Wat is de RER en hoe kan je er gebruik van maken?
RER – belangrijk onderdeel van het openbaar vervoer in Parijs. Alles wat toeristen moeten weten over de RER.
Wat is de RER?
RER – is de afkorting van “Réseau Express Régional“, wat letterlijk “regionaal expresse netwerk” betekent. De RER Is een netwerk van regionale treinen die de verbinding vormen tussen Parijs en haar voorsteden. In de praktijk functioneert de RER als een hele snelle metro (die dan zowel onder- als bovengronds opereert). Het verschil met de reguliere metro is voornamelijk de afstand tussen de stations en de snelheid. De RER is het beste te vergelijken met de S-Bahn die je in de grote Duitse steden vindt. De RER stations zijn over het algemeen groter en gecombineerd met metrostations, wat het overstappen vereenvoudigd.
De RER verbind in de regio Île de France meer dan 250 stations. 33 daarvan liggen in Parijs. Het RER-netwerk bestaat uit vijf lijnen. Lijn A tot en met lijn E.
Lijn A rijd verbind de oostkant met de westkant van de stad. En rijdt onder meer langs de stations La Defense, Charles de Gaulle Etoile en Gare de Lyon. Aan de oostkant van de stad zijn er twee vertakkingen één naar Boissy-Saint-Leger en één naar Chessy (hier bevind zich Disneyland Parijs). Lijn A is één van de drukste lijnen van Parijs. Met name in de spits zijn de treinen overvol!
De B-lijn loopt van het zuidwesten naar het noordoosten van de stad en gaat door het gebied van de Boulevard Saint-Michel en de Notre Dame du Nord. Hier zijn er overstapmogelijkheden op lijn A en lijn D (Chatelet-le-al) en C (Saint Mishel – Notre Dame). In het Noorden verbinden de RER-treinen de luchthaven Charles de Gaulle met Gare dus Nord. In de spits rijden er wel 20 treinen per uur. Dat betekent dat je elke drie minuten kunt instappen. De belangrijkste haltes van deze lijn zijn: Vliegveld Charles de Gaulle, Sevran, Gare du Nord, Luxembourg, Massy, en Orsay.
Lijn C loopt van Noord naar Zuid, aan de linkerkant van de Seine. Deze metrolijn heeft veel vertakkingen en stations. Deze lijn is vooral handig als je een bezoek wilt brengen aan Versailles, het Musée de Orsay en het hôtel des Invalides. Deze lijn is ook verbonden met het Gare d’Austerlitz. Waar je kunt overstappen op de reguliere treinen.
Lijn D ook gaat van noord naar zuid en stopt onder meer bij de treinstations Gare du Nord en Gare de Lyon. Er rijden per dag wel 440 treinen op deze route die dagelijks meer dan een half miljoen reizigers vervoeren.
De E-lijn, ook wel RER E genoemd is de nieuwste RER lijn en gaat van het noorden van Parijs (treinstation Saint-Lazare) naar een voorstad ten zuidoosten van de lichtstad (Tournai). Er is ook een vertakking naar het Oosten (Gagny). Deze lijn wordt nog ieder jaar verder uitgebreid.
De plattegrond van RER-lijnen kan je downloaden van onze site.
Wat zijn de voordelen van de RER-treinen?
De RER-treinen zijn regionale treinen. Ze stoppen minder vaak dan de metro en zijn dus sneller. Bovendien kan je met de RER snel en eenvoudig naar attracties die buiten de stad liggen zoals Versailles en Disneyland. Ook de vliegvelden Orly en Charles de Gaulle zijn op deze manier snel te bereiken. Een ander voordeel is dat de metro en de RER een gecombineerd ticket hebben, je betaalt dus één keer en kan van beide gebruik maken. Deze combinatie maakt elke bestemming in Parijs makkelijk en snel bereikbaar.
Hoe kan je een ticket voor de RER kopen?
Een ticket voor de RER is snel gekocht en ook geldig voor de metro. Let wel goed op dat de tickets alleen geldig zijn in Parijs (zone 1). Wil je naar één van de buitenwijken, Disneyland of naar het vliegveld dan moet je in extra kaartje kopen voor die specifieke zone.
Let op: de prijs van een RER-ticket is afhankelijk van de zone van uw bestemming. Er is geen uniform tarief voor alle voorsteden en zones!
Is het moeilijk om met de RER te reizen?
Als je met de metro kan reizen, kan je ook met de RER reizen. Er zijn echter wel een paar zaken waar je op moet letten. De belangrijkste tip die wij je willen geven is dat elke RER-lijn meerdere eindstations heeft. Soms 5, soms 6 en soms zelfs 12! Let dus goed op de borden waar de trein heen gaat. De RER kent snel- en stoptreinen. Vergelijkbaar met de treinen van de Nederlandse Spoorwegen. Kijk dus goed of een sneltrein wel stop op jouw bestemming. Dit staat overigens goed aangegeven op de borden op de stations. De meeste toeristen zullen de RER echter gebruiken voor een bezoek aan Versailles, Disneyland of het vliegveld Charles de Gaulle. Dit zijn eindstations, dat maakt het wel weer makkelijk!
Er stoppen bij één perron treinen van meerdere lijnen. Let dus goed op dat je in de juiste trein stapt. Gebruik ook hiervoor de borden bij het perron.
Wat je moet onthouden over de RER
Gooi het RER-ticket pas weg na afloop van je reis!
Niet alleen kan je tijdens je reis gecontroleerd worden (de boetes zijn hoog!), je hebt het kaartje ook nog nodig om het station te verlaten. Het tourniquet gaat niet open zonder een geldig vervoersbewijs.
Koop geen vervoersbewijzen van vreemden, maar alleen bij de loketten of automaten op de stations.
De deuren van de trein gaan, anders dan bij de metro, niet automatisch open. Vergeet niet om op de knop te drukken, anders rijdt de trein zo verder!
Bon Voyage!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!