» Italië » Veneto » Venetië » Belangrijkste bezienswaardigheden in Venetië

Het hele historische deel van Venetië, de middeleeuwse gebouwen en de kanalen vormen één grote attractie, waar je lang kan rondlopen en steeds iets nieuws kan ontdekken. In dit artikel vertellen we je over de 15 belangrijkste bezienswaardigheden in Venetië die je als eerste moet zien. Buiten alle ranglijsten is het belangrijkste vermaak en de culturele schat van Venetië de gondelvaart. Boek een Grand Canal cruise met audiogids via deze link.

Het Canal Grande en de Rialtobrug

Waarvoor komt iedereen naar Venetië? De grachten en gondels natuurlijk! Het breedste en langste kanaal van Venetië is het Canal Grande. Het is, zou je kunnen zeggen, de hoofdstraat, de Champs Elysees van Venetië. Aan dit kanaal in het hart van de stad ligt de meest herkenbare bezienswaardigheid van Venetië — de stenen brug Rialto (Ponte di Rialto). Je hebt het zeker gezien op foto’s en ansichtkaarten. Het is gebouwd in de 16de eeuw en dat verliep niet zonder moeilijkheden. Elke gids zal je een interessante geschiedenis van de bouw ervan vertellen.

Boek zeker een rondvaart over het Canal Grande per gondel. Het is een unieke ervaring, die alleen in Venetië kan worden beleefd. Je kan je laten vergezellen door een live gids (boek hier) of een audiogids (hier is een link om een rondleiding te kopen). Kies de optie die je wilt, en je zal deze wandeling zeker nooit meer vergeten!

Piazza San Marco

Het San Marcoplein is het historische en toeristische hart van Venetië. Hier bevond zich ten tijde van de stichting van de stad de belangrijkste haven. Vanuit de ramen van het Dogenpaleis was het voor de regering gemakkelijk om alles wat in en uit Venetië kwam streng te controleren.

De bezienswaardigheden van het San Marcoplein:

  • Basiliek van San Marco
  • Campanile van de kathedraal van San Marco (vrijstaande klokkentoren)
  • Dogepaleis
  • Archeologisch Museum
  • Correr Museum
  • Koffiehuis Florian, het oudste ter wereld
  • Bibliotheek Marchiana
  • Zuilen met beelden van de beschermheiligen van Venetië, die de poorten van de stad symboliseren

Als je de hele Venetiaanse top 3 wilt bezoeken — de kathedraal van San Marco, het Dogenpaleis en de gondelvaart — bekijk dan het uitgebreide aanbod op deze link. Met de Venice Pass kom je overal zonder in de rij te staan en krijg je een audiogids van de stad met honderden aantekeningen over de bezienswaardigheden.

San Marco kathedraal en zijn Campanile

Het middelpunt van het plein is de kathedraal van Venetië, de Basilica di San Marco. Met zijn opvallende Byzantijnse stijl verschilt hij van de andere kathedralen van de stad, waarvan de meeste tijdens de Renaissance werden gebouwd. Volgens de legende was het Marcus die voor het eerst het Evangelie predikte in de lagune van Venetië, en daarom wordt hij beschouwd als de beschermheilige van de stad. De kathedraal van San Marco werd gebouwd om de relikwieën van de heilige te herbergen; tegenwoordig bevindt de relikwie zich binnenin.

De basiliek is gratis toegankelijk voor de mis, maar deze manier van bezoeken omvat niet een volledige rondleiding langs alle schoonheden en een zeer merkwaardig museum. Koop een ticket met audiogids via deze link en bezoek de basiliek zelf zonder in de rij te staan, evenals het museum en het terras met uitzicht op het plein. Wil je meer weten over deze bezienswaardigheid? Hier is een goede rondleiding door de San Marco Basiliek.

De San Marco Campanile staat op zichzelf en past architectonisch totaal niet bij de kathedraal. Maar wat een duizelingwekkend uitzicht over de hele stad! Ga zeker naar boven, er is een lift binnen. Maar in het hoogseizoen staat er een lange rij. Je kan deze omzeilen met behulp van een ticket (kijk hier voor meer informatie).

Dogenpaleis en Brug der Zuchten

De parel in het architectonische ensemble van het San Marcoplein is het Palazzo Ducale of Dogenpaleis. Het werd opgericht in de 9de eeuw als een fort. Maar na twee eeuwen werd het tijdens een oproer verbrand door het volk van de Venetiaanse Republiek. Het werd pas 300 jaar later herbouwd, maar niet als verdediging, maar als administratief gebouw.

De Doge was het hoofd van de Venetiaanse Republiek, die bestond van de 8de tot de 18de eeuw. De Doge werd gekozen uit de meest invloedrijke en rijke inwoners.

Sinds de 12de eeuw waren alle machtsorganen van de republiek geconcentreerd in het Dogenpaleis. De Raad van Tien, de Grote Raad, het Hooggerechtshof, de kanselarij, de geheime politie en het bureau voor de ontvangst van anonieme aanklachten kwamen hier allemaal bijeen. De gevangenis was ook hier. Onder dit dak bevonden zich de cellen voor aristocratische misdadigers — de beroemde Casanova zat hier zijn straf uit.

En in het volgende paleis werden alle andere gevangenen vastgehouden. De Brug der Zuchten, prachtig schilderachtig van buiten, verbindt het Dogenpaleis met het gevangenenpaleis. Geloof niet degenen die legendes vertellen over kussen op deze brug voor eeuwige liefde. Dat waren de zuchten van gevangenen.

Nu is het roze paleisgebouw in gotische stijl de populairste attractie van Venetië. Binnen kan je de staatsievertrekken, de wapenkamer, dezelfde gevangenis en zelfs over de Brug der Zuchten lopen. Een ticket voor het Dogenpaleis aan de kassa kost € 30 en omvat ook een bezoek aan het Archeologisch Museum, de Marcian Bibliotheek en het Correr Museum. Koop je ticket vooraf online hier. Je kan het gebruiken om binnen te komen zonder in de rij te staan.

Voor een meer informatief bezoek raden wij u aan een Engelstalige rondleiding door het Dogenpaleis en de Brug der Zuchten of een rondleiding door het Dogenpaleis met een gids te boeken.

De kerk van Santa Maria della Salute

Deze kerk is een vermaard symbool van Venetië. De afbeeldingen ervan zijn vaak te vinden op ansichtkaarten, websites en toeristische portals.
De kerk werd in de 17de eeuw gebouwd uit dankbaarheid aan hogere machten voor het redden van Venetië van de pest. De inwoners van de stad herdenken deze gebeurtenis nog steeds op 21 november. In de kerk wordt op die dag een speciale mis opgedragen en er wordt een pontonbrug gebouwd van het Dogenpaleis naar de kerk.

De achthoekige indeling van de kerk was ooit een ware revolutie in de Venetiaanse stedenbouw, en voor de fundering van het gebouw werden enkele honderdduizenden palen gebruikt.

De toegang tot de kerk is gratis, maar voor een bezoek aan het kerkmuseum heb je een ticket van € 4 nodig.

Ca d’Oro paleis

Het «Gouden Paleis» (Ca d’Oro Paleis) staat recht aan het Canal Grande en valt op door zijn «kanten» decoratie. Het is één van de mooiste voorbeelden van de Venetiaanse gotiek. Het wordt «gouden» genoemd vanwege het gebruik van bladgoud en dure verf. De eigenaar van het palazzo, Marino Contarini, probeerde het gebouw zo prachtig mogelijk te maken, om de grootsheid van de Romeinse keizer Nero te imiteren.

Het paleis veranderde vaak van eigenaar, waaronder baron Giorgio Franquetti. Deze man restaureerde niet alleen het verouderde palazzo, maar verzamelde er ook een enorme kunstcollectie. Zo ontstond de Franchetti Galerij. Tentoonstellingen en evenementen zijn tegenwoordig te bezoeken.

Het kaartje voor het paleis kost € 8,5 voor volwassenen, en kinderen tot 18 jaar gaan gratis naar binnen. Je kunt je kaartje hier van tevoren kopen.

Basiliek van Santa Maria Gloriosa dei Frari

De basiliek van Santa Maria Gloriosa dei Frari is de grootste kathedraal van de stad. In tegenstelling tot de sobere gevel staat de basiliek vol met verfijnde kunstvoorwerpen.

De werken van de kunstenaar Titiaan nemen een bijzondere plaats in en versieren het altaar. De laatste rustplaats van de kunstenaar bevindt zich ook hier in de kerk.

Frari is voor toeristen interessant om meer dan alleen de architectuur en de kunst. De kathedraal is ook in religieus opzicht belangrijk, omdat het de nome is van een uniek christelijk relikwie: een vaas met het bloed van Christus die in Constantinopel werd verkregen.

De buitengewone waarde van de interne inhoud van de kathedraal blijkt uit de betaalde toegang. Een ticket voor de basiliek kost € 5 (audiogids — € 2), te koop bij de ingang of op de officiële website. Het ticket is ook inbegrepen in het kerkabonnement, waarmee 14 andere bijzondere Venetiaanse tempels kunnen worden bezocht.

De Peggy Guggenheim Collectie

Dit museum werd in de 20ste eeuw opgericht door de Amerikaanse Peggy Guggenheim. Zij wijdde haar hele leven aan het verzamelen van hedendaagse kunst. Deze inspanning resulteerde in de opening van het museum.

Peggy’s collectie omvat werken van Malevich, Dali, Picasso, Chagall, Kandinsky en vele anderen. Veel mensen komen naar het museum voor het gebouw zelf. Het is momenteel het enige paleis in Venetië met een terras met uitzicht op het Canal Grande.

Het museum houdt ook de herinnering aan zijn stichter levend: Peggy ligt op de binnenplaats begraven.

Een kaartje voor het museum kost € 16, voor kinderen van 10 jaar of jonger € 9.

Om niet in de rij te hoeven staan, kan je hier je ticket vooraf kopen.

De promenade van Zattere

Dit is één van de mooiste wandelplekken van Venetië. Zattere is een lange, brede promenade met een goed uitzicht op de lagune en het eiland Giudecca.

De promenade heeft een zeer interessant verleden. Het werd vroeger «de promenade van de ongeneeslijken» genoemd, omdat hier een ziekenhuis voor terminaal zieken was gevestigd. Men gelooft ook dat tijdens pestepidemieën de lichamen van de doden hierheen werden gebracht om naar de begraafplaats te worden vervoerd. Later kreeg de wal een optimistischer naam: zattere betekent «een vlot».

De promenade van Riva Degli Schiavoni

Deze promenade in Venetië is ongeveer 1,5 km lang en heeft een centrale ligging. Het is een prima manier om door de omgeving te wandelen.

De naam vertaalt letterlijk als «kust van de slaven». Deze plaats dankt zijn naam aan zijn verleden. In de 9de eeuw was hier een grote slavenmarkt, waar vooral slaven van Slavische afkomst werden verkocht.

Nu is het een prachtige locatie om uit te kijken over Venetië en de lagune. Veel hotels en restaurants liggen langs het water. Als je nog geen hotel hebt gekozen, bekijk dan deze lijst.

Het Venetiaanse getto

Als je in de wijk Cannaregio bent, raden we je aan de oudste Joodse wijk van Europa te bezoeken. Het ontstond in de 16de eeuw als gevolg van een akkoord tussen de Venetiaanse autoriteiten en de Paus.

De paus beval de verdrijving van de Joden uit Venetië, en voor hen werd een klein, door kanalen omsloten gebied gecreëerd. De bruggen die deze wijk verbonden met de rest van de stad werden ’s nachts afgesloten.

Vanwege de beperkte ruimte in het getto werden de zogenaamde Venetiaanse wolkenkrabbers gebouwd — gebouwen van 7–8 verdiepingen waar steeds grotere Joodse families woonden. Hier wonen vandaag de dag nog steeds Joden en de wijk heeft nu een museum en verschillende synagogen.

Het eiland San Michele Venetië

Dit schilderachtige, met cipressen overwoekerde eilandje op een paar minuten afstand met de vaporetto is eigenlijk een begraafplaats.

Wees niet verbaasd dat we je aanraden het te bezoeken! Allereerst is San Michele een prachtig architectonisch monument. De begraafplaats hier begon in 1807 in opdracht van Napoleon, dus er zijn veel mooie oude monumenten en grafstenen, en er is ook een 15de-eeuwse kerk.

Dit eiland is goed voor een middagwandeling in de schaduw van de bomen. San Michele is ook graven van beroemde mensen. Ze zijn gemakkelijk te vinden door de aanduidingen te volgen.

De eilanden Murano en Burano

Deze twee eilanden in de lagune van Venetië staan bekend om hun kleurrijke huizen en unieke handwerk — Murano glas en Burano kant. Gewoon slenteren door de kleurrijke smalle straatjes is ook leuk, maar wij raden toch een bezoek aan de musea aan, waar je leert hoe het plaatselijke handwerk een voorwerp van publieke verering werd. En om zelf een glasblazer aan het werk te zien, boek je deze workshop tour.

Als een optie voor een complete tour, overweeg dit aanbod. De tour is inclusief transfers van en naar beide eilanden naar Venetië, een demonstratie glas- en kantklossen en 10% korting op souveniraankopen direct in de ateliers.

Geheim uitzicht

Op de rechteroever bij de Rialtobrug vind je T Fondaco dei Tedeschi by DFS, een modieus boetiekcentrum. Als je gewend bent comfortabel en ontspannen te winkelen, winkel dan binnen de muren van een oud palazzo in plaats van op de drukke straten.

Dit winkelcentrum heeft een sfeer die de meeste toeristen niet kennen. Er is een gratis uitkijkplatform op de bovenste verdieping dat een prachtig uitzicht biedt op het historische centrum van Venetië en het Canal Grande. Het terrein is open van 10.00 tot 18.00 uur, maar je moet je online registreren om binnen te komen.

Kies in plaats van saaie historische tours voor een gastronomische tour. Probeer de lokale gerechten, ze zijn de moeite waard. Met een glas Prosecco heb je meer plezier bij het luisteren naar verhalen over oud en nieuw Venetië.

Geniet van je reist!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.