10 kazen die je in Frankrijk moet proberen
Zout, kruidig, hard, zacht, beschimmeld, gemaakt van koeien-, schapen-, geitenmelk – de productie van kaas kan in Frankrijk beschouwd worden als een nationale aangelegenheid. Charles de Gaulle riep uit: «Hoe kan je een land besturen dat tweehonderd zesenveertig soorten kaas heeft?» In werkelijkheid zijn het er bijna twee keer zo veel — meer dan 400 officieel erkende.
Elke provincie heeft zijn eigen kenmerkende kaasspecialiteiten. Hun recepten zijn strikt geheim. De verscheidenheid aan smaken en geuren van kaas is opvallend en de keuze is overweldigend voor toeristen. Als je in Frankrijk bent, probeer dan zeker de 10 toppers die zich bij fijnproevers uit alle werelddelen gevestigd hebben. Reserveer proeverijen door op deze link te klikken.
» MEER ZIEN – 10 Franse gerechten die het proberen waard zijn in Parijs
Roquefort
De welbekende Roquefort, een gelige kaas met een edel blauwe schimmel, wordt alleen in de provincie Rouergue van geiten- (of schapen-) melk gemaakt. Voordat hij op tafel komt ligt hij weg te kwijnen in speciale ondergrondse kelders, heeft een nogal wrange smaak en een zachte textuur. Voor het snijden ervan wordt een speciaal mes gebruikt.
Als je geen fan bent van kaasspecialiteiten, probeer dan Saint Agur, die zachter van smaak is.
Camembert
Camembert wordt wereldwijd geproduceerd, maar de oorspronkelijke soort wordt in Normandië gemaakt volgens een eeuwenoud recept. Hij dankt zijn naam aan het dorp waar de boer woonde die hem in de wereld introduceerde. Deze kaas van geiten- of koemelk met witte schimmel is beroemd om zijn verschrikkelijke aroma en geweldige smaak en wordt vaak gebruikt in salades, voorgerechten en stoofschotels. Als de kaas niet ruikt, moet je deze met rust laten. In de klassieke versie worden kleine cirkels kaas verpakt in doosjes van berkenbast.
» MEER ZIEN – 10 plekken waar je goedkoop kan eten in Parijs
Brie
Brie ligt qua smaak dicht bij Camembert met een verschil in grootte. Brie heeft grote plakken kaas, zodat de schimmel de kaas maar gedeeltelijk bedekt, vandaar de minder uitgesproken smaak. De meest populaire soort onder de zachte kazen met een romige consistentie.
Chevre
Chevre is de naam van verschillende soorten kaas die van geitenmelk gemaakt wordt. De kleur varieert afhankelijk van de leeftijd van wit tot blauwachtig. De kaas heeft vaak de vorm van worstjes. Hij wordt gegeten in salades met tomaten, basilicumblaadjes en balsamico azijn. Vooral beroemd is de soort Tom de Chevre (Tomme de Chevre), bedekt met witte schimmel met rode vlekken, die een aroma van kruidige kruiden heeft.
» MEER ZIEN – Als je alles gezien hebt: 20 dingen om te doen in Parijs
Bresse Bleu
Bresse Bleu — een kaas met blauwe schimmel (zoals de Duitse Dorblu), die gebruikt wordt als aperitief in combinatie met witte zoete of halfzoete wijn.
Reblochon
Reblochon Savoie is een zachte kaas die oorspronkelijk uit de voorgebergten van de Alpen komt. Zijn naam vertaalt als «bedriegen». De uitvinding ervan stamt van de legende dat boeren, om geld te besparen, hun koeien niet tot het einde toe molken om de belasting te verlagen. Het herhaalde melken leverde zeer vette melk op, die gebruikt werd om kaas met een smakelijke korst van te maken. Hij werd vaak gebruikt in stoofschotels.
» MEER ZIEN – Franse lekkernijen: zo eet je in de beste restaurants
Valencay
Valancay is een geitenkaas in de vorm van een afgeknotte piramide. Volgens de legende sneed Napoleon de top er met een zwaard af, zodat die hem niet zou herinneren aan het verlies van de Egyptische veldtocht. De kaaspiramides zijn bestrooid met as en bedekt met een licht laagje blauwe schimmel.
Boursin
Boursin is een zachte kaas die gemaakt wordt in Frans Normandië. Hij wordt op smaak gebracht met knoflook, peper en vijgen. De kaas wordt geconsumeerd door het op brood te smeren.
» MEER ZIEN – Wat breng ik best mee uit Parijs? 10 leuke suggesties
Neufchatel
Neufchatel komt uit Normandië en wordt gemaakt van volle melk van een bepaald ras koeien dat een half jaar op de wei doorbrengt. De productie is van april tot augustus. De liefhebbers van deze soort beweren dat het de oudste van het land is, naar het recept van de monniken gemaakt, en de meest romantische omdat hij hartvormig is.
De prijs per kilo Franse kaas is gemiddeld 25 tot 40 euro. 200 gram kost in de supermarkt 5–7 euro, kleinere stukjes 2–3 euro zijn voldoende voor een proeverij.
Enkele tips
- Kaas koop je beter in gespecialiseerde winkels die fromagerieën heten.
- Zoek behalve de bekende soorten ook hun favorieten in elk gebied (b.v. Bourgogne is beroemd om de gesmolten Cancoyotte, Corsica — Broccio van schapenmelk).
- Elk goed restaurant heeft een apart kaasmenu (plateau de fromages).
- Deze kazen worden geserveerd als aperitiefhapjes met wijn en brood zonder boter.
En tenslotte, kaas die buiten elke beoordeling valt voor de meest gewaagde fijnproevers — Vieux Boulonge — zacht, doordrenkt met bier, dat faam verwierf als de meest stinkende ter wereld. Wie heeft er zin in?
Smakelijk!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!