10 Siciliaanse gerechten om uit te proberen

11 Feb 2019
0 comments
Siciliaanse gerechten

Sicilië is een paradijs voor toeristen; het eiland wordt bewonderd niet alleen vanwege de prachtige natuur en architectonische-historische monumenten, maar ook door de lokale keuken die kenmerkend is voor dit eiland.

De Siciliaanse keuken is een cocktail van Griekse, Arabische, Spaanse en Italiaanse tradities met een vleugje invloed van voorliefde voor vlees die de Vikingen hebben gebracht. Het eiland was is door de eeuwen heen door verschillende staten en volken bewoond, die elk hun stempel op de Siciliaanse keuken heeft achtergelaten.

Zeevruchten

Zeevruchten

Sicilië is wereldwijd geroemd vanwege haar gerechten van verse zeevruchten. Sicilianen geloven dat hun gerechten van tonijn het lekkerst zijn, dankzij hun unieke eeuwenoude methode om deze vis te vangen.

Tunnina ca 'cipuddata

Tunnina ca ‘cipuddata gefrituurde stukjes verse tonijn met uien. Rode wijnazijn met muntblaadjes en poedersuiker geeft een speciaal pikant karakter aan het gerecht.

Scoppularicchi

Scoppularicchi verschillende soorten gebraden inktvis. Scoppularicchi  is een traditioneel Siciliaans gerecht dat je zeker eens zou moeten proberen tijdens een bezoek aan Syracuse, het moederland van de beroemde oude Griekse wiskundige Archimedes. Stukjes inktvis worden in olijfolie gebakken totdat ze goud en knapperig zijn en geserveerd met schijfjes citroen en goede witte wijn.

Snacks

Caponata

Van eenvoudige ingrediënten maken de inwoners van het eiland culinaire meesterwerken waarvan alle gasten van dit prachtige stukje van de wereld kunnen genieten.

Arancini al pistacchio

Gefrituurde rijstballen met kaas en pistacheroom, ze lijken op kleine sinaasappels. De liefde voor rijst op Sicilië kwam samen met de Arabische stammen. Naast de pistache-vulling is er een enorme hoeveelheid variaties van vleesgehakt, die wordt ook als vulling gebruikt voor de «rijstsinaasappels».

Caponata

Caponata is een gerecht van aubergine, en komt veel voor in heel Sicilië, zij het met meer dan 37 locate variaties van het gerecht. Het wordt gegeten als bijgerecht en als een volledige snack. De geschiedenis van dit recept is bijzonder. Oorspronkelijk werd dit gerecht bereid van dolfijnenvlees en geserveerd aan de rijke adel. Maar de vindingrijke bewoners van het eiland hadden bedacht het dolfijnenvlees door aubergines te vervangen, waarna het gerecht met deze nieuwe draai populair werd op het gehele eiland.

Vleesgerechten

Falsomagro

Vis, groenten, fruit, kazen zijn de hoofdingrediënten van de Siciliaanse keuken. Maar sommige vleesgerechten die hiervandaan komen, zijn tot nationaal gerecht verworden; met als bekendste voorbeeld: pizza!

Falsomagro

Falsomagro gehaktbrood gevuld met gekookt ei, ham en kaas, gestoofd op laag vuur in wijn en tomatensaus.

Carne alla Pizzaiola

Carne alla Pizzaiola is een Siciliaans gerecht gemaakt van eenvoudige producten (vlees, tomaten, kappertjes, olijven). zeer populair in heel Italië!

Siciliaanse pasta

Сицилийская паста

Italianen zijn trots op hun pastagerechten, maar de lokale bewoners van het eiland konden zich onderscheiden door de gewone spaghetti hun unieke smaak te geven, waardoor zij de eer delen met de bewoners van het vasteland voor het samen maken van de beste pasta.

Pasta con le Sarde a Mare

Pasta con le Sarde a Mare is de beroemde pasta gemaakt van dikke Italiaanse spaghetti met pijnboompitten en ansjovis. De naam van het gerecht suggereert de aanwezigheid van sardientjes, maar de Sicilianen grappen wel eens dat die in de zee mochten blijven.

Pasta alla Norma

Pasta alla norma werd voor het eerst gekookt in Catania, maar verspreidde zich zeer snel over het eiland. Het gerecht krijgt zijn bijzondere smaak dankzij zoute kwark en aubergine.

Desserts

Canolli

De echte zoetekauwen begrijpen meteen dat Sicilianen veel weten over het maken van snoep. Toeristen staan versteld van de lekkere smaak van de producten van de banketbakkerijen. Zelfs in de kleinste cafés is er altijd wel wat te smikkelen.

Cassatine Siciliane

Cassatine Siciliane een delicaat biscuitje met ricotta, amandelcrème, versierd met gekleurde glazuur en gekonfijt fruit.

Canolli

Canolli is een Siciliaanse kokervormige wafel, gevuld met kwark.

Sicilië is een eiland met een eeuwenoude geschiedenis, waar unieke gastronomische tradities een extra reden zijn om jaarlijks door miljoenen toeristen deze hemelse plek te bezoeken.

Geniet van je maaltijd!

Add new comment

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
9 + 4 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.