» Frankrijk » Grand Est » Elzas-Lotharingen » Colmar » Colmar: route, bezienswaardigheden, tips

Er zijn veel pittoreske dorpjes in de Elzas en ze zijn vooral interessant omwille van hun architectuur. Tot de belangrijkste daarvan behoort de stad Colmar, 80 km van Straatsburg.

Hier zijn prachtige voorbeelden van vroege gotiek, renaissance, barok, classicisme en art nouveau bewaard gebleven. Kronkelende straatjes in het historische deel van de stad, grachten, kleurrijke gevels van gebouwen en een overvloed aan decoraties (verse bloemen in de zomer, kerstthema’s in de winter) zorgen ervoor dat deze stad op een vakantiekaart lijkt.

Je kan Colmar in een paar uur bezoeken. Een goede rondleiding vanuit Straatsburg is te boeken via deze link. Maar het is beter om hier langer te blijven, zodat je zonder haast langs de kades kan slenteren, de bijzondere gebouwen kan bewonderen en de traditionele Elzasser keuken kan proeven in een restaurant boven het water.

Hoe kom je vanuit Parijs en Straatsburg in Colmar?

Vanuit Straatsburg

Je bereikt Colmar vanuit Straatsburg in ongeveer een uur met de auto of iets meer dan een half uur met de trein.

De afstand tussen de steden is gemakkelijk af te leggen in ongeveer een uur over de snelweg A35. Voor een dagtocht kun je een auto huren. In Frankrijk is autoverhuur heel eenvoudig en veelvoorkomend. Je kan een auto kiezen die aan je wensen voldoet en deze vooraf reserveren op deze site.

De trein van Straatsburg naar Colmar vertrekt regelmatig, tot 3 keer per uur. De reis duurt 35 minuten, en kaartjes kosten gemiddeld € 12 tot 15. Vergeet niet dat kaartjes voor Franse treinen op de dag van vertrek altijd duurder zijn, dus koop ze vooraf op deze site.

Vanuit Parijs

De kortste weg van Parijs naar Colmar is de tolweg A4, en die is ongeveer 530 km. De rit duurt ongeveer 6 uur en je betaalt € 32. Je kan een auto te huur aanvragen bij je hotel of de uitgang van de luchthaven.

Er is geen directe spoorlijn naar Colmar, maar je kunt een overstap krijgen in Straatsburg, Mulhouse of Dijon. Op deze routes gaat de helft van de reis met een hogesnelheidstrein TGV, en de andere helft met een gewone trein.

De treinen op deze routes vertrekken elk uur vanaf Gare de Lyon of Paris Est. De reistijd is van 2:40 tot 3:40 uur. Kies de voor jou meest geschikte route en  boek hier een kaartje.

Bezienswaardigheden in Colmar

Hier is een kleine route die je naar de meest opmerkelijke monumenten in Colmar brengt. Het is namelijk zo dat het hele stadscentrum ongelooflijk mooi is en je zou eindeloos door de straten kunnen dwalen, alleen maar kijkend van het ene mooie huis naar het andere.

Als je met de trein in Colmar bent aangekomen, is de eerste bezienswaardigheid die je ziet het station, gebouwd in 1905 in de Duitse neo-barokke stijl.

Eerst raden we je aan naar de bekendste bezienswaardigheid van de stad te gaan: het Unterlinden Museum. Er is een VVV-kantoor van Colmar naast het museum, waar je een gratis plattegrond van de stad kan krijgen, souvenirs kan kopen en alle andere informatie kan krijgen die je nodig hebt.

Vanaf het plein voor het museum vertrekt een toeristentreintje op de route. Dit treintje brengt je in een uur of minder langs de meest pittoreske straatjes. Deze mogelijkheid is vooral belangrijk als je weinig tijd hebt, met kinderen reist of als je gewoon geen zin hebt in een lange wandeling. Het kaartje kost € 7 voor volwassenen, € 4 voor kinderen van 12–18 jaar en € 3,50 voor kinderen van 1–12 jaar.

Het Unterlinden Museum ligt in een kloostergebouw. Binnen worden middeleeuwse kunstvoorwerpen tentoongesteld, waaronder het beroemde altaarstuk van Isenheim, in de XVI eeuw geschilderd door de Duitse kunstenaars Nikolaus van Haguenau en Matthias Grünewald. Het museum is dagelijks geopend van 09:00 tot 18:00 uur, behalve op dinsdag. Een ticket kost € 13, of € 8 voor kinderen van 12 tot 18 jaar. Je kan ook een audiogids krijgen voor € 2.

House of Heads, gebouwd in 1609, gaf een naam aan de hele straat waaraan het staat. Je begrijpt meteen hoe het aan zijn naam komt — de hele gevel is versierd met figuren en maskers, 106 in totaal.

De architectuur van de Dominicanenkerk wordt toegeschreven aan de 14de eeuw, maar het uitstekende altaar wordt nu bewaard in het Unterlinden Museum. In tegenstelling tot de meeste Franse kerken is de toegang tot deze kerk betaald (€ 2).

Elk huis aan de Marchandsstraat is een historisch monument en een verbazingwekkend meesterwerk, dus bekijk ze maar eens. Opmerkelijke gebouwen waaronder:

 • Het Veiligheidshuis (Corps de garde) werd gebouwd in 1575. Diende als stadhuis, paleis van justitie en markt.
 • Zum Kragen werd gebouwd in 1558, maar het beroemde hoekbeeld werd in 1609 aan de gevel bevestigd.
 • Pfister Huis (Baker’s House) werd gebouwd in 1537. Het werd gebouwd door een hoedenmaker, die rijk werd van de zilverhandel. Het huis kreeg zijn naam van de familie, die het in de 19de eeuw beschermde.
 • Het Adolphhuis (genoemd naar de familie die erin woonde) werd gebouwd in 1350 en wordt beschouwd als het oudste in Colmar.
 • Het zwanenhuis (um Schwan) behoorde toe aan de kunstenaar Martin Schongauer, wiens werken nu in musea worden bewaard.
 • Het Bartholdy House Museum is het huis waar de beroemde beeldhouwer, auteur van het Vrijheidsbeeld, voortreffelijke fonteinen en vele andere werken, werkelijk geboren is. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10:00 tot 18:00 uur (gesloten tijdens de lunch van 12:00 tot 14:00 uur). Het duurt slechts 1 uur om het museum te bekijken. Het kaartje kost € 6,70, of € 5 met korting en er is een audiogids (€ 2).

Colmar heeft zijn eigen Vrijheidsbeeld. Het staat tegenover de plaatselijke luchthaven. Je zal het zeker zien als je met de auto vanuit Straatsburg komt.

 • De kerk van St. Martin staat bekend om zijn glas-in-loodramen. Ga zeker even naar binnen. Dit is een uitstekend voorbeeld van gotische architectuur uit de 13de tot 14de eeuw.
 • De kerk van St. Matthew werd in de 14de eeuw gebouwd door de Franciscanen. Dit gebouw heeft een absoluut geweldige akoestiek. Er worden concerten gegeven tijdens het Internationale Muziekfestival van Colmar.

Ooit was Colmar één van de 10 vrije steden van de Elzas, die zijn eigen geld printte en belasting hief op ingevoerde goederen. Een herinnering aan die glorieuze tijden is het prachtige gebouw van het Oude Douanehuis, Koifhus, gebouwd in de 15de eeuw.

Je komt langs de oude overdekte markt (gebouwd in 1865, maar het lijkt bijna nieuw), waar je alle mogelijke lekkernijen uit de Elzas kan kopen. Dan kom je bij de iconische wijk van Colmar aan de Quai de la Poissonnerie. Deze schilderachtige wijk wordt «Klein Venetië» genoemd.

De huizen in dit gebied werden gebouwd in de 18de eeuw, nadat een felle brand de oude gebouwen had verwoest. In de 20ste eeuw werden vakwerkgevels liefdevol gerestaureerd, en nu verblijden ze burgers en toeristen.

Mis de kans niet om te gaan varen op de Losh rivier!

Evenementen en festivals in Colmar

Colmar is een stad met een rijk festivalleven. Deze evenementen worden jaarlijks gehouden:

 • Jazzfestival (september);
 • Filmfestival van Colmar (oktober);
 • Internationaal muziekfestival onder leiding van Vladimir Spivakov (juli);
 • Alsace Wijnfestival, dat tientallen wijnhuizen en ongeveer 250 duizend bezoekers naar de stad trekt (augustus);
 • Traditionele kerstmarkten (vanaf eind november). Colmar is bijzonder aantrekkelijk in de kersttijd, met zijn magische sfeer die wordt gecreëerd door de feestelijke verlichting, slingers aan bomen en huizen, en elegante rijen winkels met allerlei producten, souvenirs en kerstversieringen.

» MEER ZIENKerstmis in Straatsburg

Waar en wat eten in Colmar

De restaurants in Colmar bieden voornamelijk de traditionele Franse keuken of de keuken uit de Elzas. We raden je aan om deze te proberen:

 • baekeoffe — stoofpotje doordrenkt met witte wijn,
 • tarte flambée — uientaart uit de Elzas met spek, groenten en kaas,
 • choucroute — een speciale bereiding van zuurkool met verschillende soorten vlees.

Dankzij het speciale microklimaat en de beperkte neerslag is dit gebied beroemd om zijn uitstekende witte en mousserende wijnen. Ze passen harmonieus bij de plaatselijke keuken en zijn het populairste plaatselijke souvenir.

 • In het Atelier du Peintre (1 rue Schongauer) kan je terecht voor culinaire hoogstandjes. Het restaurant is gevestigd in een oud huis uit de 15de eeuw en heeft een Michelinster gekregen.
 • Het Bartholdi Restaurant, gespecialiseerd in visspecialiteiten, bevindt zich op 2 Rue des Boulangers.
 • De beste gastronomische voorziening in de stad is het JY’s Restaurant. Het is beroemd om zijn menu dat vaak verandert en niet alleen lokale, maar ook exotische gerechten bevat. Het is onderscheiden met twee Michelinsterren.

Als je op zoek bent naar een goedkope eetgelegenheid, aarzel dan niet om van brede straten kleine steegjes in te slaan. Daar kan je onverwachts een goedkope brasserie en café tegenkomen. La Cour des Anges bijvoorbeeld ligt op een steenworp afstand van het Oude Douanekantoor.

Waar overnachten in Colmar

Het lijkt misschien dat er in zo’n kleine stad weinig te doen is voor meer dan één dag. Maar de unieke sfeer van Colmar zal je zeker op andere gedachten brengen. Het is belangrijk om vooraf na te denken over een hotel, vooral als je aankomt op de dagen van een festival of tijdens de kerstperiode.

 • Eén van de beste hotels nabij het station en het historische centrum is het viersterren Grand Hotel Bristol de Colmar. Het staat bekend om zijn restaurant met hoogstaande keuken, Au Rendez Vous de Chasse, en een gezondheidscentrum met waterkuren.
 • Een goede optie voor een voordelige vakantie kan Ibis Budget Colmar Centre Gare zijn, dat voor een bescheiden bedrag moderne kamers en ontbijt aanbiedt.
 • Toeristen die de voorkeur geven aan kleinschalige hotels vinden misschien het boetiekhotel Beauséjour leuk, dat slechts 14 gezellige kamers heeft.
Choose your hotel in Colmar

Als je van de Elzas houdt, raden we je aan voorbij de bekendste plaatsen te gaan en de mooiste dorpen in de regio te ontdekken.

Geniet van je vakantie!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.