijn 2 routes van schepen die vertrekken van de luchthaven Marco Polo: een blauwe en een oranje. Zie de afbeelding hieronder voor hun routes.

Tips:

  • Controleer vooraf het schema op deze website, het kan veranderen.
  • Als je vanuit de stad terugkeert naar de luchthaven, moet je er rekening mee houden dat het ongeveer 10–15 minuten lopen is van de aanlegplaats van de boot naar de terminal. Houd hier rekening mee en zorg ervoor dat je je vlucht niet mist!

Ticketprijzen van de luchthaven Marco Polo naar Venetië

In 2024 kost een vaporetto ticket van de luchthaven naar de stad € 15 enkele reis. Retour is € 27.

Als je niet in de rij wilt staan voor de boot, of als je een hotel hebt ver van de pieren en je hebt een zware koffer bij je (het is een echte uitdaging om die over de vele bruggen te dragen) kan je met een taxi naar Venetië gaan. Hier kan je de beste aanbiedingen vinden.

Wil je wat geld besparen? Je kan ook een bus nemen van de luchthaven Marco Polo naar Venetië (of meer bepaald naar Piazza Roma). Hier vind je bustickets. Een ticket in 2024 kost € 10. Je moet echter nog steeds een boot nemen als je naar het San Marcoplein wilt.

Gondels en openbaar vervoer in Venetië

Er is geen vervoer in de stad zelf, behalve boten. Er zijn bussen, trams en gewone taxi’s op het vasteland, maar er zijn nauwelijks bezienswaardigheden. Dus accepteer gewoon dat iedereen hier met een boot vaart — zelfs de politie, ambulance en vuilnisdienst. Bussen? Je raadt het al, het zijn ook boten.

En hoewel er voorrangstarieven zijn voor inwoners van Venetië, is het openbaar vervoer vrij duur voor toeristen. Maar op een boot stappen is iets wat je waarschijnlijk moet doen. Al was het maar om naar het beroemde eiland van de glasblazers Murano te varen.

Lees dus hoe je geld kan besparen op vervoer in Venetië 2024 als je van plan bent je veel over de kanalen te verplaatsen.

Venetië openbaar vervoer pas

Via deze link kan je een pas voor het openbaar vervoer kopen — de Vaporetto rivierbussen en de gewone bussen op het vasteland.

Waarom een pas kopen?

  • Ten eerste is het handig omdat niet alle stations kassa’s hebben, maar er zijn overal toegangspoortjes.
  • Ten tweede is het goedkoper. Je kan een ticket kiezen voor 24, 48 of 72 uur, het activeren op de telefoon en zo vaak als je wilt kan je met de trams rijden.
  • Ten slotte is de pas betrouwbaarder dan een gewoon ticket, omdat hij elektronisch is en alleen met de telefoon kan worden gebruikt.
  • Met de pas kan je reizen binnen Venetië en rond de eilanden Burano, Murano, Torcello en Lido.

Er is slechts één «maar»: een dergelijk ticket omvat geen transfers van en naar de luchthaven. Je kan hier meer informatie lezen en de pas kopen via deze link.

Hoe zit het met gondels?

Ik zal je een geheim vertellen: Als je het geluk hebt om een plaats te bemachtigen aan de boeg of de achtersteven van de boot, kan de rit een gondelvaart vervangen.

Maar niet helemaal. De gondel is immers geen vervoer maar een vermaak en een unieke ervaring die alleen in Venetië kan worden opgedaan. Het is bijna onmogelijk om de verleiding te weerstaan: gondeliers in gestreepte jassen staan bij elke bocht en lachende toeristen passeren je af en toe. Nee, het is zeker de moeite waard om een gondelvaart te maken nu je toch in Venetië bent!

In 2024 begint de prijs van een privé gondelvaart vanaf € 80. Minder geld uitgeven kan helpen met een gondeltocht in groepsverband met een audiogids.

Echt de moeite waard om te doen in Venetië

Huur een gondel

Maak een mooie lange boottocht over het Grand Canal. Of langs de kleinere zijkanalen. Venetië is zo gebouwd dat het beste uitzicht vanaf het water is. Kijk naar het Grand Canal, elk huis hier is een paleis! De hele Renaissance ligt voor je. Het ene paleis is duurder dan het andere. Maar vanaf de wal kan je niet alles zien, alleen vanaf het water.

Bekijk de beste prijzen voor de wandeling op deze link.

Zie Venetië door de ogen van een inwoner

Het is één ding om met officiële rondleidingen door de stad te lopen en de belangrijkste bezienswaardigheden te zien. Het is heel wat anders om het ongewone Venetië te zien, zijn verborgen hoekjes voor de massa’s toeristen.

Zie de grootste selectie van ongewone tochten op deze link.

Stap binnen in de San Marco Basiliek

Venetië was ooit een handelsbrug tussen het katholieke Europa en het orthodoxe Byzantium, dus de kathedraal heeft kenmerken van beide culturen. Het is ook de thuisbasis van de relikwieën van Sint Marcus de Apostel.

Koop tickets via deze website, anders moet je een paar uur in de rij staan bij de kassa.

Bekijk het Dogepaleis

Bezoek de voormalige residentie van de heersers van Venetië (de Doge) en leer over de politieke en culturele geschiedenis van de stad. Van de 7de tot de 18de eeuw was Venetië een republiek, en het moet gezegd, zeer rijk. Het is dus geen wonder dat alles in het Dogenpaleis met goud is bedekt en er schilderijen van Titiaans niveau aan de muren hangen.

Loop over de Brug der Zuchten

Mis de kans niet om over de brug te lopen waar de veroordeelden door de tralies hun laatste weemoedige blikken op het kanaal werpen. En ga van een prachtig paleis naar een verschrikkelijke gevangenis. Al met al is het paleis zelf een bezoek waard, zelfs als je geen grote fan bent van musea.

Klopt, zonder een vooraf gekocht ticket is het onwaarschijnlijk dat je hier komt (te veel toeristen). Zorg dat je er op de juiste datum en tijd bij bent met de tickets via deze link.

Dwaal door de smalle straatjes van Castello, San Marco en Dorsoduro

Op veel plaatsen op het eiland Venetië kan je wandelen. In de intieme en mooie wijken San Marco, Castello en Dorsoduro, bijvoorbeeld, kan je een hele dag aan sightseeing doen.

Reizen naar de eilanden Murano en Burano

Murano glas is sinds de middeleeuwen over de hele wereld bekend. Destijds was het alleen beschikbaar voor de rijksten, maar nu kan je hier zelfs voor € 1 een klein glazen souvenir vinden.

Het eiland Burano is, behalve om het kantwerk, beroemd om de kleurrijke huizen. Volgens de legende werden ze geschilderd door vissersvrouwen, zodat ze hun huis niet verwarden met dat van een ander en beschonken thuiskomen.

Je kan naar de eilanden gaan met het openbaar vervoer (tickets op de link), of je kan een tour nemen (zie aanbiedingen op deze geverifieerde site). Maar vergeet niet: Murano en Burano zijn de moeite waard om minstens een halve dag op de eilanden door te brengen.

Dineren met uitzicht op de lagune

’s Avonds kan je terecht in één van de restaurants aan het water. Hier lees je waar je in Venetië kan eten (en alles in Venetië is duur) en welke restaurants lekker en relatief goedkoop zijn.

Bereik de Rialtobrug

Dit is de oudste brug over het Canal Grande. Het is inbegrepen in alle sightseeing tours van Venetië. Koop souvenirs op de brug en lokale producten op de nabijgelegen markt.

Ga naar La Fenice

Woon een klassiek concert of een operavoorstelling bij in La Fenice, een van de beroemdste operahuizen van Italië.

En als je een voorstelling niet haalt, wandel dan door de prachtige zalen en luister naar theaterlegendes van een professionele gids. Hier is een link naar een rondleiding door La Fenice.

Bekijk een collectie schilderijen uit de 20ste eeuw

Bekijk meesterwerken uit de Peggy Guggenheim Collectie — Kandinsky, Malevich, Warhol, Chagall, Picasso, Pollock en Dali. Trek minimaal 45–60 minuten uit voor de belangrijkste tentoonstellingen, of meer als je afzonderlijke schilderijen wilt bekijken.

De ticketprijs in 2024 bedraagt € 16. Zonder wachtrij en met gegarandeerde toegang, zelfs indien gekocht op het laatste moment is iets duurder — € 18,5 (handig om te kopen via deze link).

Bezoek de Venetiaanse begraafplaats

Ja, het klinkt een beetje vreemd, maar het is de groenste en rustigste plek in de stad, waar je tussen de bomen je ziel kan laten rusten en prachtige grafstenen kunt bekijken.

De begraafplaats ligt op een apart eiland, San Michele. Het is het gemakkelijkst te bereiken met deze excursie. Heb je ooit gezien hoe de doden op boten werden gestuurd voor hun laatste reis? Dit is de Venetiaanse realiteit.

Wat te proberen in Venetië?

Probeer traditionele Venetiaanse gerechten zoals Sarde in Saor (zoetzure sardines met uien, rozijnen en pijnboompitten) of Risi e Bisi (rijst met erwten). En drink in ieder geval wat lokale wijn in de bacaro, een typisch Venetiaanse bar.

Een van de niet te versmaden gerechten in Venetië zijn de «cicchetti», kleine broodjes met beleg, meestal geserveerd in bars en tavernes. De populairste toppings zijn gebakken zeevruchten, gezouten vlees, polenta met zeevruchten en baccala mantecato (kabeljauw in room).

En natuurlijk biedt elk restaurant pizza en pasta aan, onconventioneel voor de regio. Niet zo lekker als in Napels, en merkbaar duurder.

Zal Venetië zinken?

Venetië is alleszins niet verdwenen in 2024. De laatste jaren zijn er echter regelmatig overstromingen geweest. Volgens grimmige voorspellingen van wetenschappers zal Venetië door de opwarming van de aarde en bodemverdichting tegen het einde van deze eeuw verzinken.

Er zijn nog pessimistischer studies, volgens welke het in 2028 onmogelijk zal zijn om in Venetië te wonen.

Deze voorspellingen zijn echter gebaseerd op het feit dat de milieusituatie niet zal veranderen en dat de Italiaanse regering geen maatregelen zal nemen om Venetië te beschermen. Optimistische wetenschappers plannen bijvoorbeeld de bouw van dijken.

Voorspellingen dus, maar je moet deze prachtige stad zeker bezoeken voordat ze onder water gaat.

Stinkt Venetië?

Er is een mythe: er is geen riolering in Venetië, en allerlei afval wordt in de kanalen gedumpt, waardoor de stad vreselijk en ondraaglijk stinkt. Dit is een leugen.

  • Ten eerste heeft Venetië al lang een rioolsysteem, zij het vrij specifiek.
  • Ten tweede worden de straten van Venetië praktisch van ’s morgens tot ’s avonds schoongemaakt. Want de stroom toeristen is enorm, en prullenbakken voor iedereen zijn gewoon niet genoeg.

Ja, in de middeleeuwen was er stank in de stad. Maar in 2024 ruikt Venetië echt goed! Het ruikt naar zee, oesters, pizza en blauwe regen (als je in de lente reist, natuurlijk).

En trouwens, het water in Venetië is drinkbaar. Hier kan je veilig uit de kraan drinken! Maar je mag niet in de grachten zwemmen, want dan moet je een fikse boete van enkele duizenden euro’s betalen.

Als je nog vragen hebt, laat ze dan achter in de commentaren.

We weten zeker dat Venetië je in 2024 zal bevallen!

Goede reis!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.