Sevilla in 1 dag: Wat te zien en te proberen

, ,

Andalusië! Eén woord roept beelden op van zwoele schoonheden die de flamenco dansen, vrolijke plaatselijke bewoners die dagen en nachten doorbrengen in eindeloos carnaval en gastronomische lekkernijen voor fijnproevers.

Van de regionale hoofdstad Sevilla wordt gezegd dat ze gesticht werd door de oude Griekse held Hercules. Volgens de officiële gegevens werd de eerste nederzetting in dit gebied gesticht door de Phoeniciërs, een paar duizend jaar vóór Christus. Vanaf die tijd tot heden werd de stad geregeerd door verschillende volkeren, die een stempel op haar uiterlijk drukten. De Andalusische hoofdstad is een unieke mengeling van Arabische en christelijke culturen die uitstekend met elkaar overweg kunnen en waardoor een bezoek aan Sevilla een aanrader is voor toeristen.

Reizigers plannen meestal een reisroute in Zuid-Spanje die de belangrijkste steden van de streek omvat. Sevilla is zeker de moeite waard, ook al heb je maar een dag.

Hoe kom je in Sevilla?

De luchthaven San Pablo (Aeropuerto de San Pablo) ligt op 15 km van de stad. Je kan het centrum bereiken met de bus. Hij rijdt van 5 uur ’s morgens tot 1 uur ’s nachts. De ritprijs is 4 euro enkele reis. De reis duurt een half uur. De eindhalte is de Plaza de Armas, waar het handig is om met sightseeing te beginnen. Het is sneller en comfortabeler om dezelfde weg te nemen door een transfer te boeken op deze link.

Een populaire manier om je in Spanje te verplaatsen zijn de hogesnelheidstreinen van Renfe. Het spoorwegnet verbindt de belangrijkste steden van het land.

Het is ook handig om met de auto door het land te reizen. Je kan hier een auto huren.

» MEER ZIENDe 10 beste hotels en hostels in Sevilla

Wat valt er te zien in Sevilla

Het goede nieuws voor reizigers is dat de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad op een vrij klein gebied te vinden zijn. Vanaf de Plaza de Arms ga je naar het zuiden langs de Paseo de Cristóbal Colón die zich langs de rivier Guadalquivir uitstrekt. Hier worden de toeristen begroet door het Plaza de Toros de la Maestranza, of kortweg Maestranza, de grootste en oudste arena van Spanje. Stierengevechten worden hier tegenwoordig zelden gehouden, maar het museum is elke dag open behalve met Kerstmis. Koop hier een kaartje voor de stierenarena dat ook een rondleiding van een uur omvat.

Aan de waterkant staat ook de Gouden Toren (Torre del Oro). Opmerkelijk is dat het één van de weinige delen is van de stadsmuur die Sevilla tijdens de Moorse overheersing omringde en die bewaard is gebleven. Hij werd ook als gevangenis gebruikt, en wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de scheepvaart kan een bezoek brengen aan het scheepvaartmuseum dat er in gevestigd is. Om snel vertrouwd te raken met de bezienswaardigheden van de stad zonder je zorgen te maken over het openbaar vervoer, kan je een kaartje kopen voor een hop-on hop-off bus met audiogids die je naar de belangrijkste plaatsen brengt.

Sevilla in 1 dag: Wat te zien en te proberen

Niet ver van de toren verrijst het Paleis van San Telmo. Het is de moeite waard het van alle kanten te bekijken. De bouwstijl is ontleend aan de Nieuwe Wereld, dankzij de ontwikkeling van het reizen naar de andere kant van de Atlantische oceaan. Je kan het verschillende namen geven: Mexicaanse barok, ultra barok, of churrigueresque (naar de stichter van deze stijl José Benito de Churriguera). Deze trend wordt gekenmerkt door pretentie, helderheid en veel kleine details.

Na het oversteken van de rivier Guadalquivir over de brug bij het paleis komt de reiziger in de wijk Triana. Dit is de plaats waar flamencodansers zich traditioneel vestigen, zodat de sfeer hier altijd luidruchtig en vrolijk is. Hier bevindt zich ook Casa Remesal, de beste bar die volgens de burgers slakken (caracoles) serveert. De inwoners van Sevilla beschouwen de bereiding van dit gerecht als een aparte kunstvorm, zijn er trots op, en zijn ervan overtuigd dat de beste slakken alleen in hun stad geproefd kunnen worden. Als je eenmaal van het gastronomische genoegen genoten hebt, is het de moeite waard even binnen te springen in een van de particuliere winkeltjes van de wijk. De bewoners van Triana maken al jaren schotels, tegels en andere keramiek- en porseleinproducten, dus het is ook een goede gelegenheid om souvenirs te kopen.

En toch liggen de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad op de linkeroever van de rivier. Tegenover Palacio San Telmo ligt de Universiteit van Sevilla, die beschouwd wordt als een van de beste onderwijsinstellingen van het land. Het universiteitsgedeelte mondt uit in het Parque de María Luisa dat overgaat in de Plaza de España. Het park is erg groot met veel groen, vijvers en fonteinen. Het is een prima manier om in alle rust op adem te komen, vooral als je een reis naar Sevilla in de zomer plant, wanneer de temperatuur zelden onder de 30 graden zakt. Fans van de Star Wars filmsaga komen voor een verrassing te staan op het Plaza de España. Deze plaats werd omgetoverd tot het koninklijk paleis van de planeet Naboo voor de opnamen van de tweede aflevering. Voel je als Padmé Amidala of Anakin Skywalker, al is het maar voor korte tijd.

Sevilla in 1 dag: Wat te zien en te proberen

Verlaat het plein en ga naar het Echte Alcazar van Sevilla. Hier bewonder je de pracht van de twee culturen – Moors en christelijk, die goed met elkaar overweg schijnen te kunnen en een zekere charme aan de stad geven. Het Alcázar is altijd de woonplaats geweest van de heersers van Sevilla. En deze traditie is in stand gehouden. De bovenste kamers van het fort zijn de residentie van de koninklijke familie van Spanje. Koop hier een kaartje voor de Alcázar. Een audiogids door de belangrijkste zalen en tuinen kan je downloaden via deze link.

Het plein tussen het Alcázar en de kathedraal er tegenover is een ideale plek om de lekkernijen te proeven, de beroemde Spaanse wijn te proeven en gewoon even tot rust te komen. Wil je alles in één keer proberen? Ga dan naar één van de tapasbars. Tapas zijn kleine porties van de meest populaire gerechten. Een prima manier om de culinaire tradities van de streek te leren kennen en tegelijk je budget en figuur te behouden. Het is de moeite waard te bedenken dat zulke plaatsen in de regel een luide sfeer hebben en dat je er vaak zult staan. Als je ziel en benen na een lange wandeling behoefte hebben aan een uitgebreid, diner, nodigt Sevilla je graag uit in een van zijn restaurants. De Andalusische keuken is heerlijk en gevarieerd. Gazpacho, een koude tomatensoep, is populair in dit deel van Spanje en erg verfrissend tijdens de hitte van de zomer. De inwoners van Sevilla geven de voorkeur aan vis-, vlees- en gevogeltegerechten met veel groenten.

Sevilla in 1 dag: Wat te zien en te proberen

Als je uitgerust en verkwikt bent, kan je verder trekken. Een andere bezienswaardigheid is de kathedraal (Catedral de Sevilla). Dit is de grootste kerk van het land en de op twee na grootste van de wereld. Het is ook een van de mooiste religieuze gebouwen op de planeet. Om een toegangskaart te krijgen voor voorrang bij de toegang tot de kathedraal en de klokkentoren volg je deze link. En vergeet de audiogids niet! Die helpt je de belangrijkste meesterwerken in een enorme collectie van de kathedraal op te merken. Download het hier.

Sevilla bestaat niet alleen uit middeleeuwse paleizen en kastelen. Er zijn ook bezienswaardigheden die vrij recent ontstonden, maar daarom niet minder interessant zijn. Bijvoorbeeld het Metropole Parasol, of zoals het liefkozend genoemd wordt, de “paddestoelen”. Het bouwwerk verscheen in het begin van de 21ste eeuw, maar is er toch al in geslaagd geliefd te worden bij toeristen en plaatselijke bewoners. Het is van hout, heeft een observatiedek bovenaan, een marktplaats op de eerste verdieping en een archeologisch museum in de kelder.

Sevilla in 1 dag: Wat te zien en te proberen

Als je het over Sevilla hebt, mag je de flamenco niet overslaan – een bijzondere vorm van dramatische kunst in Andalusië. Niet ver van de kathedraal is het Museo del Baile Flamenco, opgericht door de wereldberoemde danseres Cristina Hoyos. Hier leer je de geschiedenis van deze stijl kennen en kun je kijken naar een optreden van professionele vertolkers. Kaartjes voor het museum en de flamencovoorstelling zijn hier te koop.

Inwoners van Sevilla houden van plezier en weten hoe ze het moeten aanpakken. Als je deel wilt uitmaken van het belangrijkste evenement in de stad, kom dan naar de Andalusische hoofdstad voor de jaarmarkt die na de Paasweek plaatsvindt. Bewoners in traditionele klederdracht, attractieattracties, proeverijen van nationale spijzen en drank, volksliederen en dansen – dat alles is de bruisende en onvergetelijke jaarmarkt van Sevilla.

Een dag is kort voor een bezoek aan Sevilla, maar toch ontdek je er veel interessants, neem je de sfeer van de stad in je op en… wens je dat je terug kon naar het hart van de zuidelijkste en meest gepassioneerde streek van Spanje.

Wil je de stad zien met de hulp van plaatselijke gidsen, klik dan op deze link en kies een excursie.

Bij het plannen van je perfecte bezoek aan Sevilla raden we je aan de populairste bezienswaardigheden en hun locaties op de kaart te bekijken.

Geniet van je vakantie!

» MEER ZIENTop 20 interessante steden in Spanje

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.