Lyon in één dag: wat moet je zien?

20 Jul 2021
Lyon

Wanner je naar Lyon gaat en je hebt maar één dag om de stad te verkennen, lees dan al onze tips om zo het meeste te halen uit je bezoek aan deze Franse stad.

Natuurlijk is er genoeg te zien in deze historische stad. Een bezoek van twee of drie dagen aan Lyon is absoluut de moeite waard. Het is een oude stad, vol monumenten en musea. En natuurlijk kan je er fantastisch eten. Ben je echter niet in de gelegenheid om langer in Lyon te blijven, bezoek dan ieder geval de drie belangrijkste bezienswaardigheden van de stad:

  • Notre-Dame de Fourvière,
  • De oude binnenstad van Lyon,
  • De Traboules van Lyon.

Vergeet vooral ook niet om een “Plat du Jour” (dagmenu) te nuttigen tijdens de lunch. De lokale restaurants van Lyon serveren heerlijk eten!

Place Bellecour

Begin je dag op het Place Bellecour. Dit grote plein is het centrum van het historische centrum van Lyon.

Het is één van de grootste pleinen van Europa en vormt een prima uitgangspunt voor een wandeling langs de historische hoogtepunten van Lyon. Bovendien is het toerisme bureau gevestigd aan dit plein. Hier kan je gratis een plattegrond van de stad meenemen.

Notre-Dame de Fourvière en het Romeinse theater

Notre-Dame de Fourvière

Loop vanaf Place Bellecour naar de Notre-Dame de Fourvière, dit in de belangrijkste basiliek van Lyon. De torens van de kerk zijn vanuit de hele stad te zien. Tijdens je wandeling steek je de rivier de Saône over. Je loopt nu echt door het centrum van de oude binnenstad (en we komen hier zeker terug). Neem hier de kabelbaan, deze brengt je snel naar de Notre-Dame de Fourvière. De basiliek werd gebouwd aan het einde van de 19e eeuw en is één van de weinige witte kerken in Frankrijk. De bouwstijl en kleur van de stenen is vergelijkbaar met die van de Sacre Coeur in Parijs. Als je geluk hebt schijnt de zon en kun je genieten van de geweldige glas-in-lood kunstwerken die in de kerk aanwezig zijn. Maar zelfs als het regent kan je genieten van de opvallende architectuur van de kerk en de rijkdom van het interieur van de basiliek.

Vergeet tijdens je bezoek aan de Notre-Dame de Fourvière niet om de kapel te bezoeken. Hier hangen prachtige iconen, staan bijzondere standbeelden van de maagd Maria en is een geweldig mooi mozaïek te bewonderen. 

Romeinse theater

Heb je meer tijd. Bezoek dan zeker ook het Romeinse amfitheater dat zich naast de basiliek bevind. Het is één van de weinige perfect bewaard gebleven amfitheaters van Frankrijk. En voor de liefhebbers is er ook een museum dat volledig gewijd is aan het Romeinse Gallië.

Loop vanuit het museum weer terug naar de oude stad (of neem de kabelbaan terug) tot aan het station van Saint-Jean.

Lyon City-Centre: book hotel in

De Oude Stad van Lyon en de Traboules

Cathédrale Saint-Jean

De “Eglise Saint-Jean-Baptiste-et-Saint-Étienne” die vaak ook wel de naam “cathédrale Saint-Jean” krijgt is een eeuwenoude kathedraal in het historische centrum van Lyon. Een bezoek aan deze kathedraal is absoluut de moeite waard. De kerk die tussen 1200 en 1500 werd gebouwd, heeft elementen van verschillende bouwstijlen, zoals het romaans en de gotiek. De kathedraal beschikt bovendien over een erg interessant astronomisch uurwerk uit de 14e eeuw. Deze geeft niet alleen de tijd aan, maar ook de datum, het sterrenbeeld en de stand van de maan.

De Oude Stad van Lyon

De oude binnenstad van Lyon is sowieso een erg interessante plek om te bezoeken. Niet voor niets is het hele gebied door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. De binnenstad is niet meer verandert sinds de Renaissance (15e en 16e eeuw). Het gemeentehuis en de brug herinneren aan de vele vorsten, hertogen en graven die ooit in Lyon de scepter zwaaiden. Maar ook aan de arbeiders en vele handelaren. Eén van de bijzonderste attracties van Lyon zijn de treboules. Dit is een verzameling van steegjes die dwars door de stad lopen. Soms zelfs dwars door huizen heen. De treboules werden ooit aangelegd door de zijdehandelaren, zij maakten het vervoer tussen de rivier de Saône en de pakhuizen een stuk sneller en eenvoudiger. De treboules waren jarenlang afgesloten voor het publiek, maar zijn sinds dat ze toegankelijk zijn voor het publiek uitgegroeid tot één van de trekpleisters van de stad.

De Bouchon restaurants in Lyon

Lyon restaurant

Bouchon is de naam voor de restaurants die traditionele gerechten uit Lyon serveren. Hierbij kan je denken aan eenvoudige, stevige gerechten zoals eenden paté, geroosterd varkensvlees en bloedworst. Lyon was vroeger het Europese centrum van de mode industrie. Vergeet vooral niet om een Salade Lyonnais te bestellen, een salade met ei en spek. Deze salade wordt vaak geserveerd met een baguette, een heerlijk frans stokbrood.

Natuurlijk serveren ze ook heerlijke wijnen. Van een jonge Beaujolais tot een stevige Bourgogne. 

Let op: Fransen eten vaak een warme lunch en eten pas laat warm ’s avonds. De restaurants zijn rond de lunch open vanaf 11:30 uur en voor het diner vanaf 19:00 uur. 

De avonden van Lyon

Rhone

De avond doorbrengen in Lyon is een waar genot. Geniet van lekker eten en drinken in één van de vele restaurants van de stad, of maak een mooie wandeling door de oude binnenstad. Deze is ’s avonds nog sfeervoller. Vooral als je langs de oevers van de Rhône loop en in de richting van de stad kijkt, heb je prachtige uitzichten.

 

En wil je toch langer in Lyon blijven? Kies dan één van de hotels in de binnenstad uit. En geniet van al het moois dat Lyon te bieden heeft!

Vergelijkbare artikelen
Add new comment

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a type title class href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id> <img title alt height width src class> <span class>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.