» Frankrijk » Auvergne-Rhône-Alpes » De vele wijzen waarop u de Mont Blanc kunt trotseren

Mont Blanc — het hoogste punt van de Alpen en West-Europa (4810 m). Niet de meest verraderlijke piek in de wereld van het bergbeklimmen, maar vereist desalniettemin respect en zorg: er wacht instortingsgevaar, lage temperaturen, sterke wind en sneeuw op degenen die te klim aandurven. Gelukkig kunt u de berg ook onder begeleiding trotseren.

Maak kennis met de belangrijkste manieren om de Mont Blanc te beklimmen en kies wat bij u past.

De Mont Blanc met de tram

De Tramway du Mont-Blanc is een rustige manier om de hoogte en kracht van de beroemde berg te voelen. De route begint bij station Le Fayet in het dorp Saint-Gervais-les-Bains. De route loopt door schilderachtige alpenweiden, de hellingen op — naar het station Nid d’Aigle, gelegen op een hoogte van 2372 meter. De reis duurt iets meer dan een uur, de lengte is 14,4 km. Een kaartje voor volwassenen kost € 34. Er zijn kortingen! Kijk voor ticketprijzen op de officiële website. Boven is er een café waar u de gletsjers van de Mont Blanc kunt bewonderen onder het genot van een kop warme koffie.

Maar kijk goed naar het weer alvorens te vertrekken. Als het slecht weer is in de Alpen, dan zal de tram voor de veiligheid niet verder dan het tussenstation gaan.

Tip: Als u vroeg op de dag de tram neemt zal er meer plaats zijn, dus het is het beste om een ​​kaartje te kopen om 8:30 in de ochtend. De terugreis moet onmiddellijk bij aankomst op het eindstation worden geboekt.

Met de kabelbaan

Een andere eenvoudige en veilige optie is de kabelbaan. Maar, net als met de tram, kijk je alleen van veraf naar de top.

De kabelbaan begint vanuit de stad Chamonix, het centrum van alpine skiën. Een retourkaartje kost 61,50 € per volwassene. De eerste kabelbaan neemt je mee naar een hoogte van 2.300 meter, dan moet je overstappen op de tweede, rechtstreeks naar je bestemming, tot een hoogte van 3.842 meter naar Aiguille du Midi.

Als je 25 € extra betaalt, kun je op de panoramische kabelbaan rijden over de gletsjers van Vallée Blanche: een fascinerend gezicht, dat vergeet je nooit! Er is ook een goed restaurant, zeker de moeite waard om te bezoeken. En vergeet natuurlijk niet om telefoons en camera’s goed op te laden! U zult ze wellicht veelvuldig gebruiken.

Tip: vergeet niet dat je van het dal naar een guur deel van de berg reist. Neem warme kleding, zonnebrillen en zonnebrandcrème mee.

Te voet

Klaar voor avontuur? Je wilt echt naar de top gaan? Kies een gemengde route. Een tram of een kabelbaan brengt u naar het station Nid d’Aigle op 2372 meter, vanwaar de wandeltocht van de berg langs het pad voor klimmers begint.

Het pad leidt reizigers naar de Tête Rousse-berghut op een hoogte van 3165 meter. Hier kunt u de nacht doorbrengen in warmte en comfort voor € 50 per persoon, een volledige maaltijd kost er € 20.

Na Tête Rousse is de weg duidelijk zichtbaar, er is ook bewegwijzering, en is een metalen kabel bevestigd op de gevaarlijkste plekken. Het eerste gevaarlijke gedeelte is Grand Couloir, bekend om haar rotslawines. Er zijn tijden dat deze zeer regelmatig voorkomen, dus voorzichtigheid is geboden.

Na de verblijfplaats Gouter (3815 m, de prijs van een overnachting is er € 60) heb je klimtouwen en stijgijzers nodig, want je moet een besneeuwde helling beklimmen. De weg leidt uiteindelijk naar de berghut Vallot op een hoogte van 4362 meter. De top van de Mont Blanc is dan heel dichtbij! De berghut is slechts een onverwarmde aluminium trailer die niet geschikt is voor een overnachting, maar zal helpen in geval van slecht weer of een noodgeval.

De kosten van het beklimmen van de Mont Blanc in een groep met een ervaren instructeur bedragen ongeveer € 1.500 per persoon. Als je besluit de beklimming in je eentje te ondernemen, reken dan op een zware expeditie en bereid je goed voor!

Welke variant van een bezoek aan de Mont Blanc u ook kiest, vergeet niet dat plezier en veiligheid het belangrijkste zijn.

Veel succes met uw bergavontuur!